Monimetsällä monimuotoisia ja kestäviä metsiä

Blogi, tiistaina 16.02.2016

Edellisellä hallituskaudella toteutetun metsälainsäädännön kokonaisuudistuksen sekä silloin luodun metsästrategian yksi kärkitavoitteita oli metsien monimuotoisuuden lisääminen. Nyt nykyinen hallitus haluaa osaltaan edesauttaa tavoitteen toteutumista Monimetsä-hankkeen kautta.

Maa- ja metsätalousministeriö tiedotti tammikuussa kolmivuotisesta hankkeestaan. Erityisen tärkeänä hankkeen toteutumisen kannalta näen sen, että mukaan on nyt kutsuttu metsäsektorin merkittävimmät järjestöt. Hanke on tarkoitus toteuttaa kokeilujen ja ennen muuta yhteistyön kautta. Hallitus siis tiedostaa aivan oikein sen, että ammattitaito asuu kentällä, ei niinkään kabineteissa.

Monimetsän kautta on nimenomaan tarkoitus juurruttaa uusia toimintatapoja metsien hoitoon. Monesti ekologisiin tavoitteisiin pääseminen koetaan työlääksi ja kalliiksi. Hanke on väylä viestiä ja jalkauttaa tutkimustuloksia, ideoita ja hyväksi koettuja käytännöntoimia kaikkien tietoisuuteen. Metsien monimuotoisuudesta ja ekologisuudesta huolehtiminen ei tarkoita sitä, että metsien taloudellinen arvo vähenisi. Tämä on se viesti, jonka haluamme eteenpäin.

Metsäluonto on ollut viime vuosina runsaasti esillä, kun päätöksiä on suunniteltu sekä toteutettu. Poliittisilla päätöksillä on pyritty siihen, että monimuotoisista metsistä tulisi mielekäs, tavoittelemisen arvoinen asia. Monimetsän kautta tätä tavoitetta vahvistetaan. Erityisesti haluamme hankkeen kautta tavoittaa yksityiset metsänomistajat. Kokonaiskuvassa juuri heillä on suurin vaikutus tavoitteiden toteutumisen kannalta.

Viime hallituskauden metsälain uudistuksella luotiin lisää liikkumistilaa metsänomistajille. Nyt haluamme luoda vaihtoehtoja metsien hoitoon sekä käyttöön, ja juurikin niin, että metsänomistaja on keskiössä. Hanke on kunnianhimoinen ja laaja. Kestävän metsänkäytön lisäksi myös vesistöjen puhtauteen ja metsien virkistyskäyttömahdollisuuksiin halutaan kiinnittää huomiota. Tämä liittyy ensisijaisesti metsien sosiaaliseen arvoon, joka usein jää vähemmälle huomiolle. Kaiken kaikkiaan me suomalaiset metsänomistajat olemme hyvin vastuullisia omistajia. Sen takia hankkeen onnistuminen tuntuukin realistiselta.

Metsät ovat maamme arvokkain luonnonvara. Jo tämänkin vuoksi on tärkeää, että niitä hoidetaan kestävästi. Metsät on erottamaton osa kansallismaisemaamme ja  osa identiteettiämme. Metsä on myös monien mahdollisuuksien resurssi. Puusta ei tehdä enää pelkkää paperia, vaan teknologian kehityksen myötä puu toimii raaka-aineena kymmenille ja kymmenille tuotteille vaatteista elintarvikkeisiin.

Metsäomaisuutemme luo pohjan myös biotaloudelle. Kun metsän hyödyntämismahdollisuudet kasvavat, kasvaa metsien rahallinen arvokin. Mitä arvokkaammaksi metsät tulevat, sitä tärkeämpää on huolehtia siitä, että niiden luontoarvoa ei unohdeta tai kadoteta.

Nyt kello 9.45 ja eduskunnassa. Tänään aamulla aikaisin auringon upeassa paisteessa ajelin tänne pääkaupunkiin ja nyt saanut rauhassa tehdä töitä täällä hytissäni. Kohta kutsuu puolustusvaliokunta viikon ensimmäiseen kokoukseen ja tänään myös täysistunto ja sen jälkeen vielä RAY:n kokous. Raha-automaattiyhdistys työllistää paljon tässä kevään aikana kun aloitin yhtiön hallituksen varapuheenjohtajana. Isoja askelia tulossa pelikentällä.

10291055_10153963997271670_852326375973318184_n

Hieno voitto Jokereille SKA Pietarista. Ja samalla 300 000 katsojan raja rikki. Homma isolla.

12733373_10153963997181670_2701598026374883693_nKello 22.12 ja nyt Helsingin kämpällä. Tänään siis taas yksi sellainen superpäivä eli kokouksista kokouksiin ja illalla vielä täysistunnon jälkeen Hartwall Areenalle Jokereiden vieraaksi KHL-matsiin. Mutta eduskunnassa tänään puolustusvaliokunnassa tärkeä kuuleminen itärajan eli meidän pitkän EU:n ulkorajan valvonnasta ja sen haasteista ja myös Schengenin tulevista muutoksista. Aiheista varmasti julkisuuteenkin pian jotain ja varmasti toimenpiteitä tarvitaan vielä pitkään ja ehkä lisääkin.

Illansuussa myös pitkä RAY:n puheenjohtajiston kokous huomista hallituksen kokousta ja sen esityksiä valmistellen ja sitten siis vielä illalla Areenalle. Täytyy kyllä nostaa hattua Hjallis Harkimolle ja Jokereille miten he ovat saaneet KHL:n toimimaan Suomessa. Tänään rikottiin tällä kaudella 300 000 katsojan raja ja väkeä tupa jälleen täynnä ja tunnelma sen mukainen. Voisi sanoa tai lainata uutta puoluesihteeriämme Janne Pesosta tai mukailla, että homma on niin kuin isolla. Upea show ennen matsia ja koko pelitapahtuma loppuun asti suunniteltu. Vielä kun boksissa oli kaksi KHL:n huippujoukkuetta niin jääkiekkonautinto oli valmis. Loppuhuipennuksena Jokereille makea voitto SKA Pietarista ja näin lohkovoitto ja hyvä asetelmat kevään Playoffeihin.

Huomenna samanlainen päivä tiedossa eli nyt vain näin lyhyesti päivän tunnelmat. Ja toivottavasti pian voimme kertoa myös hyviä uutisia yhteiskuntasopimusneuvotteluistakin. Ratkaisuja jo syntynyt ja toivottavasti kokonaisuus kohta myös valmis ja myös riittävä. Siihen palaan.

Kommentit