Mitä perussuomalaisten ajama eurosta ja EU:sta eroamisen tie käytännössä tarkoittaisi?

Blogi, keskiviikkona 07.09.2011

Tätä on moni kysynyt ja moni varmasti pohtinutkin. Jos ratkaisu olisikin niin helppo, että voisimme todeta vain, että kiitos, meille riitti niin varmasti niin tehtäisiinkin. Varsinkin jos vielä tietäisimme, että 5 miljoonan ihmisen valtio pärjäisi tulevaisuudessa yksin. Impivaaralaisittain.

Sveitsiläinen UBS-pankki antoi yhden vastauksen. Se kuului: konkursseja, viennin romahdus ja 6000–8000 euron aukko kansantuotteeseen jokaista suomalaista kohden.

UBS:n pääekonomisti Paul Donovan totesi, Eurosta luopuminen hajottaisi samalla koko EU:n ja saisi aikaan suuren ja nopeasti etenevän kaaoksen. Kauppa- ja rahaliikenne pysähtyisivät ja pankit ja yritykset ajautuisivat rahapulaan. Seurauksena yleinen laaja ja kohtalokas vararikkojen aalto. Käyttöön otettaisiin vanhat tai uudet kansalliset valuutat joiden arvot heilahtelisivat nopeasti ja jyrkästi ja tämä aiheuttaisi suuria luotto- ja arvostustappioita läpi koko alueen. Donovanin mukaan tuloksena olisi hurja työttömyyden kasvu ja siitä voisi aiheutua vaikka mitä.

UBS arvioi kuitenkin samalla ”Euro break-up – the consequences” raportissaan nykyisenkin mallin toimimattomaksi. Oletus onkin, että valuvikaa pitää korjata se tarkoittaisi heidän arvion mukaan hidasta ja tasaista tietä kohti tiukempaa taloudellista integraatiota.
No mitä tapahtuisi jos nyt Suomessa perussuomalaisten ajamalla linjalla olisikin enemmistön kannatus? Eli Suomi päättäisi erota Eurosta ja EU:sta. Täytyy nimittäin kuitenkin muistaa, että perussuomalaisten ajama linja sai vaaleissa lopulta kuitenkin vain alle 20 prosentin kannatuksen. Yli 80 prosenttia äänestäneistä ei ollut perussuomalaisten ajaman politiikan takana. Mutta se toisen kirjoituksen paikka.
Jos Suomi eroaisi nyt Timo Soinin linjan mukaan EU:sta ja Eurosta olisi UBS:n arvion mukaan edessä maallemme huikean kallis lasku. Velkasaneeraus, yritysten konkurssien aalto, massatyöttömyys ja myös pankkijärjestelmän romahdus. Ja mikä kohtalokkainta kansainvälisen kaupan notkahdus, jossa eroa seuraava devalvaatio olisi lopulta vain laiha lohtu. ”UBS:n mukaan menetykset kansantuotteessa henkeä kohden olisivat ensimmäisenä vuonna jopa 9 500–11 500 euroa henkeä kohden ja seuraavinakin vuosina 3 000–4 000 euroa. Tämä vastaisi 40–50 prosentin menetystä kansantuotteessa ensimmäisenä erovuonna.”

”Ensimmäisenä vuonna menetykset henkeä kohden olisivat 6000–8000 euroa ja seuraavina vuosina 3 500–4 500 euroa. Tämä vastaisi 20–25 prosentin menetystä kansantuotteesta ensimmäisenä vuonna.”

”UBS:n mukaan Kreikan, Irlannin ja Portugalin pelastaminen konkurssilta tulisi huomattavasti halvemmaksi, eli noin 1 000 euroa henkeä kohden, jos kriisimaiden valtiolainojen arvosta leikkautuisi puolet.”

Tämä on siis kuitenkin vain yksi arvio. Toisenlaisiakin on, mutta ne kaikki maalailevat samanlaista. Se on turha väittää, että ero EU:sta ja Eurosta olisi automaattinen tie onneen ja menestykseen. Varmasti kuitenkin kaikkea muuta.
Nyt vain pitää pyrkiä tekemään oikeita ratkaisuja. Parhaan mahdollisen tiedon valossa. Euroopan ja koko maailman talous on usvan peitossa ja emme tiedä mitä tuleman pitää. Mutta silloin onkin tärkeintä laittaa kotipesää kuntoon. Siksi nyt on tärkeintä saada Suomen velkaantuminen aisoihin ja maamme julkinen talous tasapainoon. Sen eteen teemmekin nyt työtä hartiavoimin.
Tuhti kokousten päivä takana. Aamusta ensin puolustusvaliokunta Ruotsin ajankohtaisten asioiden parissa, sitten ympäristövaliokunta ja ennen lounasta joka siis venyi iltapäivän puolelle vielä ulkoasiainvaliokunta. On ollut upea päästä mukaan tähän ulkopolitiikan tärkeään pöytää missä istuvat mm. sellaiset politiikan vahvat vaikuttajat kuin Ilkka Kanerva, Seppo Kääriäinen, Ben Zyskowicz, Pertti Salolainen ja Mari Kiviniemi. Kovassa seurassa on kunnia saada olla mukana.
Valiokuntakierroksen jälkeen sitten iltapäivällä poikkeuksellisen lyhyt täysistunto ennen huomista pitkää istuntoa. Näin ollen ehdinkin mukavasti kotiin jo ennen neljän ruuhkaa ja vielä myöhään illalla ratsutallillekin. Tuhti tunti Homeroksen kanssa maneesissa sadetta paossa ja menikin sanoisinko, että ihan kivasti. Jotenkin nyt raukean hieno fiilis.
Päivän järkyttävä uutinen tuli Venäjältä. Lentokoneen putoamisessa sai surmansa periaateessa kokonainen KHL:n jääkiekkojoukkue. Järkyttäviä uutisia ja ei tällaista voi mitenkään ymmärtää. Sinne kauaskin nyt vain siunausta ja voimia vaikka eivät tätä luekaan. Ajatuksia siis matkaan.

Kommentit