Miten ammattiyhdistysliike toimii työnantajana?

Blogi, sunnuntaina 04.03.2012

SAKlaisen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n toiminta työnantajana on puhuttanut tänä viikonloppuna. Syystäkin. AKT erotti viestintäpäällikkö Hilkka Ahteen, joka on aiemmin puuttunut AKT:n ilmapiiriin ja syyttänyt mm. puheenjohtaja Tmo Rätyä. Ahde syytto Rätyä työpaikkakiusaamisesta ja väitteet eivät jääneet aivan tyhjän päälle, sillä Etelä-Suomen aluehallintovirasto AVI tutki asiaa syksyllä ja päätti jättää tutkintapyynnön poliisille. Asia on siis kesken ja poliisilla ja samaan aikaan kiusaamisesta syytetyn Rätyn johdolla Ahde erotetaan luottamuspulaan vedoten.

Voi hyvin aiheellisesti kysyä, että hyväksyykö AKT ja Timo Räty tällaisen toiminnan kaikilta työnantajilta? Onko tämä siis AKT:n ja Timo Rätyn mielestä sellaista työnantajapolitiikkaa jota he haluavat ay-liikkeenä edustaa ja olla edistämässä?

Minä en hyväksy. Voin ykskantaan sen todeta. En hyväksy tällaista toimintatapaa yhdeltäkään työnantajalta en sen enempää ay-liikkeeltä työnantajana kuin yhdeltäkään yritykseltä tai muulta toimijalta.

Nyt on väistämättä kysyttävä työministeri Lauri Ihalaiselta (SDP, entinen SAK:n puheenjohtaja) hyväksyykö hän tällaisen toimintatavan? Onko hän valmis ryhtymään toimiin asian korjaamiseksi ja laittoman päätöksen purkamiseksi? Mitä tekee SAK:n nykyinen puheenjohtaja Lauri Lyly. Hyväksyykö hän yhden jäsenliittonsa toimintatavan työnantajana? Jos hyväksyy niin hyväksytäänkö tällainen kaikilta työnantajilta? Ja kun pöydässä demareita demareiden perään niin kiusatusta kiusaajaan ja heidän esimiehiinsä jne niin täytyy kysyä mitä tässä tapauksessa tekee SDP:n puheenjohtaja ministeri Jutta Urpilainen ja SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner. Ovatko he hiljaa ja antavat hiljaisen siunauksen tällaiselle toiminnalle? Vai ryhtyvätkö he toimiin asian korjaamiseksi. Toimenpiteitä nimittäin nyt vaaditaan.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n pääluottamusmies Jape Lovén on todennut yksiselitteisesti, että Hilkka Ahteen erottaminen on laitonta. Hänen mukaan on ”ennenkuulumatonta, että henkilö irtisanotaan kuulematta”. Ja kun kiusaamisasia on poliisitutkinnassa niin Lovenin toteamukseen, että ”kyllä kai hänellä oli vastatoimenpiteen suoja niin kuin kenellä tahansa työntekijällä, joka on kannellut työsuojeluviranomaisille työnantajastaan. Kaikin puolin laitontahan tuo on”, on helppo yhtyä.

Loven jatkoi, että tapaus antaa AKT:sta erikoisen kuvan työnantajana. Hän ihmetteli mm. sitä, että AKT:n puheenjohtaja Timo Räty ei jäävännyt itseään, vaan äänesti Ahteen erottamisen puolesta.

Lovenin sanoin: ”nyt ammattiliitossa on tehty sellaista, mitä ei hyväksyttäisi millään työpaikalla.

Nyt kysymys kuuluukin kuka asian korjaa? Toimenpiteitä odotetaan.

Haluan antaa oman tukeni Hilkka Ahteelle ja kaikille joita työpaikoillaan on kiusattu. Tämä tapaus pahimmillaan jos tilannetta ei korjata johtaa siihen, että työpaikkakiusaamiseen ei enää kukaan uskalla puuttua jos puuttuminen katsotaan ja hyväksytään yleiseksi syyksi potkuihin. 

Minä kannustan kaikkia puuttumaan työpaikkakiusaamiseen. Itse en sitä hyväksy yhtään enempää kuin koulukiusaamista tai muutakaan kiusaamista. Odotan toimia. Ministeri Lauri Ihalainen ota sinä johto tässä asiassa käsiisi. Viestin pitää olla yksiselitteinen, kukaan ei saa hyväksyä työpaikkakiusaamista ja siihen tulee ottaa nollatoleranssi kaikissa tapauksissa ja jokaisella työpaikalla.

Sunnuntaita. Ikävästä tapauksesta huolimatta aurinko paistaa. Kaunista talvipäivää kaikille. Minulla tänään vapaapäivä. Huomenna alkaakin 3,5 viikon tiukka maanpuolustuskurssi. Otetaan tämä päivä siis perheen kanssa. Nautitaan.

Mukava vapaapäivä takana. Perheen kanssa ja salibandya ja hieman synttärijuhlaakin. Tällaisesta on hyvä vapaapäivä tehty. Huomenna sitten aamulla onkin aikainen startti. Lähden 3,5 viikoksi valtakunnalliselle maanpuolustuskurssille eli toimintaa tulee riittämään.

 

Kommentit