Hyvää Ystävänpäivää! – Eilen illalla juhlimme yrittäjyyttä ja Herkkumaata!

Blogi, sunnuntaina 14.02.2016

Eilen illalla kokoonnuimme perinteen mukaan Hämeen maakunnalliseen Yrittäjägaalaan. Tällä kertaa me saimme isännöidä gaalaa Riihimäen seudulla ja järjestön varapuheenjohtaja Jarmo Laukkanen olikin tyytyväisenä vastaanottomatta juhlaväkeä Pohjolanrinteen koululle yhdessä puheenjohtaja Minna Nissilän kanssa. Suuri sali oli myyty täyteen ja tunnelma sen mukainen.

Hämeen Vuoden 2016 Maakunnallisen Yrittäjäpalkinnon sai Herkkumaa! Onnea yrittäjät Atte, Ari ja Sami Rekola.

Hämeen Vuoden 2016 Maakunnallisen Yrittäjäpalkinnon sai Herkkumaa! Onnea yrittäjät Atte, Ari ja Sami Rekola.

Ilta huipentui hetkeen kun Hämeen vuoden yrittäjä julkistettiin. Arvokkaimman tunnustuksen illassa sai ensi vuonna 30 vuotta täyttävä tuuloslainen säilykevalmistaja Herkkumaa Oy. Sukupolvenvaihdoksen jo tehnyt yritys elää vahvaa kasvun aikaa toisenpolven yrittäjien Atte, Ari ja Sami Rekolan johdolla ja kiitospuheessaan toimitusjohtaja Atte Rekola kiittelikin veljiensä lisäksi myös henkilöstöjohtajana toimimaa puolisoaan ja osavaa henkilökuntaansa sekä yritystoiminnan aikoinaan aloittaneita vanhempiaan.

Tänään Herkkumaa Oy on yksi maamme johtavia säilykevalmistajia. Yrityksen moderni elintarviketehdas sijaitsee meillä Hämeessä Tuuloksen Pannujärvellä. Herkkumaalla on tuotantoa myös Saksan Baijerissa. Tuotannossa, myynnissä ja hallinnossa on 27 vakituista työntekijää ja lisäksi palveluksessa on 7 myyntiedustajaa. Lisätyövoimaa tarvitaan satokaudella, yritys maksoi vuonna 2015 palkkaa kaikkiaan 63 henkilölle. Ja yritys kasvaa ja investoi koko ajan. Se on näinä aikoina hatunnoston arvoinen juttu.

Yrityksen valikoimissa on noin 100 tuotetta: vihannessäilykkeitä, mehuja, hilloja, marmeladeja ja maustamiskastikkeita. Käsiylös kuka on maistanut Herkkumaan tuotteita? Luulenpa, että lähes jokaisen käsi ylös nousi. Ja tehtaan tuotekehitystiimi kehittää samaan aikaan jatkuvasti uusia makuja, lisäksi tuotetestausta ja ideointia tehdään paljon perhepiirissä. Toimitusjohtaja totesikin, että ”Tuotekehityksellä on iso osuus meidän tekemisessä. Teemme tuotteita mitkä maistuvat omassa suussa hyvältä. Panostamme kehitystyöhön yhdessä asiakkaiden kanssa, jotta saamme viilattua tuotteet halutuiksi.”

Valokuvassa Herkkumaa Oy:n toimitusjohtaja Atte Rekola tehtaan tuotteiden äärellä. Kuva: Jouni Lehtonen

Valokuvassa Herkkumaa Oy:n toimitusjohtaja Atte Rekola tehtaan tuotteiden äärellä. Kuva: Jouni Lehtonen

Maustekurkku on yrityksen tukijalka

Yksi Herkkumaan menestyneimmistä tuotteista on maustekurkku. Suosion salaisuus on, että Herkkumaan maustekurkut valmistetaan itse tehtyyn etikkaliemeen, joka maustetaan tuoreilla mustaherukanlehdillä, kruunutillillä ja valkosipulimurskalla. Aitoja Hyvää Hämeestä ja Hyvää Suomesta tuotteita siis nämäkin. Kurkkuja, sekä avomaalla että kasvihuoneessa kasvatettuja, Herkkumaa jalostaa yli 3 miljoonaa kiloa vuosittain. Punajuurta kulkee Tuuloksen kautta maailmalle 700 000 kiloa. Tuotteiden raaka-aineet kypsyvät valikoitujen sopimusviljelijöiden pelloilla.

