Miten mitata kansanedustajan työtä?

Blogi, torstaina 13.02.2014

Aika usein joku tulee sanomaan, että ette te siellä eduskunnasa mitään tee. Tai, että teitä kyllä riittäisi puolet vähemmän jne. Toki aika usein ja itse vielä useammin saan palautetta, että miten ehdin kaikkea tehdä. Ja onko vuorokaudessani enemmän tunteja kuin 24.

Olen samaa mieltä, että varmasti tämä talo toimisi 100:llakin kansanedustajalla. Ja olen myös keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän kanssa samaa mieltä, että vähempi määrä ministereitäkin riittäisi. Helpolla päästäisiin 12-15 väliin jos vain halua olisi. Kansanedustajien määrän vähentäminen 100 onnistuisi myös helpolla. Se toki vaatisi toimintatapojen ja työskentelytapojen uudistamista tässä kivilinnassa, mutta ehkä siihenkin olisi ihan muitakin syitä.

Iltapäivälehdet myös aika-ajoin tekevät erilaisia listauksia meistä kansanedustajista. Viimeksi Iltalehti tilastoi alkuvuodesta parina peräkkäisenä päivänä lehdessään meidän valtiopäivätoimia sekä puheenvuoroja eduskunnassa. Listoille oli kerätty tiedot tämän eduskunnan alusta asti eli keväästä 2011 lähtien. Valtiopäivätoimiksi siis luetaan kirjalliset kysymykset maamme hallitukselle sekä suulliset kysymykset kyselytunneilla ja myös talousarvio-, laki- ja toimenpidealoitteet. Puheenvuorotilastoissa on taasen mukana kaikki istunnoissa pidetyt puheenvuorot.

Mukava olikin listoja katsella. Vaikka en ollenkaan ole varma onko tämä lainkaan paras tapa meitä kansanedustajia järjestykseen laittaa. No ehkä yksi tapa mitata tätä työtä numeroillakin. Itse nousin Iltalehden 9.1.2014 ja 10.1.2014 tekemissä tilastoissa kärkiryhmään. Puhujatilastossa olin yllätykseksi peräti neljäntenä 399 puheenvuorolla. Olin muuten eniten istunnoissa puhunut hallituspuolueen edustajana. Valtiopäivätoimia minulle oli kertynyt tilastointipäivänä 54. Se oikeutti 28. sijaan 200 kansanedustajan joukossa.

Itse kyllä pidän eduskunnan täysistuntoja tärkeänä osana tätä työtä. Istuntosalissa käyty keskustelu on monesti leimattu turhaksi, mutta omasta mielestäni on tärkeää, että keskustelua käydään ja mielipiteitä tuodaan julki avoimesti. Teemme juuri istunnoissa merkittäviä päätöksiä ja olisi erikoista, jos asioista ei etukäteen keskusteltaisi ja tuotaisi esille niihin liittyviä erilaisia painotuksia ja huoliakin.

Edelläni puhujatilastossa olivat vain eduskunnan ”ahkerin” eli  keskustan Mauri Pekkarinen (573 puheenvuoroa), Markus Mustajärvi (439) ja Mika Niikko (402). Minulla puheenvuoroja 399 ja takanani sitten Jukka Kärnä (393), Ari Jalonen (388), Kai Turunen (384), Ben Zyskowicz (380) ja Timo Soini (364). Hiljaisimmat edustajat ovat käyttäneet vajaan kolmen vuoden aikana yhteensä vain noin 30 puheenvuoroa.

Valtiopäivätoimien listallani kärjessä on ns. kirjalliset kysymykset hallitukselle. Ne ovat erinomainen työkalu kansanedustajalle nostaa esille ajankohtaisia asioita ja kansalaisten huolia. Moni niistä johtaa myös sitten toimenpiteisiin ja asioiden korjaamiseen. Aiheita minulla sotainvalidien kuntouksesta koulutuspolitiikkaan ja vaikkapa hevosen lannanpoltosta peruna-asioihin. Ja kaikkea muuta.

Iltalehden 9.1.2014 tekemässä listauksessa olen valtiopäivätoimissa toisena hallituspuolueiden kansanedustajista. Kärkeä listalla pitävät perussuomalaisten kansanedustajat lukuisten budjettiesitystensä turvin.  Valtiopäivätoimien listalta löytyy myös yksi nolla sarake ja peräti 42 kansanedustajaa joilla merkintöjä on alle kymmenen.

Mun valtiopäivätoimiin ja puheenvuoroihinkin voi tutustua Eduskunnan verkkosivuilla tai suoralla linkillä täältä tuolta Eduskuntatyö-valikon kautta. Kurkatkaa jos kiinnostavat laajemmin.

Nyt aamusta ympäristövaliokunnan kokoukseen ja sitten puolustusvaliokunta maailman tilannekatsauksen parissa ja siitä se päivä liikkeelle.

Kello 19.56 ja hetki sitten täysistunto päätökseen. Illalla vielä keskustelua mm. energiatodistuksista ja vankeusrangaistusten pituuksista. Nuokin puheeni siis löytyvät tuolta saman Eduskuntatyö-sivun kautta varmasti viimeistään huomen aamulla.

Tänään eduskunnassa pidempi ryhmäkokous. Ensin kunta-asioita ja sitten Hetemäen työryhmän esityksiä. Valtiosihteeri Martti Hetemäki esitteli ajatuksia miten taloutta tästä eteenpäin olisi järkevää tasapainottaa. Järjen sanoja ja toivottavasti saamme keskustan ja perussuomalaisetkin mukaan nyt talkoisiin. Työtä nimittäin jää joka tapauksessa ensi hallituskaudellakin vaikka nyt tekisimmekin tuon koko noin 3 miljardin sopeutuksen. Minusta siitä pitää leijonanosa ainakin nyt hoitaa ja katsoa sitten elementtejä lisää joilla tuemme myös kasvua. Katsotaan miten tähän haasteeseen keskusta aidosti vastaa kun puheenjohtaja Juha Sipilä palaa töihin ja uskoisin, että perussuomalaisissakin valmiutta tässä parlamentaariseen ratkaisuun. Toivottavasti.

Kyseöytuntikin muuten tänään aika värikäs ja vauhdikaskin. Alkaa näköjään EU-vaalikierroksetkin jo nousta. Hyvä niin.

 

Kommentit