”Miten onnistuttiin? Mitä voisimme ottaa opiksi?”

Blogi, keskiviikkona 11.01.2012

Tule kertomaan kokemukseksi Tapani- ja Hannu-myrskyistä ja sähkökatkoista

Tänään keskiviikkona 11.1. klo 16.30-17.45 Lopen kunnatalollaMukana vastaamassa elinkeinomisteri Jyri Häkämies, Fortumimin ja Vattefallin sekä palo- ja pelastustoimen edustajia. 

Avoin keskustelutilaisuus kaikille myrsky- ja sähköongelmien kanssa painineille ja muille aiheesta kiinnostuneille. Kahvitarjoilu

******************

Tästä siis jälleen uusi päivä käyntiin. Tänään isoimpana juttuna kalenterissani ministerikaverin Jyri Häkämiehen Lopen visiitti ja tutustuminen myrskytuhoihin ja sähkökatkon ongelmiin. Yleisötilaisuus on siis avoin kaikille ja odotammekin Lopelle hyvin väkeä kun kyse on kuitenkin ensimmäisestä ja myös valtakunnallisesta ministerin kuulemistunnista aiheeseen liittyen. Nyt siis kaikki halukkaat pääsevät kertomaan mielipiteensä miten myrskyn kanssa onnistuttiin ja mitä tästä voisimme ottaa opiksi.

Itselläni päivä alkaa kuitenkin metsäsavotalla. Aamusta nyt metsävaatteita niskaan ja moottorisaha mukaan. Tarkoitus lähteä yhdelle metsäpalstalle hakkuuhommiin. Koivuja tänään tarkoitus laittaa nurin heti valoisan hieman tultua. Moottorisaha siis laulamaan vaan.

Kello 14.36 ja kohta elinkeinoministeri Jyri Häkämiestä vastaan Lopen Shellille. Tänään aamupäivä menikin, niin kuin on tapana sanoa, nyt ”Metsässä töissä”. Moottorisahan kanssa teimme hakkuuta Siivosen Arton ja Koukun Mikan kanssa ja rajat saatii auki ja parisenkymmentä koivuakin nurin. Urakkaa siinä vielä pariksi kolmeksi päiväksi, mutta hyvä siitä tulee. Muutamien vuosien takainen harvennus on tuottanut hyvää tulosta ja nyt nämä koivut jatkamaan matkaa eteenpäin.

Tuollainen ”metsurin” homma on muuten aika hyvää kuntoliikuntaa. Näillä käsillä kun moottorisahaa päivän heiluttaa niin tietää työtä tehneensä ja siinä samalla saa myös mukavasti raitista ilmaa – ainakin risusavotassa.

Nyt hetki aikaa sitten Jyri Häkämiehen kanssa katsomaan Lopen myrskyjen tuhoja ja sen perään sitten yleisötilaisuus myrskytuhoista ja sähkökatkoista Lopen kunnantalolla (16.30-17.45) ja vielä sen perään kello 17.45-18.30 olemme Häksyn kanssa Lopen Niinistö Cafessa tervetuloa mukaan.

 

Aika usein me poliitikot saamme mistä milloinkin moitteita. Yleensä kaikki on huonosti. Ja niin usein varmasti onkin. Itse otan risutkin mielelläni vastaan ja yritän niistä ottaa opiksi.

Mutta tänään koin jotain aivan erilaista. Elinkeinoministeri Jyri Häkämies järjesti Lopella valtakunnallisen kuulemis- ja keskustelutilaisuuden Tapani- ja Hannu-myrskyistä ja tutustui sitä ennen myrkystuhoihin. Yleisön palaute oli erinomaista. Häkämiehen aloitteellisuutta ja toimintatapaa kiiteltiin joka suunnalta. Se tuntui hyvältä kun kyse kuitenkin asiasta joka oli nostattanut verenpaineita ja kiristänyt hermoja koko sakilta joulun ja uudenvuoden välipäivät. Siis Häkämies sai sellaista kiitosta tavastaan toimia mitä en ole ennen nähnyt. Tyytyväisiä olivat myös sähköyhtiöt ja muut asiantuntijat ja kiitoksia jakoivat mediankin edustajat. Taitaa olla tällainen aloitteellisuus aikalailla uutta Suomessa.

