Minun valintani Kokoomuksen johtoon on Jan Vapaavuori.

Blogi, maanantaina 12.05.2014

Päätin nyt julkistaa oman kantani puolueemme puheenjohtajakisaan. Se on selkeä ja helppo. Tuen elinkeinoministeri Jan Vapaavuorta Kokoomuksen seuraavaksi puheenjohtajaksi. Pidän Jannen vahvuuksina ennen muuta pitkää kokemusta politiikan parissa sekä yhteistyökykyistä ja realistista toimintatapaa. Ja itseasiassa myös sitä, että hän on kollegana vaativa ja aikaansaava eikä vaikeatkaan päätökset jää syntymättä. 

Jannella on yli 20 vuoden ura takana kuntapolitiikassa. Hän tietää ehdokkaistamme parhaiten mitä kuntien ihan tavallinen arki on. Hän on kollegana kuunteleva ja keskusteleva. Mutta tärkein ja eniten arvostamani ominaisuus on se, että myös vaikeat, kotimaan ikävätkin, päätökset hänen kanssaan syntyy. Tästä esimerkkinä vaikkapa Sote-asian eteenpäin vienti. Asia oli solmussa ja se oli ratkaistava ja se ratkaistiin. Se kuvaa Jannen toimintaa hyvin. 

Olen saanut tehdä Jannen kanssa työtä myös Valtion Liikuntaneuvostossa. Arvostankin myös hänen merkittävää panosta suomalaisen urheilun hyväksi. Pidän tärkeänä, että hän on nostanut rohkeasti esille sekä huippu-urheilun että ennen muuta kuntoliikunnan ja hyötyliikunnan. Ja tehnyt työtä näiden asioiden eteenpäin saamiseksi. Ja ei Jannen osakkeita minun silmissäni yhtään laske sekään, että hän on aktiivinen vapaa-ajan hämäläinen. Kesämökki sydän-Hämeessä on Jannen perheelle tärkeä paikka läpi vuoden, mutta ennen muuta kesäaikaan. 

Mutta täytyy todeta, että kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen, että puolueemme puheenjohtajakilpaan on ilmoittanut kolme erittäin kovatasoista tekijää. Paula Risikko ja Alexander Stubb ovat kovanluokan tekijöitä ja osaajia. Meillä on nyt kolme erinomaista ehdokasta puolueemme johtoon. Jotain heistä kaikista kertoo sekin, että heitä arvostetaan myös muissa puolueissa.

Mutta olen vakuuttunut, että tässä vaikeassa taloustilanteessa ja rakenteiden uudistuksessa Jan Vapaavuori on heistä paras puheenjohtaja ja myös pääministeri Suomelle.

Siksi valintani on Janne.

….

Aikainen herätys nyt Lopella kotona. Hieno viikonloppu takana ja nyt uusi työviikko edessä. Aamusta lähden nyt Hämeen Yrittäjien aamukahvitilaisuuteen Militarian Pohjola-saliin. Ja sieltä päiväni jatkuu yritysvierailulla Lammin Ikkunoille. Suomalaista työtä.

….

Kello 22.13 ja kotona jo iltaa. Tänään illalla kunnanvaltuuston kokous missä isoimpana päätöksenä valtuusto linjasi tulevan Läyliäisten Koulun rakentamista. Muutosesitys voitti tiukassa äänestyksessä kunnanhallituksen pohjaesityksen joka olisi lykännyt koulun saneerausta ja eskaritalon rakentamista aiemmin sovitusta. Nyt siis valtuuston enemmistö, minä mukaan lukien, päätimme niin että alkuperäisestä aikataulusta pidetään kiinni. Tämä tarkoittaa sitä, että Launosten jo päätetty vastaava rakennushanke ja tämä Läyliäisten hanke tehdään osittain yhtaikaa ja päällekkäin. Tätä varten valtuusto siunasi äänestyksellä myös lisämäärärahan ns. rakentamispalvelun käyttöön. Itse olin tämän kannalla siksi näen järkeväksi nyt katsoa miten saisimme vaativia rakennushankkeita tehtyä aiempaa kustannustehokkaammin ja varmemmin. Lopulta Läyliäisten koulun ja eskaritalon rakentamisen taakse asettui käytännössä koko kokoomuksen valtuustoryhmä yhtä lukuunottamatta sekä perussuomalaiset ja muutama keskustalainen. Näin saimme enemmistön kasaan ja toivottavasti pian apua kasvavan taajaman päivähoidon tilantarpeisiin ja koulun ja esioppilaidenkin tilantarpeeseen. Nämä siis juttuja mitkä vain pakko hoitaa ja ennen muuta siksi, että olemme luvanneet tarjota loppilaisille hieman parempaa arkeakin.

Muuten valtuuston esityslista tutun nopeasti läpi. Kokoomuksen kaksi isoa valtuustoaloitetta saatiin myös maaliin. Toisessa koulujemme piha-alueiden ja teiden turvallisuutta kehitetään ja parannetaan ja toisessa kuntaamme luotiin erityiset omat ympäristönsuojelusäädökset. Niiden tavoitteena helpottaa ja nopeuttaa mm. erilaisten lupaprosessien läpivientiä jatkossa. Näin siis valtuustoaloitteetkin vaikuttavat ja muuttavat toimintatapoja. 


