Minkä kaiken Keskusta alkoholilakiuudistuksessa torppasi –

Blogi, torstaina 01.06.2017

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät hyväksyivät yhteisen kompromissin alkoholilain uudistamisesta jo reilu vuosi sitten. Tämän sovun hyväksyi siis Perussuomalaisten ja Kokoomuksen eduskuntaryhmät, mutta myös Keskustan eduskuntaryhmä. Ratkaisu sisälsi 15 konkreettista muutosta mm. byrokratian purkua ja vanhan jopa perustuslainvastaisen sääntelyn uudistamista.

Tämän jälkeen olemme odottaneet, että sopimuksen mukaisesti esitykset tuotaisiin eduskunnan käsittelyyn. Mutta turhaan. Esityksiä ei sosiaali- ja terveysministeriöstä ole saatu ja lopulta keskusta ilmoittikin irtaantuvansa yksipuolisesti aiemmin sovitusta. Eilen keskustan eduskuntaryhmästä kerrottiin, että koko uudistus peruuntuu.

Mutta julkisuudessa aika pienelle huomiolle on jäänyt se mikä kaikki nyt sitten peruuntuu. Listataanpa muutamia sillä tuo 0,8% oluen vahvistaminen oli vain pieni osa isoa uudistusta.

Isona ratkaisuna ravintoloiden sääntelyä olisi purettu merkittävästi. Olisi päästy eroon monista hulluuksista ja vanhoista jäänteistä. Alkoholimyyntiin olisi jatkossa riittänyt yksi lupa millä olisi saanut anniskella kaikkia alkoholijuomia. Ravintoloille olisi tullut oikeus 5,5 % vähittäismyyntiin eli vastaava menettely kuin ruokakaupoilla. Tämä olisi ollut monelle maalaispaikkakunnalle iso palvelulisäys. Ravintolassa olisi voinut jatkossa ostaa samalla esimerkiksi ruokapöytään viinilasin ja ns. ruokaryypyn. Mutta nyt jatkossakin alkoholijuomia saa anniskella asiakkaalle vain yhden kerrallaan ja erikseen säädetyissä annoksissa.

Ravintoloille olisi sallittu yhteiset ns. Food Court-alueet ja myös festivaalianniskelun aluerajauksia olisi kevennetty (ns. Olutkarsinat). Mutta myös nämä kevennykset ja uudistukset nyt kaatuivat.

Jatkossa myös tilapäiset anniskeluluvat esimerkiksi juhlatiloihin tai kesätapahtumien haetaan aina erikseen ja tarkasti ko. määräajaksi. Uudistus olisi tuonut käyttöön ravintoloille ns. ”catering”-luvan, millä ravintola olisi saanut tarjoilla alkoholia esim. yritystilaisuuksissa ja kaikissa alueen juhlapaikoissa pelkällä ilmoituksella. Lupaan olisi voinut yhdistää myös anniskelun festivaaleilla eli ravintolat olisivat saaneet toimia millä tahansa festivaalilla pelkällä ilmoituksella. Iso muutos kankeaan ja kalliiseen nykymalliin. Mutta ei.

Jatkossakin anniskeluaika päättyy klo 01.30. Uudistuksen jälkeen anniskelua olisi saanut jatkaa pysyvästi ilmoituksella klo 04.00:ään.
Lupakäsittely olisi poistunut. Myös Happy hour –tarjousten mainostaminen olisi vapautettu.

Pieni poiminta ystäväni Antti Vesalan Facebookista: ”Kerrataanpa. Vasemmalla tappavan vaarallisia limuviinoja, joiden pitäminen vain Alkossa on ainoa keino estää lapsia ajautumasta juoppouden kiroihin. Oikealla K-kaupan hylly toukokuussa 2017.”
Eli tämä pelottelu on siis pelkkää mielikuvapolitikointia kuten myös erään SDP kansanedustajan blogikirjoitukset siitä miten hallituksen esitys toisi kauppoihin Hello Kitty -alkoholijuomat. Ei toisi.

Ruokakauppahan saa nykyisin myydä enintään 4,7 % käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Eli hyllyssä on keskiolutta ja myös jo nyt näitä ns. limuviinoja. Ainoa muutos tähän olisi ollut se, että enimmäisvahvuus olisi nostettu  5,5 %:iin ja valmistustaparajoitus olisi poistunut. Mutta nyt ei siis muutu ja valitettavasti tämä on monelle kyläkaupalle todella valitettava uutinen ja myös kotimaiselle oluentuotannolle ja myös maataloudelle.

Suomalaisille pienpanimoille olisi tullut oma vähittäismyynti-lupa ilman erityisvaatimuksia. Valvontatarve olisi poistunut ja pienpanimopoikkeus eli oma myyntioikeus myös yli 5,5 % panimotuotteille olisi tullut suoraan valmistuspaikalta. Tämäkin olisi ollut iso muutos ja merkittävä juttu monelle maaseudun matkailukohteelle ja pienpanimolle. Mutta myös tämä nyt kumottiin.

Niin ja myös Alkon aukioloaikoja olisi hieman pidennetty ja tehty nippu muita pienempiä muutoksia.

Eli ei tässä lopulta aivan pienestä uudistuksesta olisi ollut kyse vaan nimenomaan uudistuksesta mikä olisi antanut merkittävästi lisäpotkua kotimaiselle matkailualalta ja yrittäjyydelle. Siksi tämä harmittaa ja viis prosentin kymmenyksistä.

Toivottavasti siis puolueiden puheenjohtajat ottavat tämän aiemmin yhdessä hyväksytyn esityksen pöydälleen ja päättävät, että se mikä on yhdessä päätetty se myös tehdään.

Todellinen valiokuntapäivä tänään. Omien varsinaisten valiokuntien lisäksi kävin avittamassa vielä varajäsenenä muita valiokuntia ja sitten normaalit työvaliokunnat, ryhmäkokoukset ja kyselytunnit jne. Kokoomuksen eduskuntaryhmässä tänään vieraana entinen puheenjohtajamme ja ryhmän jäsenemme Jyrki Katainen ja erittäin mielenkiintoinen ajankohtaiskatsaus EU:n ajankohtaisiin ja hieman laajemmin tuleviinkin asioihin. Tällaiset hetket ja suljetut keskustelut ovat yksi tämän työn suola. Erittäin antoisaa.

Nyt juuri täysistunnosta pois missä lyhyesti vain äänessä tällä kertaa. Illalla vielä muutama tapaaminen ja sitten onneksi kotiin.

Kommentit