”Samassa hietamaassa hekin nyt lepäävät” – Lopen kymmenes hautausmaakävely vei Lopen Perunan historiaan

Blogi, tiistaina 01.08.2017

Tänään Lopen viikon perinteinen Hautausmaakävely vei meidät Kalevi Nevanpään johdolla loppilaisten perunan viljelijöiden ja kauppiaiden haudoille. Teemana oli siis Lopen Peruna ja asiantuntijana matkassa perunoista kaiken mahdollisen tietävä Aulis Ansalehto. Tämänkertainen kierros oli jo kymmenes ja aiemmin olemme kiertäneet Kalevin ja kotiseutuneuvos Antti Koskimäen kanssa mm. loppilaisten autoilijoiden, poliisien ja nimismiesten, taiteilijoiden, opettajien ja monien muiden hautoja. Nyt siis ihmisiä joiden elämässä peruna oli näytellyt isoa roolia. Tosin ei yhtään hautaan käyty missä olisi levännyt suuri peruna-ahmatti tai itse pohdin, että kyllä Kaapokin haudalla olisi voinut käydä sillä hänet muistetaan makkaraperunoiden suurena ystävänä ja totta kai Almankin haudalla olisi voinut käydä grillikioskin pitäjänä. Siellähän ne ranskanperunat ja makkaraperunat tuli kaikille tutuiksi 🙂

Tietää olevansa Perunapitäjässä, kun hautakivestäkin löytää perunankuvan.

Tänään siis perunanviljelijöitä ja kauppiaita ja heistä muutamakin elämä oli päättynyt toriauton kyydissä auto-onnettomuuksissa ja ainakin yhden – Aholan Matin – toripöydän ääressä. Muistot elävät.

Hienoja tarinoita Ketosista, Keravista, Lintukorvista, Aholoista, Vanhakoskista ja monista muista ja kaikkia yhdisti Lopen Peruna. Ja Aulis Ansalehdon sanoin nyt he kaikki lepäävät siinä samassa hyvässä hiekka ja hietamaassa missä myös kasvoivat ja tänäänkin kasvavat maan parhaat perunat.

Kaunis kierros ja hetki jälleen Lopen Hautausmaalla ja monta hienoa muisteloa ja muistoa menneiltä ja myös kosteita silmäkulmia, iloa ja naurua ja haikeitakin hetkiä. Kaikki elämää.

Mikähän olisi ensi vuodelle mielenkiintoinen aihe Hautausmaakävelylle. Minua jotenkin kiehtoisia hauskat persoonat tai sitten rikokset ja niihin liittyvät tapahtumat. Tai onhan niitä aiheita ja paljon elämiä ja muistoja. Ensi vuonna siis jälleen.

Lopen viikolla paljon erilaista ohjelmaa ja kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan. Listaa tapahtumista löytää Lopen kunnan kotisivuilta www.loppi.fi. Nähdään!

Kommentit