Minne Suomea ollaan viemässä? – Perinteistä ja kohtuullisuudesta on pidettävä kiinni

Blogi, sunnuntaina 24.11.2019

Viime aikoina olemme saaneet lukea entistä hullumpia uutisia omasta kotimaastamme. Osa uutistista on jopa perustunut maamme viranomaisten päätöksiin ja toimenpiteisiin. Näiden myötä on herännytkin monelle ihan aiheellinen huoli siitä, että onko maalaisjärjen käyttö maastamme hukkunut ja pian myös sen käyttö kiellettyä?

Jo vuonna 2014 tästä saimme esimakua, kun Suvivirsi ja Hoosianna olivat joutumassa historian romukoppaan. Suvaitsevaisuus oli pakottamassa luopumaan omasta uskonnostamme ja perinteistämme. Silloin onneksi eduskunnan perustuslakivaliokunta vihelsi pelin poikki. Puoluepolitiikasta irrallaan oleva perustuslakivaliokunta päätti yksiselitteisesti, että Hoosianna saa kaikua koulujen joulujuhlissa ja kirkoissa ja keväisin kouluvuosi saa päättyä Suvivirteen ja kiitoksiin Luojalle. Perustusvaliokunnan päätöksen mukaan koulun juhlia ei yksittäisen virren laulamisen tai esimerkiksi joulukuvaelman takia voida pitää uskonnon harjoittamiseksi katsottavina tilaisuuksina. Perustuslakivaliokunta puolusti näin myös suomalaisia perinteitä ja suomalaisten oikeutta myös kristinuskon perinteisiin. Suvaitsevaisuutta on siis myös meistä enemmistön harjoittaman uskonnon suvaitseminen.

Perustuslakivaliokunnan päätöksen mukaan ongelmallisia eivät ole myöskään koulujen jokavuotiset, juhlapyhien viettoon liittyvät jumalanpalvelukset, joista tiedotetaan etukäteen ja joihin osallistuminen on vapaaehtoista. Perustuslaki ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käytäntö eivät siis edellytä kaikkien uskontoon viittaavien elementtien poistamista kouluista.

Nyt hetki sitten keskusteluun nousi Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätös missä hän näki ongelmaksi jopa pelkän kirkkotilan koulun juhla- ja muiden tilaisuuksien pitopaikkana. Ongelmaista päätöksessä oli se, että päätöksen mukaan pelkkä paikka tekisi tilaisuudesta uskonnon harjoittamista. Kirkoissa on kuitenkin vuosikymmeniä pidetty erilaisia konsertteja, juhlia ja myös koulujen juhlia joulujuhlista ylioppilasjuhliin. Nämä perinteet asettuivat nyt uhatuiksi uuden päätöksen myötä. Perustuslakivaliokunnan tuleekin mitä pikimmin arvioida tilannetta myös tästä näkökulmasta.

Tällä viikolla hullu Suomi sai lisää virtaa, kun Oulun yliopiston professori vaatii minusta jopa valta-asemaansa väärin käyttäen opiskelijoita poistamaan Mannerheimin kuvan opiskelijoiden oman yhdistyksen tilan seinältä. Samalla viikolla heräsi keskustelu myös siitä, että voiko vuosikymmenten takaiset sketsit, kirjat tai elokuvat aiheuttaa sen, että niiden tekijät joutuisivat nyt syytteisiin esimerkiksi kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan. Poliisille tehtiinkin lukuisia tutkintapyyntöjä vuosikymmenten takaisista television sketsiohjelmista. Ja en yhtään tämän päivän katsannassa niitä puolusta, mutta joku tolkku sentään.

Keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen kuvasi tilannetta hyvin toteamalla viikonloppuna, että nyky menoon ”kuuluu yksipuolinen ehdottomuus, äärimmäinen poliittinen korrektius, kaikesta loukkaantuminen ja vain yksi ”oikea” mielipide”. Olen täysin samaa mieltä enkä minäkään usko, että tavalliset ihmiset haluavat tällaista arkijärjelle vierasta kehitystä maahamme.

Pidetäänhän yhdessä siis myös perinteiden puolta. Suvaitsevaisuuskaan ei vaadi meitä luopumaan perinteistämme.

….

Tänään tehty töitä kotikunnan asioiden parissa. Illalla vielä Lopen Kokoomuksen valtuustoryhmän kokous Eevalla ja Jarnolla ja olipa mukava kun mukana oli myös Venla meidän aloittava Kokoomusnuorten puheenjohtaja ja Rosa Laine, joka aloittaa nyt piirin puheenjohtajana ja on myös jo meillä kunnanvaltuutettuna. Aivan mahtavaa, että meillä on mukana tällaisia nuoria ja erinomaisen hyvä ja mukava on myös meidän muukin porukka. Hyvä yhteishenki ja hyvää yhdessä tekemistä ja aina myös naurua ja hymyäkin.

Tänään toki hymy vaihtui päivällä kyyneliin. Sain tiedon, että keskustalainen kollegani Antti Rantakangas menehtyi perjantaina. Antin kanssa 12 vuoden aikana ystävystyi ja teimme todella paljon yhteistyötä niin kuntien asioiden kuin liikuntajuttujen ja valtiovarojenkin parissa. Mahtava huumori ja upea ja osaava tekijä. Kyynel valui silmäkulmaan kun tieto Antin lähdöstä saavutti. Jään todella kaipaamaan ja Eduskuntaan jää hänen kohdallaan paljon 1/200 osaa suurempi tyhjä paikka. Antti oli tärkeä hahmo ja tekijä talolla ja Ystävä ja Reilu Kaveri – isoilla kirjaimilla. Voimia Antin läheisille ja osanotto suureen suruun. Alkava viikko saa eduskunnassa kyynelten kehyskset. Ystävyys ei tuntenut tässäkään rajoja ja silloin se olikin sitä aidointa. Pilkettä ja elämän iloa ja myönteisyyttä viimeiseen kohtaamiseen ja keskusteluun asti. Jään kaipaamaan.

Nyt kello jo 21.55 ja huomenna pakko lähteä kokouksiin. Janakkalassa aamusta Hämeen Maakuntavaltuuston kokous ja sitten kokouksia aina iltaan asti. Ja näyttää siltä, että Postin lakko jatkuu ja se laajenee myös moniin tukilakkoihin. Tänään myös YTN:ltä lakkovaroitus ja Pro:lta ja teollisuusliitolta lakkoilmoitukset. Eipä olla tällaistäkaan lakkosumaa sitten pitkään aika nähty. Toivottavasti sopu kaikkiin löytyy pian.

Kommentit