Mitä kuntakentällä tapahtuu? – Lopen valtuustoseminaarissa askelmerkkejä rakkaan kotikunnan tulevaisuuteen

Blogi, maanantaina 02.09.2019

Lopen kunnan valtuustoseminaaria vietettiin tänään ja katse oli tiukasti tulevaisuudessa. Maamme kuntakenttä on aika isossa murroksessa. Kaupungistuminen kiihtyy ja jopa meidän kaltaiset, erinomaisilla sijainneilla olevat, kunnat menettävät asukkaitaan. Tuntuu siltä, että ihmisten haaveet ja toiveet ovat muuttuneet. Enää ei välttämättä se haave olekaan omatupa, puolenhehtaarin tontti, päältäajettava ruohonleikkuri, kaksi autoa ja maalaismaisema. Tällainen veti vielä 2000-luvun alussa hyvin ja mm. Loppi kasvoi Hämeen kunnista näillä vetovoimatekijöillä parasta vauhtia. Väkiluku nousi lähelle 8500 ja parhaina vuosina jopa reilut 1,5% ja noin 150 asukasta. Nyt tilanne on toinen ja väkiluku on laskenut (-2,1% vuodessa) jo useamman vuoden ja painunut takaisin alle 8000 asukkaan – nyt 7861.

Valtuustoryhmäläisten kanssa illalla vielä keilaamassa. Mukana ja antoisa päivä.

Nyt näyttää haave tai ihmisten unelma olevan hieman pienempi asunto, mutta vielä parempien ja ehdottomasti julkisen liikenteen varassa. Kasvu tapahtuu siis mm. Keimolan alueella kehäradan ympärillä, pääradan varressa Hyvinkäältä etelää jne. Ihmisille riittääkin pienempi asunto ja nyt arvostuksena hieman erilaiset asiat kuin vielä hetki sitten. Sama muuten näkyy kesämökkien kanssa. Niitä on ennätysmäärä myynnissä, kun perijäsukupolvi ei haluakaan enää kiinteää yhteen paikkaan sidottua kesämökkiä vaan ehkä lomaosakkeen, veneen tai sitten vuokraavat joka kesä eripaikasta kesäpaikan. Muutos ollut iso.

Nyt kun enää emme automaattisesti vedäkään uusia asukkaita puolueemme niin kuin ei oikeastaan yksikään kaltaisemme kunta missään päin Suomea niin meidän tulee pohtia uusia askelia. Pitää pohtia sitä miten Lopella pysyttäisiin ja viihdyttäisiin eikä ainakaan pois muutettaisi ja ehkä tätä kautta trendi voisi kääntyä myös takaisin uusia asukkaita houkuttelevaksi.

En siis ainakaan itse usko siihen, että nykyistä betonoimalla tai nykyiseen tyytymällä menestyisimme huomenna. Samat haasteet on myös Hausjärvellä, Janakkalalla, pahemmat kaikilla Lounais-Hämeen kunnilla ja haasteita myös Hämeen isommilla kaupungeillakin. Emme ole siis yksin, mutta eihän sekään tilannetta paremmaksi tee jos naapurinkin sauna palaa.

Itse siis kehittäisin rohkeasti palveluita. Pitäisi kiinni tavoitteesta olla Suomen liikkuvin kunta tulevaisuudessa. Vahvistaisin vahvuuksia ja hakisin pitovoimaa ja vetovoimaa sieltä. Mielenkiintoinen nähdä miten loppilaiset valtuutetut tilanteen näkevät ja millaisia ratkaisuja tehdään. Niitä nimittäin on edessä piankin.

 

Kommentit