Ennen keskustelutilaisuutta kiersimme Häkämiehen kanssa kohteita Lopella. Sähköt jo linjoissa kulki, mutta mm. yksi aivan keskeinen linja oli edelleen poikki ja maassa ja sähköt ohjattiin toista kautta tuolle alueelle. Valtavia olivat puut jotka makasivat edelleen linjoilla ja oli vain ihme että ne eivät rikkoneet ryskyessään rakennuksia. Vaikuttavaa nähtävää.

Hieman itse jännitin miten paljon väkeä Lopen kunnantalolle tulee. Ehkä enempi jännitin, että tuleeko ketään. Mutta tuli. Kiitos teille kaikille. Valtuustosali viimeistä tuolia myöten täynnä ja lisää kannettiin kunnanhallituksen huoneesta, että kaikki mahtuivat istumaan. Ministeri piti hyvän alustuspuheenvuoron ja myös sähköyhtiöt Fortum ja Vattenfall sekä palo- ja pelastustoimi ja hätäkeskus kertoivat hyvin omat kokemuksensa myrskystä ja myös sen mitä jälleen tästä otetaan opiksi. Sen jälkeen tiukkaa, mutta hyvää ja asiallista keskustelua yleisökysymysten kautta. Kaikki puheenvuoroa pyytäneet pääsivät ääneen ja hyviä ideoita ja ajatuksia tuli monesta suunnasta. Voin kertoa, että yleisössä istui muutama ministeriön johtava virkamieskin kirjaamassa paikallaolijoiden ajatuksia ja esityksiä ylös ja ne tullevat siis aidosti näkymään nyt jatkossa. 

Hienoa oli myös huomata se, että sähköyhtiötkin ovat myöntäneet sen, että kaikki ei mennyt niin kuin olisi pitänyt. Pitää kuitenkin muistaa, että myrsky oli poikkeuksellinen, mutta ymmärrän myös sen, että ei tällaisessa maassa saa puhelinyhteydet ja muut halvaantua sillä tavalla vikailmoitusten osalta kuin nyt tapahtui. Toisaalta ei myöskään matkapuhelinlinkit voi mennä pimeiksi muutaman tunnin sähköttömyyden jälkeen. Häkämies totesikin, että tähänkin tullaan varmasti nyt luomaan uusia velvoitteita. Loppupuheenvuorossa ministeri lupasi myös lisätoimia ja vauhdittamista siihen, että ilmakaapelit tullaan korvaamaan tulevaisuudessa pääosin maakaapelein. Tähän kannustan itsekin todenteolla ja olen valmis korottamaan esimerkiksi sähköttömyydestä saatavan 700 euron korvauksen Ruotsin tapaan kolmin tai nelinkertaiseksi vain vauhdittaakseni sähköyhtiöitä tekemään linjojen maakaapelointia. Se myös vaatii kirjauksia ja varmistukset siitä, että tätä työtä ei juoksuteta asiakkaille sähkönhinnoissa vaan se tullee hoitaa nykyisellä taksalla. Myös tästä tänään saimme alustavia lupauksia.

Mutta vielä kerran iso kiitos ministeri Jyri Häkämiehelle uudenlaisesta tavasta toimia ja tulla kansan pariin. Kiitokset myös kunnanjohtajallemme Karoliina Viitaselle ja kunnanväelle järjestelyistä ja isoin kiitos yleisölle ja asiantuntijoille hyvästä ja rakentavasta keskustelusta. Jatketaan tätä.

Kunnantalolta hieman myöhässä sitten suuntasimme Jyrin kanssa vielä Lopen Niinistö Cafeeseen. Kunnantalon keskustelutilaisuus venyi reilun vartin pitkäksi kun halusimme taata sen, että jokainen halukas pääsi ääneen ja kertomaan mielipiteensä myrskystä ja sähköttömyydestä. Eli pahoittelut myöhästymisestä. Mutta siitä huolimatta kahvilassa jälleen kivaa tunnelmaa ja väkeäkin pienen tuvan täydeltä. Hyvä henki ja tuntuu siltä, että tämä porukkaa tahtoo tehdä borgit. Katsotaan ja tehdään työ huolella.

Niin se täytyy vielä myöntää, että en tänään äänestämään ehtinyt. Jyrin kanssa piti homma hoitaa, mutta keskustelutilaisuus venyi ja emme sitten ehtineet. Ja itseasiassa jo aamulla olin metsurihommiin mennessä menossa äänestämään. Ovenkahvassa olin kiinni kaksikymmentä vaille yhdeksän ja silloin muistin, että ysiltähän se vasta alkaa. Siis täältä on ääni tulossa huomenna. Hoidetaan heti aamusta pois.

 

 

Kommentit