Kaupoissa irtomyynnissä olevien maustekurkkujen kotimaan markkinoista Herkkumaan hallussa on noin 70 prosenttia. Vientiä yritys harjoittaa ensisijaisesti Venäjälle ja lisäksi Ruotsiin, Baltiaan, Puolaan, Tšekkiin ja Ranskaan. Uusia vientiponnisteluja on tehty esimerkiksi Kuwaitiin ja Englantiin. Muihin Pohjoismaihin tuotteita markkinoidaan Deligård-nimellä, Euroopan markkinoille yritys on rekisteröinyt aputoiminimekseen Deligarden. Marjatuotteita myydään Artic Berries sekä Gourmet -tuotemerkeillä.

Vaikka suurin volyymi onkin päivittäistavarakaupassa, niin viime vuosina ovat vahvistuneet myös suurkeittiöpuoli eli horeca ja teollisuuden osuus. Herkkumaa valmistaa nyt raaka-aineita myös usealle elintarvikevalmistajalle.

Tulosta työn laatua parantamalla

Herkkumaa on investoinut viime vuosina Suomen eli Hämeen toimintoihin noin 2 miljoonaa euroa. Tehtaalla on työn kuormittavuutta vähennetty automatisoimalla työtehtäviä, isoja säilykepurkkeja ei enää nostella käsin vaan robotti hoitaa tuotteiden pakkaamisen kuormalavoille. Samalla on panostettu työn laatuun. Robottien tulo linjastoille ei ole vähentänyt työvoiman tarvetta, päinvastoin, uutta työvoimaa on palkkattu koko ajan.

Herkkumaalla tehtiin sukupolvenvaihdos kolme vuotta sitten. Yrityksen perustaja Ismo Rekola siirtyi hallituksen puheenjohtajaksi ja pojat Atte, Ari ja Sami ostivat yrityksen omistukseensa. Aten omistusosuus on 52 prosenttia ja muilla veljillä on 24 prosentin osuudet kumpaisellakin. Veljesten työnjako on muotoutunut luontevasti vuosien mittaan. Ari Rekola vastaa, että tehdas pyörii, laitteet ja koneet asennetaan ja huolletaan. Sami Rekolan vastuulla on tehtaan tuotanto ja Atte Rekola on yrityksen toimitusjohtaja ja vastaa muun muassa viennistä.

Suomi nousuun tekemällä

Herkkumaa suuntaa luottavaisena tulevaisuuteen. Perheyrityksessä on myös seuraava polvi varttumassa vastuuseen. Perheen juniorit ovat mukana yrityksen arjessa, tehtaalla kesätöissä ja työharjoittelussa. Eilen juhlassakin mukana.

Toimitusjohtaja Atte Rekola totesi, että ”En jaksa synkistellä. Suomi pitää nyt saada uudelleen nousuun. Synkistelemällä se ei tapahdu vaan tekemällä. Onneksi Suomessa on herätty siihen, että yrittäjät pyörittävät Suomea, ja se tapahtuu tekemisen kautta.”

Nykytilanteessa Rekola toivoikin malttia ja hyviä ratkaisuja työmarkkinakentältä. Erityisesti elintarvikealalla korostuvat toiminta- ja siihen olennaisesti liittyvä toimitusvarmuus. Lakkoilu kirpaisee alan yritysten luotettavuuteen esimerkiksi viennissä välittömästi. Herkkumaalla on sovellettu paikallista sopimista, eli haettu yhdessä työntekijöiden kanssa ratkaisuja tuotannon tehostamiseen, jo kauan ennen kuin asia on noussut valtakunnalliseen keskusteluun.

Herkkumaan menestyksen salaisuus on tuotteiden maku, laatu ja toimitusvarmuus. Kaikki lähtee siitä, että tehdään oikeita asioita oikeiden ihmisten kanssa. Yrittäjänä pystyn vaikuttamaan kenen kanssa teen töitä. Siksi meillä onkin niin loistava porukka Herkkumaalla töissä!, totesi Rekola.

