Maanpuolustuskurssi 201. alkaa tänään

Blogi, maanantaina 05.03.2012

Ja minulla on kunnia astua mukaan tuohon riviin.

Moni on kysynyt mistä on kyse. Maanpuolustuskurssien (MPK) tavoitteena on siis antaa johtavassa asemassa oleville siviili- ja sotilashenkilöille kokonaisnäkemys Suomen ulko- turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta. Wikipedia kertoo MPK:ta laajemmin. Kurkatkaapa sieltä. Maanpuolustuskurssi.

Kursseilla on siis pitkä historia. Maanpuolutuskorkeakoulun kotisivut kertovat taustasta: ”

Sotien aikana valtiollemme elintärkeiden toimintojen turvaamiseen liittyvien organisaatioiden johtotehtävissä toimi lähes poikkeuksetta valtiovallan edustaja. Valtiovallalle oli kriisiaikana siirtynyt johdettavaksi suuri joukko sellaisia tehtäviä, joita se normaalioloissa ei joutunut hoitamaan.

Sotien päätyttyä todettiin, että mahdollisten tulevien kriisien varalta valtakunnan olemassaolon turvaaminen edellytti johtavissa tehtävissä toimivien siviili- ja sotilasjohtajien yhteistä koulutusta, jonka yhtenä tavoitteena oli se, että kriisiaikana organisaatiota johtaisi sama johto kun normaalioloissakin.

Vuonna 1956 perustettu puolustusneuvosto hyväksyi vuonna 1960 esityksen yhteisten koulutustilaisuuksien järjestämisestä siviili- ja sotilashenkilöille. Koulutustilaisuuksien (Maanpuolustuskurssit) ylin valvonta kuului puolustusneuvostolle ja niiden toimeenpanovastuu Puolustusvoimain komentajalle.

Ensimmäisen maapuolustuskurssin avajaiset pidettiin 17.4.1961.”

Tässä vielä lyhyt yhteenveto 3,5 viikon opinnoistamme: Opetus.

Huomio. Heinonen valmiina rivissä.

Näillä viikoilla jätän valtakunnan politiikan ja muun kommentoinnin täällä vähemmälle. Tottakai sitä mitä tapahtuu on pakko seurata ja varmasti jotain kommentoinkin ja mm. välikysymyskeskusteluun ja äänestyksiin osallistun. Muutenkan MPK korvaa siis eduskunnan ohjelman näiltä viikoilta.

Lopellakin tänään kunnanhallitus jonka nyt poikkeuksellisesti johtaa varapuheenjohtajamme Saija Grönholm. No hän on osaava ja pitkänlinjan kuntapäättäjä ja helppo luottaa siihenkin. Viime vuosina Saijasta on muodostunut läheisin poliittinen keskustelukumppanini Lopella ja mm. mukanaolo puheenjohtajistossa ja muissa on tehnyt Saijasta yhden kuntamme keskeisimmän päättäjän. Tänään kunnanhallituksessa mm. julkistetaan jälleen yksi työmme tulos, kun Ojajoenkaaresta myydään yritystontti. Pitkä työ tuottaa siis tulosta ja alueelle tulee nyt uusi autokorjaamo. Alue siis alkaa rakentua ja tässä yksi sellainen keskustelu joista olen teille aiemmin voinut vain todeta, että toivottavasti pian voin kertoa lisää. Nyt voin ja siis Lopelle jälleen uutta sykettä. Näin se karavaani kulkee ja ahkera työ tuottaa tulosta ja näitä uutisia on tulossa lisääkin. Taustatyömme siis jatkuu koko ajan.

