”If you want to win, take a Finn”

Blogi, sunnuntaina 30.07.2017

Taitaa pojat tehdä moottoriurheiluhistoriaa!

Niinhän se Jean Todt aikanaan sanoi ja totta se on edelleen eli jos haluat voittaa niin ota suomalainen. Tätä ohjetta noudatti myös Tommi Mäkinen rakentaessaan Toyota WRC-talliaan ja huikean tallin onkin rakentanut.

Kuva: Annakaisa Jylhä

Eilen Toyotan kolmoisjohto hukkui Jari-Matti Latvalan auton sähkövikaan, mutta rallin nuoret sinivalkoiset sankarit Esapekka Lappi ja Teemu Suninen ovat vain neljän erikoiskokeen päässä unelmatuloksesta, tuplavoitosta Neste Rallissa. Eikä tässä vielä kaikki. Kolmantena Suomen MM-rallin viimeiseen päivään kiitävä Juho Hänninen saattaa sinetöidä huomenna suomalaistriolle tuloksen, jollaista ei ole nähty miesmuistiin.

Viimeksi kolmoisvoitto Jyväskylässä, kun 1987 voittoon ajoi Tommi Mäkinen ja kakkoseksi Juha Kankkunen ja kolmoisvoiton sinetöi Jarno Kytölehto. Toivotaan, että tänään trio on Lappi, Suninen ja Hänninen.

Kuva: Neste Rally Finland.

Kuva: AKK Taneli Niinimäki

Teemu ja Juhon ero on vain 4.3 sekuntia, joten taistelu podiumsijoista tulee käymään viimeisenä kilpailupäivänä kihelmöivänä. Aivan tuntumassa niskaan hengittää M-Sportin Elfyn Evans, joka jahtaa kaksikkoa vain 1.3 sekuntia Hännisen perässä. Kohti Neste Rallin finaalinäytöstä viidenneltä sijalta lähtee Craig Breen, jolle painetta antaa 14.7 sekunnin erolla takaa kirivä Thierry Neuville. Ott Tänak päätti toisen ajopäivän seitsemänteen sijaan, Neste Rallin viimevuotisen voittajan Kris Meeken kärsittyä rengasrikon. Dani Sordo ja Mads Östberg täydensivät kymmenen parhaan kärjen.

Nuorien sinivalkoisten kuljettajien menestystä kisassa täydentää vielä pienempää nelivetoluokkaa WRC2:sta yli 2 minuutin erolla johtava Jari Huttunen. Ja vielä Sunisen ja Huttusen jalanjäljissä etenevä Tulevaisuuden Tähti Emil Lindholm pitää toista sijaa kaksivetoisten WRC3-luokassa heti ranskalaisen Nicolas Ciaminin perässä.

Aivan kohta starttaava Neste Rallin finaalipäivä koostuu vielä neljästä erikoiskokeesta, alkaen Lempäästä klo 9.25. Seuraavana ajetaan Oittila, jonka jälkeen kummatkin pätkät toistetaan. Päivä huipentuu Oittilassa ajettavaan, kello 13.18 alkavaan Power Stageen, joka päättää Neste Rallin 2017.

Kisaa on siis vielä paljon jäljellä ja ei juhlita ennen maalia. Tsemppiä sinivalkoisille ratkaisupäivään! Hanaa!

….

Kello 22.23 ja palkintolavan kautta takaisin Loppijärven rannassa.

Toyotan Esapekka Lappi otti siis lopulta aivan uskomattoman voiton vasta neljännessä WRC-kilpailussaan ja rallin suomalaistoimittaja menestystä täydensi kolmanneksi sijoittunut Juho Hänninen, joka joutui myöntämään viimeisellä Oittilan Power Stagella M-Sportin Elfyn Evansin paremmaksi vain 0.3 sekunnilla. Juholle kuitenkin ensimmäinen WRC-palkintopallipaikka ja valtavasti lisää itseluottamusta kauden jatkoa silmällä pitäen.

Upea suomalaismenestys WRC-luokassa näytti pitkään vielä asteen upeammalta, kun M-Sportin Teemu Suninen oli aina toiseksi viimeiseen erikoiskokeeseen asti kiinni kilpailun kolmannessa sijassa. Lempäässä tapahtunut ulosajo maksoi lopulta kuitenkin sen verran, että Teemu oli maalissa ”vasta” neljäntenä. Kova tulos sekin toisessa WRC-kisassa, mutta kun toisaalta enemmänkin oli tarjolla.

Suomalaismenestystä  täydensi vielä WRC2-luokkansa voittanut Jari Huttunen. Jarin suoritusta kelpaa ihaillen hämmästellä, sillä nuorimies  ajoi vasta ensimmäinen MM-rallinsa nelivetoisella kilpurilla.

Eli voi hyvin todeta, että olipahan kilpailu! Kiitos pojat! Ensi vuonna uudestaan.

 

Kommentit