Alde keskustan vaatteissa?

Blogi, keskiviikkona 12.02.2014

Hieman ihmeissäni lueskelin Europarlamentin liberaaliryhmän Alden vaaliohjelmaa ja erityisesti sen linjauksia maatalouteen. Tai oikeastaan voin ymmärtää sen, että liberaaliryhmä tällaista esittää ja ajaa, mutta en sitä, että meiltä Suomesta tällaisessa ryhmässä ja näiden tavoitteiden takana on myös Suomen Keskusta?

Alde Keskusta mukaan lukien esittää nimittäin maataloustukien leikkaamisesta maailmanlaajuisesti ja siirtymisestä markkinasuuntautuneeseen maatalouteen. Tällainen ratkaisu oli Suomen maataloudelle kuolinisku. Maamme huoltovarmuus ruuan suhteen vaarantuisi ja myös puhdas ja hyvä suomalainen ruoka loppuisi.

Toki voisi olla hienoa ajatus maataloudesta joka toimisi ilman tukia. Mutta tosi asia on sekin, että maamme ruuantuotanto, maatalous, on niin kovien sääolosuhteiden puristuksessa, että näissä olosuhteissa ei oma maatalous tule pärjäämään jatkossakaan ilman tukijärjestelmiä. Ja uskokoon ken haluaa, että kaikki maailman maat sitoutuisivat luopumaan omista tuistaan.

Verkossa uutisoitiin viime viikolla asia mm. näin ”Keskustan yllättävät EU-tavoitteet julki: ”Maataloustukia leikattava”.

Itse olen oppinut tuntemaan keskustan täällä eduskunnassakin maanviljelijöiden etua puolustavaksi puolueeksi. Nyt ihmettelenkin keskustan suunnanmuutosta. Ja toisaalta ymmärrän entistä paremmin, että perussuomalaiset sanoivat ei keskustan kunniapuheenjohtajan kosintaan, että puolue liittyisi Euroopassa keskustan kannssa Alde-ryhmään.

Alden esitys ja valtaan pääsy olisi kova kolaus siis juuri EU:n komission maatalouskomissaari Dacian Cioloșin johdolla hyväksymälle ratkaisulle, jonka mukaan Suomi voi maksaa jatkosssakin kansallista tukea. Komissio hyväksyi maatalousministeri Jari Koskisen esityjksestä Suomen ohjelmaesityksen Etelä-Suomen kansallisista tuista tavanomaista pidemmäksi kaudeksi eli vuosille 2014-2020. Tämä on siis jatkoa arvokkaalle Etelä-Suomen 141-tuelle. Tässä ratkaisussa siis turvattiin maallemme oikeus maksaa kansallisia maataloustukia Etelä-Suomessa kaudella 2014-2020.

”Tänä vuonna kansallisia tulotukia maksetaan Etelä-Suomessa samalla tukirakenteella ja rahoituksella kuin vuonna 2013. Tuen kokonaismäärä on noin 63 miljoonaa euroa. Vuodesta 2015 alkaen Suomi siirtää merkittävän osan tuotekohtaisista Etelä-Suomen tuista osaksi EU:n kokonaan rahoittamia suoria tukia.

Etelä-Suomen maidon- ja naudanlihatuotantoa, lammas- ja vuohitaloutta sekä tärkkelysperunan ja avomaanvihannesten viljelyä tuetaan jatkossa nykyistä selkeämmällä ja tehokkaammalla EU-tukiin pohjautuvalla järjestelmällä. Samalla puutarhataloutta ja sika- ja siipikarjatalouden tuki jatkuu nykymuotoisena alenevana kansallisena tukena vuosina 2015-2020.”

Ja Koskisen johdolla tämän jälkeen täällä Suomessa vielä katsotaan kansalliset askelmerkit kuntoon. Ministeri totesi ratkaisun vahvistuttua, että nyt ”yhdessä tuottajajärjestöjen kanssa ratkaistaan vielä joitakin viljelijätukien periaatteita ja rahoituselementtejä, joilla luodaan pitkäaikainen, ennustettava, tehokas ja hallinnoltaan järkevä tukikokonaisuus.”

Eli varotaan siis keskustalaisia Alden vaatteissa. Tai siis oikeastaan Aldea keskustalaisten vaatteissa.

Tänään aamu alkoi valiokunnilla ja sitten rahapeliyhtiöiden yhteisellä seminaarilla. Nyt jo takana ulkoasiainvaliokuntakin Venäjä-keskustelun parissa. Ja seuraavaksi sitten ympäristöryhmää, täysistuntoa ja illaksi tällä kertaa Lahteen. Lahdessä Yrittäjyyskiertueemme seuraava pysähdys. Eli:

********

Kokoomus ottaa tänään opiksi yrittäjiltä Lahdessa. Tule kertomaan meille ehdotuksesi yrittäjyysteoksi – me panemme toimeksi. Tervetuloa Diakoniasäätiön Hackman-saliin kello 17.00 alkaen. Paikalla kuuntelemassa kansanedustajat: Sanni Grahn-Laasonen, Timo Heinonen, Kalle Jokinen ja eduskuntaryhmän vpj Outi Mäkelä.

********

Kello 21.13 ja juuri Lahdesta takaisin Helsinkiin. Pitkä päivä siis tänäänkin ja juuri juna Helsingissä. 

Ilta meni tänään Lahdessa Yrittäjyyskiertueemme parissa. Antoisa ilta ja väkeä hyvin liikkeellä. Piirin puheenjohtaja Juha Rostedt juonteli keskustelua ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelän johdolla yrittäjyysteeman kimpussa parisen tuntia. Kaksi erinomaista alustusta paikallisilta yrittäjiltä ja toimijoilta. Ensin Vesa Vihavainen Merivaaralta kertoi suuremman yrityksen tilanteesta ja haasteista ja sitten Tiina Wangel Tiimikke Oy:stä eli Vääksyn Lääkäriasemalta pienemmän yrityksen asioista. Kaksi erilaista alustusta ja hieman erilaisia terveisiä, mutta paljon samaakin. Tämän jälkeen monta muuta yrittäjäpuheenvuoroa erilaisilta toimijoilta ja erilaisista tilanteista ja monta vinkkiä mihin pitäisi ja kannattaisi tarttua. Keräämme näitä aiheita ja teemoja nyt yhteensä yli kymmenessä tilaisuudessa ympäri Suomen maan ja sitten julkaisemme raportin ja toimintasuunnitelman. Toivottavasti osa saadaan hoidettua kuntoon jo kevään ja syksyn aikana ja sitten osa jäänee seuraavaan hallitusohjelmaan. Palaan näihin kun saamme koko kierroksen maaliin ja raportin koottua. Tässä vaiheessa lisää kiertueestamme osoitteessa: www.yrittajyyskiertue.fi.

Kiitokset vielä tilaisuuden järjestäjille ja Juhalle illan johdattelusta. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Nyt kello jo paljon ja huomenna aikainen herätys. Palataan aiheisiin huomenna.

 

Kommentit