Onnea siis vielä kerran Rekoloille ja Herkkumaalle Hämeen Vuoden Yrittäjäpalkinnosta. Nyt seuraavaksi kohti valtakunnallista yrittäjäpalkintoa! Kiitos myös Hämeen Yrittäjille hienosta gaalaillasta ja kaikille lähes 300 mukanaolijalle kivasta seurasta. Omassa porukassa on aina mukana juhlia.

12654126_10153950087911670_5419244672789506871_nHyvää Ystävänpäivää!

Nyt jo Ystävänpäivän aamu. Hyvää Ystävänpäivää täälläkin kaikille. Ja tänään tarjoan perinteiset Ystävänpäivän kahvit vuorostaan Riihimäellä. Tervetuloa Laurellille klo 12 ystävänpäivän kahveille. Nähdään!

….

Kello 17.11 ja kotona.

Tänään perinteiset Ystävänpäivän kahvit järjestin Riihimäen Laurellilla ja väkeä oli todella paljon liikkeellä. Yli 50 henkeä kävi ystäväpäivän kahveilla ja juttua siis riitti monista eri aiheista. Oli mukava myös saada palautetta alkaneesta vaalikaudesta ja mm. toimistani eduskunnassa ja puheenvuoroistani myös täyistunnoissa. Työtämme siis seurataan ja hyvä niin.

Riihimäen Laurellilla puhutti niin ulko- ja turvallisuuspolitiikka kuin Hämeen ja Riihimäen seutukunnankin asiat. Esimerkiksi sotesta useampikin hyvä puheenvuoro ja toistin hieman huoltani tästä julkisten palveluiden keskittämisestä kiireellä. Nyt pelkään, että maaseutukuntiin syntyy palvelutyhjiöitä ja lopulta ne täyttyvät yksityisillä palveluilla. Hyvä että sitten jälleen palveluita saa täälläkin, mutta se aiheuttaa samalla sen, että keskitetyn terveyskeskuksen kävijämäärät eivät nousekaan odotetusti Hämeenlinnassa ja Riihimäellä ja lopulta niidenkään palvelutasoa ei saada nostettua sille tasolle mille väkimäärämme sen kokonaisuutena oikeuttaisi. Siksi itse nyt etenisin niin että lääkäripalvelut saisivat jatkua esimerkiksi meidän seutukunnalla Lopella ja Riihimäelläkin 2019 asti ja sinä aikana kehitettäisiin malli missä maaseutukunnatkaan eivät jäisi täydellisesti ilman lääkäripalveluita. Malleja on erilaisia ja minusta niitä kannattaisi nyt vielä selvittää hetki ihan rauhassa ja perusteellisesti. Palaan tähän varmasti vielä myöhemminkin täällä.

12717757_10153958803776670_4825853873759739049_n

Laurellilla Ystävänpäivän kahveilla tänään yli 50 henkeä ja monta mukavaa kohtaamista ja juttutuokioita. Kiitos kaikille.

12687781_10153958739946670_5251379832614039900_n 12687793_10153958753646670_5002759826005319423_n 12744025_10153958720341670_2738407801199050673_nUlko- ja turvallisuuspolitiikan asioista en täällä nyt enää kirjoita. Samoja aiheita esillä kuin täällä blogissani kirjoitin tällä viikolla mm. otsikolla Ystävät voimme valita, naapureita emme. Ja talousasiatkin aika hyvin täällä tullut läpikäytyä. Jos ajatukseni kiinnostavat niin kurkatkaapa blogin menneitäkin päiviä tältä ja edelliseltäkin viikolta. Ja löytyyhän sielä aika vanhojakin tarinoita luettavaksi. Blogini täyttää loppukuussa 10 vuotta ja silloin olen kirjoittanut tänne blogia joka ainoa päivä kymmenen vuoden ajan. Kirjoituksia siis päiväkirjatunnelmissa 3650 tai hieman jopa ylikin. Varmaan yksi Suomen vanhimpia ja ainakin Suomen säännöllisin blogi kyseessä.

Huomenna arki ja päivällä yksi yritystapaaminen ja sitten iltapäivällä Lopen kunnan puheenjohtajisto ja kunnanhallitus. Ja pidämme myös Lopen Kokoomuksen hallituksenkin kokouksen illalla. Lopen Kokoomuksen nettisivutkin nyt uudistettu eli nekin voi käydä halutessaan katsomassa www.lopenkokoomus.fi.

Kommentit