Rasminvastainen viikko käyntiin Valtterin hurjalla tarinalla – ”Sitä on tapahtunut sen verran useasti, etten jaksa välittää”

Blogi, maanantaina 21.03.2016

”Joskus järkyttyy jo heti aamusta. Tänään kävi niin. Valtteri, 11-vuotias poika, kertoi tv:ssä kokemuksistaan. Häntä syrjitään ja nimitellään ihonvärinsä vuoksi, bussikin saattaa jättää poimimatta hänet kyytiin. Tällaista vääryyttä ei saa Suomessa tapahtua. Valtteri antoi rohkean mallin rasismin vastaiselle viikolle! SN”

Näin kirjoitti Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö tänään virallisilla Facebook-sivuillaan. Tunnelmat olivat samat minullakin kun kuuntelin Valtteri Saarisen haastattelua. Järkytys oli päällimmäisenä mielessä ja suru ja pettymys sen rinnalla.

ei_rasismille22_kasi_ratikassa_1Etelä-Afrikasta Suomeen vauvana adoptoitu Valtteri Saarinen. Nyt 11-vuotias nuori poika kertoi Ylen Aamu-tv:ssä kuinka häntä nimitellään ”neekeriksi ja kakaksi tai kakanväriseksi”. Kaiken tämän jälkeen reipas ja ennen muuta rohkea poika totesi, että ”Nimittely ei tunnu hyvältä ja se on vähän ahdistavaa. Sitä on tapahtunut sen verran useasti, ettei siitä jaksa enää välittää.”

Ja järkyttävää on sekin, että Helsingissä bussit ota poikaa kyytiin vaikka hän yrittää pysäkillä linja-autoja pysäyttää. Syy ei voi olla missään muussa kuin ihonvärissä? Asiasta pitäisi saada ehdottomasti julkinen selvitys HSL:ltä. Linja-autokuski siis ajaa ohi: ”On ajettu ohi ja ilkkuakseen vilkutettu bussista. Tätä on tapahtunut vain silloin, kun olen ollut yksin pysäkillä. Ei silloin, jos pysäkillä on paljon muita ihmisiä.” Valtterin haastattelu on katsottavissa täältä: Valtteri.

Tänään siis vietetään kansainvälistä rasismin vastaista päivää ja se käynnistää samalla rasisminvastaisen viikon. Valtterin äiti kertoi aamutv:ssä, että rasismista on tullut viime aikoina yhä hyväksyttävämpää. Rasismi on myös yhä vahvemmin yleisessä keskustelussa mukana. Olen itse saman huomannut niin täällä netissä sosiaalisessa mediassa kuin arjessakin. Tuntuu siltä, että mitään erilaisuutta ei meillä enää suvaita eikä mitään hienotunteisuuttakaan ole. Rasismi on ajattelutapa, joka siis lietsoo vihaa ja luo eriarvoisuutta ja kieltää meistä jokaiselle yhtäläisesti kuuluvat ihmisoikeudet. Pojan äiti toivoikin, että me aikuiset puuttuisimme herkemmin rasistisiin tilanteisiin julkisilla paikoilla. Näin olen itse toiminut aina ja toimin jatkossakin.

Haastankin meistä kaikki mukaan yhteisiin talkoisiin sen eteen, että kenenkään ei rasismia tarvitsisi tässä maassa kohdata. Eri mieltä saa olla ja erilainenkin saa olla. Mutta meistä jokainen on kuitenkin samanarvoinen.

Kello 19.22 ja päivä jo pimentynyt. Onneksi jo mennään kohti kevättä ja hyvää vauhtia mennäänkin. Pieni uusi lumi on kuitenkin lopulta vanhan lumen surma. Tänään kirjoitustöitä ja muutama kolumni eteenpäin ja sitten illansuussa mukana tuokio Juhani Peltonen Kirjallisuusseuramme asioiden parissa. Tänään kokoustimme Jussin vanhassa kotitalossa Nurmilla ja valmistelimme mm. Juhanin syntymän 75-vuotispäivän juttuja ja myös tulevaa kesään. Silloin ohjelmassa mm. kesäretki katsomaan Elmoa kesäteatteriin Raisioon. Mutta niistä lisää myöhemmin.

 

 

 

Kommentit