Ministeri Petteri Orpo ja Jussi Niinistö tehneet hyvää työtä EU-Ampuma-asedirektiivin parissa – ”Meidän kannat voitolla muutosneuvotteluissa”

Blogi, sunnuntaina 20.03.2016

Pariisin terrori-isku on jälleen ollut tänä viikonloppuna esillä kun Belgian poliisi onnistui nappaamaan yhden vielä vapaana olleen terroristin. Yli neljä kuukautta pakoillut terroristi saatiin kiinni ja toivottavasti myös oikeuden eteen ja vastuuseen tapahtuneista. Mutta Pariisin tapahtumat ovat vaikuttaneet Eurooppaan myös monella muullakin tavalla kuin vain niin että terroristi-iskujen mahdollisuus nousi koko Euroopassa uudelle tasolle. Ranskan vetoaminen Lissabonin sopimuksen 42.7 Avunantolausekkeeseen sai mm. meillä liikkeelle lainsäädäntötyön EU-maita suoraan velvoittavan avunanto ja avunsaanti lausekkeen täyttämiseksi. Meidän kansallinen lainsäädäntömme on estänyt allekirjoittamamme sopimuksen vaatimukset ja nyt lakia muutetaan niin että voimme sen täyttää eli antaa apua ja myös saada apua pahimman hetkellä. Tällaiselle sotilasliittoon kuulumattomalle maalle on enemmän kuin arvokasta että Lissabonin sopimuksen 42.7 toimii ja toimii vielä mahdollisimman lavealla tulkinnalla.

Samaan aikaan EU:ssa Pariisin tapahtumat saivat vauhtia tiettyjen tahojen haluun rajoittaa merkittävästi ampuma-aseiden hallussapitoa. Tällainen liikehdintä on aina odotettavissa kun jotain tämän tyyppistä tapahtuu on sitten kyse laillisista tai laittomista aseista. Ja yleensä siis aina laittomista. Toimet kuitenkin kohdennetaan yleensä niin että ne vaikeuttanut laillistenkin aseiden käyttäjiä meillä Suomessa mm. reserviläisiä ja metsästäjiä. Siksi ilmoitimmekin heti suunnitelmien tultua julki, että tällaiset rajoitukset eivät meillä Suomessa ole mahdollisia eikä edes tarvittavia. Käytännössä en ole kuullut kuin SDP:stä kannanottoja missä EU:n ampuma-asedirektiivin tiukentamista on kannatettu.

Maalikuun aikana sisäministeri Petteri Orpon johdolla neuvotteluja EU:ssa onkin jatkettu. Mukana on ollut myös puolustuministeri Jussi Niinistö. Hyvä näin vaikka asia siis liittyy suoraan Orpon toimivaltaan, mutta vaikutuksia direktiivillä olisi toteutuessaan myös dramaattisella tavalla Niinistön toimialaan eli reserviläisarmeijamme toimivuuteen ja harjoitteluun. Siksi tässä työssä on nyt mukana kaikki ministerimme ja myös laaja joukko virkamiehiä neuvottelemassa lievennyksiä komission esittämiin rajoituksiin. EU:n puheenjohtajamaalle Hollannille onkin viestitetty nyt meidän vastaukset. Esillä on ollut mm. aseluvan ikärajat, lääkärintarkastukset, aseiden luokittelut, mutta myös aseiden keräily ja verkkokauppa kieltäminen. Euroopan parlamentissa ampuma-asedirektiivin valmistelusta vastaa brittikonservatiivi Vicky Ford ja myös hänen kanssa ministerimme ovat käyneet neuvotteluja siitä, että direktiivin muutoksilla ei saa olla meillä vaikutusta reserviläistoimintaan. Lisäksi direktiivin muutoksilla olisi kielteisiä vaikutuksia myös metsästykseen, urheiluammuntaan ja asekeräilyynkin. Direktiivi kieltäisi myös aseiden verkkokaupan. Orpon johdolla neuvotteluissa on nyt tuettu mallia mikä mahdollistaisi jatkossakin verkkokaupan välittäjien tai asekauppiaiden ja yksityishenkilöiden välillä. Tietojeni mukaan tavoitteemme ovat muissakin asiakysymyksissä saaneet laajasti ymmärrystä muilta mailta. Direktiivi on nyt neuvoston ja parlamentin käsittelyssä ja päätös tehdään nopealla aikataululla ns. yhteispäätösmenettelyssä eli neuvosto ja Euroopan parlamentti päättävät yhdessä direktiiviehdotuksen hyväksymisestä.