Lammin Ikkunoilla korkeaa suomalaista osaamista

Mutta ennen iltaa kävin aamusta ensin Hämeen Yrittäjien aamukahvitilaisuudessa Hämeenlinnassa. Hämeen Kansanedustajista paikalla oli minun lisäkseni SDP:n Johannes Koskinen ja aiheena vakava ja arkakin yrittäjien jaksaminen ja mielenterveys. Aiheen parissa tehdään nyt hyvää vertaistukityötä ja hienoa, että meillä Hämeessä ollaan tässäkin edelläkävijöiden joukossa. Itse nostin esille keskustelussa mm. vanhemmuuden kustannusten jakamisen ja mm. parturikampaajien tiukan taloustilanteen. Nyt monelle yksin yrittävälle elämä on yrityksen kanssa niin kovaa työtä ja raatamista että jopa haaveet perheestä ja lapsista jäävät. Se on kyllä liian suuri uhraus elämisen eteen vaikka tekisikin työtään rakkaudesta lajiin. Ja toisaalta vanhemmuuden kustannukset kurittavat näitä naisvaltaisia aloja aivan liian kovalla kouralla. Asia on syytä hoitaa nyt seuraavissa hallitusneuvotteluissa kuntoon.

Mutta hienoa työtä yrittäjien parissa tehdään tässä vaikeassa ja arassa jaksamiskysymyksessäkin. Usein on nimittäin niin, että näistä asioista ei edes puhuta omassa kodissa. Ja usein taakka kasvaa sietämättömäksi ennen kuin joku kohta romahtaa. Joskus yrittäjä itse joskus yritys. Ja kummankin vaikutus usein kohtalokas.

Hämeenlinnasta jatkoin matkaa Tuuloksen kautta Lammille. Tänään yritysvierailuni kohteena oli Lammin Ikkunat & Ovet. Yli 40-vuotinen yritys voi hyvin ja tekee tänä päivänä yli 60 000 suomalaista ikkunaa vuodessa. Yrityksen johdon kanssa ensin hyvät keskustelut lounaalla ja sitten mielenkiintoinen tehdaskierros katsomassa alan arkea työntekijöiden vinkkelistä. Ja vielä päätöskahvilla keskusteluissa mm. yrityksen osaavan työntekijäjoukon turvaaminen jatkossakin ja myös terveiset kohti tulevia hallitusohjelmaneuvotteluja.

Lammin Ikkuna Oy:n hallituksen puheenjohtaja Markku Hoppania ja johtajat Hannu Saarinen ja Jukka Suuronen antoivat kyllä erinomaisen tietopaketin hienon hämäläisen yrityksen arjesta ja tilanteesta. Aikanaan vuonna 2008 sain kunnian messuilla julkistaa Suomen ensimmäisen A++ -tason energiaikkunan. Lammin Ikkunoiden Eko-Watti oli tämän jälkeen vuosikausia Suomen ainoa korkeimman eli parhaan energialuokan ikkuna ja taitaa tänäkin päivänä edelleen olla paras. Hieno esimerkki siis siitä mitä tuotekehitykseen panostamalla yritys voi saada aikaan ja Lammilla tätä työtä tehdään koko ajan mm. VTT:nkin kanssa yhteistyössä. Nyt uusimpana markkinoille tulossa energiatehokaslasi joka ei haittaa langattomien nettiyhteyksien ja muiden toimivuutta. Siis lasi joka pitää lämmön sisällä ja kylmän ulkona, mutta antaa datan liikkua katkoitta lävitseen maailmalle ja sieltä takaisin kotiin. Signal Window on aivan uutta ja pian markkinoilla ja yritys on sitä esitellyt jo myös kansainvälisillä messuillakin. 

Lammin Ikkunoiden reklamaatioprosentti pisti silmään. Se on poikkeuksellisen alhainen. Ikkunoihin siis ollaan tyytyväisiä jopa niin korkeilla prosenteilla että se pysäytti. Mutta tällä saralla pärjätään vain parhaalla laadulla ja huipputason palvelulla. Ja myös yrityksen korkea kotimaisuusaste kiinnitti huomioni. Sellaisia arvoja joita joka päivä arvostetaan yhä enemmän. Ja toisaalta yritys työllistää tällä hetkellä yli 100 työntekijää ja heistä valtaosan täällä sydän Hämeessä Lammilla. Ja yhteistyötä yritys tekee monen muun alansa parhaan kanssa. Esimerkiksi näihin ikkunoihin lasit tulevat Riihimäeltä LasiLiiriltä. Yhteistyöllä kaksi hienoa hämäläisyritystä pärjää hyvin kotimaan markkinoilla, mutta koko ajan myös yhä enemmän ulkomaidenkin markkinoilla. Tänäänkin Lammilta lähti mittatilaustyönä tehdyt uniikit ikkunat Venäjälle Pietariin.

Suuri kiitos vielä Lammin Ikkunoiden ja Ovien väelle vierailuni järjestelyistä. Oli hieno päästä käymää ja yllättyä jälleen tutustakin yrityksestä positiivisesti. 

….


Kommentit