Mutta nyt Säätytalolle. MPK alkaa…

Kello 19.15 ja hetki sitten kämpille. Ensimmäinen päivä maanpuolustuskurssia takana ja täytyy sanoa, että heti alkuun aivan mahtava anti. Avajaisissa saimme kuulla ensin puolustusministeri Stefan Wallinin linjapuheen ja sitten puolustusvoimien komentejan Ari Puheloisen puheen puolustusvoimien uudistamisesta. Sellaiset puheet jotka kannattaisi kaikkia puolustusvoimien rakenneuudistusta kritisoivien kuulla tai ainakin lukea. Enkä nyt tarkoita sitä kritiikkiä mitä me esimerkiksi olemme osoittaneet Hämeen Rykmentin lopettamissuunnitelmia kohtaan vaan sellaista kritiikkiä jonka mukaan puolustusvoimissa ei tarvitsisi tehdä mitään. Kyllä se tuli ykskantaan selväksi että rakennemuutos oli väistämätön ja jos sitä ei tehtäisi romahtaisi maamme puolustuskyky pian. Armeija tulee siis uudistaa pieneviin ikäryhmiin sopiviksi ja ennen muuta niin että pystymme nostamaan armeijan puolustuskykyä mm. uusin ajanmukaisin varustein ja laittein. Tavoite siis todellakin 2020-luvun puolustusvoimat jotka ovat hieman pienemmät, mutta huomattavasti iskukykyisemmät kuin nykyiset.

Mutta toki sitä kannattaa siis vielä pohtia, että onko järkeää esimerkiksi Lahden Hämeen Rykmentti lopettaa. Se kun ei ole edes aitoa rakennemuutosta vaan vain toimintojen uudelleen sijoittelua. Siis yhtään punkkaa ei sieltä saada vähennettyä ja pahana pelkona se, että pian rakennetaan muualle uutta tilaa mm. Urheilukoulun toiminnalle. Se on siis syytä nyt vielä tsekata ja katsoa olisiko kuitenkin siis järkevää jatkaa Lahdessa ja siirtää tai alistaa toiminto esimerkiksi vain jonkun muun varuskunnan alle. Toiminnot siis jäisivät Lahteen ja hallinto keskittäiseen. Se on osoittautumassa Riihimäen Viestirykmentin pelastukseksi ja myös jopa kehittämiseksi ja sitä mallia kannattaisi nyt pohtia myös Lahteen.

Mutta se on siis väistämätöntä, että muutama varuskunta joudutaan sulkemaan ja se järkevääkin. Pian ikäryhmien pienentyessä muuten lämmitämme jopa 4500 tyhjää sänkyä kasarmeilla ja rakenteiden kustannukset söisivät valtaosan armeijan rahoista. Tärkeintä on nyt saada riittävästi rahaa itse koulutukseen ja uusiin materiaalihankintoihin.

Mutta Säätytalon avajaisten jälkeen sitten pitkä päivä luentoja. Tänään aloitimme Maneesilla ensin Valtion johtamisen luennoilla ja sitten ”Tasavallan presidentti ulko- ja puolustuspolitiikan johtajana”, ”Valtioneuvoston päätöksen-teko ja tilannekuva” ja ”Maanpuolustuksen koordinointi, ajankohtaista puolustuspolitiikasta, yhteiskunnan turvallisuus strategia”. Ja jokaisessa osa-alueessa tietenkin puhumassa maan parhaat asiantuntijat kurssin tavan ja perinteen mukaan. Tämän jälkeen vielä alkuvalmistautumiset soveltavaan harjoitukseemme ja se elääkin tässä sitten rinnalla aina kurssin loppuun asti. Kaikki opittu siis kokeillaan myös käytännössäkin. Huomenna jatkamme.

….

Lopelta sain illalla hyvät viestit. Puheenjohtajiston asiat menivät niin kuin kunnanjohtajan kanssa ne puhelimessa läpikatsoimme ja kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Saija Grönholm juuri viestitti, että itse kunnanhallituskin meni kutakuinkin tunnissa. Hieno juttu ja tänään myös hieman uusiakin askelia eteenpäin rakentamisen saralla siis tuon autokorjaamon yritystontinkin lisäksi. Katsotaan josko se menisi maaliin ihan tässä lähiaikoina.

Mutta nyt lehdet ja sitten nukkumaan. Aikainen herätys huomenna.

 

Kommentit