Maaliskuun neuvotteluiden jälkeen ministeri Petteri Orpo on kertonut, että askelia oikeaan suuntaan on siis otettu. Muut EU-maat ovat ilmaisseet ymmärtävänsä meidän asepolitiikkaa ja -kulttuuriamme ja Orpo kertoi , että kantamme ”olivat voittaneet enemmistön jäsenmaista puolelleen kaikissa kohdissa, joissa EU-maiden kantaa oli tiedusteltu”. Orpon mukaan ”Ruotsi, Norja ja Saksa olivat täysin samoilla linjoilla” meidän kanssa ja sen lisäksi  itäisen ”Euroopan maat olivat pitkälti meidän kanssa samassa kerhossa”. Huoli asiassa on kuitenkin se, että asia käsitellään Euroopanparlamentissä ja siellä on Orpon mukaan asiaan liittyen ”suuria intohimoja ja kriittisyyttä”.

Lyhyesti jos yhteen vetää tavoitteemme on että reserviläistoiminta turvataan eli haluamme taata, että jatkossakin puoliautomaattiaseiden käyttö on mahdollista. Ja onneksemme muut jäsenmaat ovat siis osoittaneet ymmärrystä meidän  reserviläistoiminnan mahdollistamiselle jatkossakin. Orpo on pitänyt tärkeänä, että reserviläiskysymyksestä järjestetään erillinen keskustelu. Ikärajoissa tai metsästysrajoituksissa emme ole valmiita tiukennuksiin ja myös internetkauppa tulee mahdollistaa jatkossakin esimerkiksi niin, että etäkaupassa ostajan henkilöllisyys tulisi jatkossa varmistaa sähköisesti ja samoin aseen hankintalupa.

Asiassa ollaan siis etenemässä oikeaan suuntaan ja Hollannin tarkoitus on saada jäsenvaltioiden yhteinen näkemys asiasta kesäkuuhun mennessä. Euroopan parlamentin on myös tarkoitus saada asiaan kanta samassa aikataulussa. Ymmärrän, että asedirektiivin avulla halutaan taata korkea turvallisuustaso EU:n kansalaisille, mutta sellaisia ratkaisuja meidän ei tule hyväksyä mitkä heikentävät oman maamme turvallisuutta tai vaikeuttavat ja jopa estävät vastuullisen ampumaurheilun ja tai metsästyksen.

Täysi tuki siis ministeri Petteri Orpolle jatkoneuvotteluihin ja myös ministeri Jussi Niinistölle.

Tänään virpojia ollut liikkeellä. Hauska perinne pienille lapsille ja meiltäkin matkaan lähti kaksi virpojaa. Aikamoinen kori olikin ”palkkoja” kotiin tullessaan. Ja hymy lapsilla korviin asti. Itse tänään hyödynsin kauniin kevätpäivän kuusien leikkaamiseen Pekkalassa yhdessä hyvän ystäväni Santeri Nousiaisen kanssa. Ja pienen kotiseuturetkenkin teimme.

Nyt kello 17.17 ja maukas lammaspäivällinen syöty ja nyt vielä pienelle linturetkelle perheen kanssa. Katsotaan jo jos ensimmäiset tiedustelisijat olisivat liikkeellä.

Hyvää Palmusunnuntaita kaikille!

6v lapsen keittämät kahvit ja tekemät eväät olivat kyllä erinomaiset.

Kuusi vuotiaan lapsen keittämät kahvit ja tekemät eväät olivat kyllä erinomaiset linturetkellä. Takatalvi kuitenkin piti Loppijärven lintutornin hiljaisena ainakin linnuista. Isojoen jokisuu kuitenkin jo auki ja pian eloa järvellä.

Kommentit