Mitä sinä tekisit nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi?

Blogi, maanantaina 28.05.2012

Eilen katselin illalla uusintana Yleltä lauantaista Ykkösaamua. Vieraana oli Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja yhtenä isona aiheena nuorten tilanne maassamme. Niinistöhän lupasi, että ensitöikseen hän ottaa asiakseen nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisyn ja perustaa uuden ryhmän aiheen parissa toimimaan. Ykkösaamussa presidentti kertoikin, että nyt valmistelut ovat siinä mallissa, että työ saadaan myös konkreettisesti käymään. Niinistön idea oli yksinkertaisuudessaan se, että mukaan tarvitaan meidät kaikki yli 5 miljoonaa suomalaista. Asiaa ja ongelmaa ei siis voida ratkaista kenenkään yhden toimesta. Ei hänen, ei eduskunnan eikä edes alan ammattilaisten parissa vaan mukaan tarvitaan kaikkia suomalaisia.

Presidentti Niinistön ryhmä tullee hänen kertoman mukaan rakentumaan lasten ja nuorten parissa työtä tekevien ammattilaisten tai vapaaehtoisten joukosta. Mutta heiltä ei nyt kysytäkään ”mitä sinä olet tehnyt” tai syytetä ja vaadita lisää vaan nyt kysymys kuuluukin ”oletko sinä huomannut työssäsi jotain sellaista mitä muut voisivat tehdä tukeakseen sinun omaakin työtäsi?”. Eikä nyt todellakaan puhe ole vain lainsäädännnöstä tai kielloista tai välttämättä resursseistakaan vaan oivalluksista ja arjen tarpeista. Mutta todennäköisesti kuitenkin myös kaikesta noista.

Presidentti Niinistön oivallus on jälleen juuri sitä mitä häneltä on lupa odottaa. Nyt kysymykseni kuuluukin jo heti myös sinulle. Mitä sinä toivoisit meidän muiden tekevän nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja hillitsemiseksi? Mikä on sinun iso tai pieni toive tai idea?

Aloitetaan uusi viikko tällä.

Tänään maakuntapäivän vierailukohteeni oli viime viikon yritysvierailun jälkeen maatila. Oma kummimaatilani Hunsalan Portaankorvassa on paikka jonne aina mukava mennä ja onhan Liisa ja Pekka Salmelan tila minulle myös aikamoinen tietolaarikin. Tänäänkin pääsin näkemään vain reilun tunnin ikäisen lehmävasikan metsikössä. Siellä emä vasikkaansa vielä nuoleskeli ja paijasi ja siitä se uusi elämä taas alkoi. Lypsyt oli jo takana ja sitten suuntana kummilehmä Huipulla ja muilla päivän vihreät niityt.

Tällaisia paikkoja Suomi tarvitsee. Ja näistä pitää pitää huolta. Niin, että Suomessa on jatkossakin mahdollista kasvattaa lehmiä ja tuottaa hyvää suomalaista maitoa ja muita herkkuja. Yleensäkin nyt on tärkeää, että pystymme turvaamaan suomalaisen ruuantuotannon jatkossakin. Se on iso työ ja haaste, mutta itse kukin voi siitä oman osansa kantaa ja vaikuttaa myös sillä, että valitsemme sieltä kaupan hyllystä aina hyvää suomalaista ruokaa ja lähiruokaa. Pidetään tämä aina mielessä kun kaupassa käymme.

Nyt kuitenkin eteenpäin ja päivä jatkuu Lopen kunnanvaltuuston talous- ja tulevaisuusseminaarilla. Ilta menee siis tänään kotikunnan tulevaisuuden parissa Timjamissa.

Kello 21.43 ja kotona jälleen. Näin siis käyntiin valtuustonkin osalta ensi vuoden budjetin laadinta Lopella ja vaikka haasteita onkin niin hyvältä tämä näyttää. Viimeiset kolme vuotta kun olemme tehneet määrätietoisesti työtä kuntatalouden tasapainottamiseksi niin tilanne on paljon paljon parempi. Itseasiassa viime valtuustokaudella kuntaamme oltiin ajamassa kovaa vauhtia konkurssiin ja kriisikunnan tunnusmerkit täyttyivät yksi toisensa jälkeen. Nyt olemme ottaneet uuden otteen tässäkin Lopella ja talous on saatu nyt myötäisempään tuulee ja kyllä se helpottaa kummasti ensi vuodenkin talousarvion tekemistä vaikka uusiakin paineita on ilmassa.

Kuitenkin koko ajan vaikka elämmekin tarkan euron aikaa niin määrätietoisesti myös investoimme tulevaisuuteen ja myös seiniinkin. Tänä kesänä tai loppukesästä aloitamme uuden esiopetustalo Armaksen rakentamisen Lopen kirkonkylälle koulukeskukseen ja siellä eskarit ja viskarit sitten aloittavat syksyllä 2013. Sen jälkeen 2014-2015 on tarkoitus tehdä Launosten koulun suurempi remontti ja laajennus ja samalla tehdä myös samanlainen eskarimalli Launosiin. Siis esiopetustilat tehtäneen silloin koulun yhteyteen jos tuleva valtuusto sitten sen aikanaan niin päättää. Mutta meidän pitkänaikavälin suunnitelma on tällainen. Ja sitten sen perään on tarkoitus tehdä samanlainen urakka Läyliäisiin. Läyliäisissä toki päivähoitotilaa tarvitaan jo lisää tulevana syksynä ja näyttää siltä, että tässäkin on vahva yhteinen tahtotila hoitaa asia kuntoon. Itse olen koko ajan alleviivannut sitä, että taajamissa pitää olla päivähoito- ja koulupalvelut riittävät ja sen eteen tehdään nyt työtä. Ja kun samaan aikaan olemme saaneet myös kyläkoulut hyvälle kasvu-uralle ja eläviksi niin paketti näyttää toimivan aikalailla kivasti eikä sellaista vanhaa ihmeellistä vastakkain asettelua enää ole näkynyt. Hyvä niin.

No uutta tonttivarantoakin Lopelle saadaan nyt vuorostaan kirkolle kun Vanhakosken kunnallistekniikan rakentaminen käynnistyy tänä vuonna ja rakentamaan uudelle upealle asuinalueelle pääsee jo ensi vuoden keväällä. Paikka on aivan mahtava ja uskaltaisin sanoa, että aivan omaa luokkaansa pitkästä aikaa Lopella. Kannattaa ehdottomasti tutustua tarjontaan. Ja onhan meillä mainioita tontteja myös Launosten Marjarinteessä koko ajan rakennusvalmiina myynnissä ja myös Läyliäisissäkin eli voin sanoa, että tervetuloa vaan meille asumaan. Ja edelleen mielelläni lähden vaikkapa itsekin tonttejamme näyttämään jos Loppi asuinpaikkana kiinnostaa ja muutenkin. Rohkeasti siis vaan yhteyttä.

Mutta ensi vuoden budjetin laadinta lähti tästä liikkeelle ja tavoitteemme edelleen tehdä tasapainoinen talousarvio ensi vuodeksikin ja elää niin, että emme jätä laskua lapsillemme maksettavaksi. Niinhän se kuntienkin pitää elää.

Mutta huomenna jatketaan ja ajattelin muutaman kuvankin laittaa Lopelta tänne. Uutta rakentamista nimittäin paraikaakin käynnissä.

 

Kommentit