Jyskälässä huikea tunnelma – Kolmoisjohdossa tähän päivään

Blogi, lauantaina 29.07.2017

Uusi rallipäivä valkenee aivan uskomattomissa tunnelmissa. Suomalaiset kolmoisjohdossa Neste Rallissa Esapekka Lapin johdolla. Kakkosena toinen Toyota-kuski Jari-Matti Latvala ja kolmantena vasta toista WRC-kisaansa ajava Teemu Suninen Ford Fiesta WRC:lla.

Kuva: Toni Ollikainen

Lappi aloitti eilisen päivän varovaisesti, mutta takoi vauhtiin päästyään pohja-aikoja toisensa perään päivän edetessä. Perjantain päivähuoltoon tultaessa Lappi oli vain 1,6 sekuntia Neste Rallin kolminkertaista voittajaa Latvalaa perässä. Ja siitä eteenpäin ero sen kuin kaventui päivän toisella ajolenkillä ja Lankamaan 21,68-kilometrisellä erikoiskokeella Esuppi nousi kilpailun kärkeen ohi JM:n. Pohja-aikojensa myötä Lappi kasvatti johtoaan päivän päätteeksi 4,4 sekuntiin.

Esapekan esitys on ollut huikea, mutta ehkä vielä sitäkin häikäisevämpi on ollut Sunisen ralli. Neste Rallista Sunisen saldona on jo nyt kaksi pohja-aikaa ja tuloksena kahden ajopäivän jälkeen upeasti kolmas sija 19 sekunnin erolla kärkeen. Sunisen ero neljäntenä olevaan Craig Breeniin on 14 sekuntia.

Toyotan kolmas kuljettaja Juho Hänninen täydensi suomalaisten neloisjohtoa iltapäivällä, mutta joutui antautumaan viidennelle sijalle jousitusongelmien vuoksi.

Hyundain Thierry Neuvillelle tarjottiin mahdollisuutta parantaa asemiaan MM-sarjan pistetaistossa, kun pistekärki Sébastien Ogier ajoi ulos aamun kolmannella erikoiskokeella. Belgialaisella Neuvillella oli kuitenkin koko päivän vauhti kateissa ja britti päätyi osittain Kris Meeken ohjausongelmien siivittämänä sijalle kahdeksan. Myös rallia torstain jälkeen johtaneella Viron Ott Tänakilla oli ongelmia heti perjantain aluksi. Tänak kärsi rengasrikon niin ikään rallin kolmannella erikoiskokeella ja menetti noin puolitoista minuuttia.

Neljä suomalaista viiden kärjessä! Huikea ralli ja väkeäkin onkin tullut taistelua seuraamaan miesmuistiin ennätysmäärä ralliväkeä ja tänään varmasti vieläkin enemmän.

WRC2-luokassa mennään myös suomalaisjohdossa, sillä vuoden 2015 Tulevaisuuden Tähti Jari Huttunen lähtee tähän päivään kärkipaikalla. Ensimmäistä ralliaan tässä luokassa ajava Huttunen on repinyt kahden ajopäivän jälkeen vakuuttavan 56,2 sekunnin eron toisena tulevaan Ranskan Quentin Gilbertiin. Junnuissa eli JWRC-luokassa johtopaikkaa pitää Nicolas Ciamin 22,6 sekunnin erolla Terry Folbiin. Tämän vuoden Tulevaisuuden Tähti Emil Lindholm on kahden ajopäivän jälkeen luokassa kuudentena eilisen iltapäivän pienten ongelmien jälkeen.

Nyt edessä on sitten legendaarinen Jämsän kierros. Tämän päivän aikana ajetaan neljä eri erikoiskoetta kahteen kertaan. Lauantai alkaa Pihlajakoskelta, jonka jälkeen suunnataan Päijälään ja maailmankuuluulle Ouninpohjan erikoiskokeelle. Saalahti päättää aamun lenkin ja myös aloittaa iltapäivän lenkin. MM-sarjan lisäksi Vetomies- ja Nelivetomieskilpailut kulkevat rallireitillä kaikilla muilla erikoiskokeilla paitsi Saalahdessa.

Nyt mukaan yhteen upeimpaan rallipäivään koskaan! Hanaa!

….

Voi turkanen sentään. Mutta onneksi meitä suomalaisia riittää

Kolmas kilpailupäivä takana ja tunnelmat siis kaksijakoiset. Jari-Matti Latvala keskeytti sähkövikaan ykköspaikalta, mutta tuon paikan peri sitten toinen Toyota-kuski Esapekka Lappi ja suomalaisten kolmoisjohtokin säilyi kun kakkoseksi päivän aikana nousi Fordin Teemu Suninen ja kolmantena yötauolle tulee Juho Hänninen. Kolmoisjohdossa siis lähdetään myös huomiseen Neste Rallyn päätöspäivään ja toivottavasti huomenna kolme suomalaista myös maalissa palkintolavalla.

Ralli on reteetä, sanoi Miirokin! Ja sitä se on.

Kommentit