Kotikunnan asioita – Aluehallinto toteutuessaa muuttaa kaikkia kuntia ja kaupunkeja

Blogi, maanantaina 15.02.2016

Kansanedustajan työssä maanantait on aina varattu työhön omassa maakunnassa. Itse käytän ne päivät pääasiassa yritysvierailuilla ja vierailuilla päiväkoteihin, kouluihin ja hoivalaitoksiin. Monta visiittiä nytkin jo alkuvuodesta ollut ja monta sovittuna. Mutta iso juttu meidän maanantai-päivissä on se, että meistö monet on myös päättäjinä maakunnissa, seutukunnilla ja ennen muuta omissa kotikunissamme. Niin minäkin. Olen ollut Lopella valtuustossa puolet elämästäni – tänä vuonna 20 vuotta. Tai siis hieman alle puolet kun tänään täytän jo 41 vuotta. Kiitos onnitteluista.

Tänään kuitenkin päivällä yksi palaveri Riihimäellä ja sitten päivä jatkui Lopella luottamustehtävien parissa. Ensin Lopen kunnan puheenjohtajisto ja hieman tulevia linjauksia kotikunnan kehittämisestä ja sitten Lopen Kokoomuksen hallituksen järjestäytymiskokous ja sitten kunnanhallituksen kokous. Kunnissa tuleva muutos on merkittävä jos ja kun toivottavasti sote- ja aluehallinnon uudistus etenee. Kaikki kunnat Helsingistä Utsjoelle ja Turusta Hämeenlinnaan ja maaseutukuntiin menettävät noin 50-60% päätösvallastaan ja rahoistaan aluehallinnon päätettäväksi. Se on iso muutos ja haastaa koko kuntakentän siis suurkaupungeista ja kasvualueista pienimpiin kuntiin ja myös muuttotappioalueille. Koko sosiaalipuoli siis siirtyy kunnilta 100% pois kuin myös terveysasiat. Kuntien vastuulle jää näin siis päivähoito, koulutus, vanhustenpalveluita ja tekninentoimi kaavoitus yms. mukaan lukien. Ei siis enää varmastikaan tarvita kunnissa nykyistä luottamushenkilöhallintoakaan ja lautakuntienkin määrä pienenee merkittävästi. Tätä ei vielä ole kovin hyvin kunnissa pohdittu tai saatikka siihen varauduttu. Kannattaisi.

Lopen kunnanhallitus käsitteli tänään mm. esiopetuksen hallinnon ja johtamisen siirtämisen koulujen yhteyteen. Hallinnollinen muutoshan tehtiin valtiotasolla jo vuosia sitten ja myös monissa kunnissakin. Nyt siis Lopella tässä edetään myös arjessa eli esiopetus ja alakoulut tulevat yhtenäisemmäksi kokonaisuudeksi rehtoreiden alaisuudessa. Mutta todetaan nyt vielä että ei esiopetuksessa olla tekemässä mitään kouluopetusta tai nolla-luokkaa vaan toiminnallisesti ei tämä näy lasten päivissä muuten kuin niin että ehkä piha-alueet, pelisäännöt ja juhlat ja tapahtumat ovat osittain yhteisiä. Asiasta lopullisen päätöksen tekee meillä tietenkin vielä kunnavaltuusto.

Kunnanhallitus esittää valtuustolle myös kahden Lopen Kokoomuksen valtuustoaloitteen hyväksymistä. Toisessa Tiina Seppälän valtuustoaloite lähidemokratian vahvistamiseksi kylät-kunnat -kehittämiskeskusteluin on nyt etenemässä arkeen. Näin siis haluamme Lopella vahvistaa kunnan ja kylien yhteistyötä ja keskustelua. Toivomme siis avointa keskustelua ja tiedonvaihtoa kyliltä ja ennen muuta ideoita ja toiveitakin. Ja ei siis missään tapauksessa ole tarkoitus, että tämä olisi se ainoa keskusteluyhteys tai yhteydenpidon tapa, mutta olisi ainakin säännöllisesti sellainenkin pöytä missä asioita voisi keskustella ja terveisiä tuoda kasvotustenkin. Näin siis valtuutettu voi muuttaa käytänteitä. Iso kiitos Tiina Seppälälle.

Toinen meidän ryhmästä alulle pantu valtuustoaloite on tonttiale. Sirpa Hopearuoho teki aloitteen minkä allekirjoitti koko kokoomuksen valtuustoryhmä ja lisäksi muutama keskustan valtuutettu. Yhteistyötä ja yhteisvoimaa ja nyt kunnanhallitus esittää valtuustolle, että tänä vuonna 14.3-30.6.2016 myydään Lopella kunnan tontteja alennuksella. Aikanaan myimme vuosittain kymmeniä tontteja, mutta nyt taantuma on supistanut tonttimyynnin lähes nollaan jo useammaksi vuodeksi ja tällä yritämme hieman saada eloa ja kiinnostusta palaamaan Loppeen ja onhan rakentaminenkin nyt edullisempaa ja lainaa saa halvalla. Janakkalassa vastaavantyyppisellä kamppiksella myytiin viime vuonna naapureihin nähden ennätyshyvin tontteja ja katsotaan herääkö meilläkin tonttikauppa tällä tavalla. Pian siis Lopelta saa tontteja reilustikin alle puoleenhintaan kun kampanja alkaa. Kymmenen nopeinta sanoo HEP! 🙂 Ja todetaan vielä että tämä siis saa lopullisen vahvistuksen sitten valtuuston seuraavassa kokouksessa.

Mielenkiintoinen esityslista kunnanhallituksessa ja hyvät keskustelut myös Hyrian tulevista haasteista ja monesta muustakin. Kunnanhallituksen lista ja pian myös pöytäkirjakin löytyy kunnan nettisivuilta www.loppi.fi. Siellä asioita mm. verotuloista, yrittäjäkyselystä ja myös perintövarojen käytöistä. Mielelläni vastaan kysymyksiin jos sellaisia mieleen tulee ja Lopen, Riihimäen seudun, Hämeen ja valtakunnankin asioista saa aina minuun olla yhteydessä.

Tagit: loppi,

Kommentit