Ministeri nosti Lopen Perunaa.

Blogi, maanantaina 22.09.2014

Tänään vietimme lähiruokapäivää Lopella maatalousministeri Petteri Orpon kanssa. Petterin kanssa ystävystyi 2007 kun istuimme vierekkäin eduskunnan suuressa salissa. Siitä asti kemiat ovat toimineet ja täytyy sanoa, että oli minullekin hieno hetki kun Petteristä tuli ministeri. Meidän nelikosta ”Takarivin Taaveista” jo aiemmin Hennan ministeriyttä olimme saaneet juhlia ja nyt sitten Petterin. Kovia kollegoita minulla.

Maatalousministeriksi tultuaan Petteri halusi heti tulla nostamaan Lopen Perunaa. Lupasin päivän järjestää ja tällaisena lähiruoan ja suomalaisen ruuan ystävänä halusin tehdä samantien kokonaisen päivä ruoantuotannon parissa. Päivä alkoi ensin kahvilla Lopen Nesteen aamuparlamentissä ja sitten ensin MTK:n Kummimaatilalleni Portaankorvaan. Liisa ja Pekka Salmelan maitotila on huippulaadukas ja totta kai kummilehmäni Huipunkin piti ministeri tavata. Ja hienosti aamulypsy häneltä onnistuikin ja Huippu antoi nimensä mukaan jälleen huippumäärän tuoretta Valio-maitoa tankkiin. Portaankorvassa mukava tuokio siis haalarit päällä lypsyllä ja sieltä sitten lyhyt siirtymä ja haalarien vaihto ja perunan nostoon.

Lähiruokaa Lopelta Männistön tilalta.

Männitön tilalla tehtiin jokin aika sitten sukupolvenvaihdos ja nuorten isäntien johdolla tilaa on kehitetty hienolla tavalla. Isä auttaa poikiaan ja maan kuulua Lopen Perunaa on ”tuotteistettu” pieteetillä ja hienolla tavalla. Naapurissa on valmistunut kolmattakymmentä hienoa perunatiskiä pääkaupunkiseudun K-kauppoihin ja oman nimen esillenostaminen ja brändääminen on nostanut myös perunan vaatimustasoa. Isännät totesivat, että ”kun oman nimen alla rehdisti perunan myy niin sen pitää olla parasta mahdollista”. Ja se kyllä näkyi tilan tekemisessä ja pelloillakin. 

Myös koneet on Männistöllä uusittu ja uusinta uutta. 20 minuutissa nostimme 7000 kiloa Lopen perunaa. Eli aikamoisia laitteita ja kohtuullisesti me ministerin kanssa koneen päällä pärjäsimme. Siitä olikin aikaa kun viimeksi tällaisissa hommissa sain mukana olla ja esimmäistä kertaa tällaisella huippukoneella. Nämä perunat jo puolesta viikosta sitten myyntitiskeissä pääkaupunkiseudulla. Käykäähän katsomossa näkyykö Ministeri-pottua teidän lähimarketissa 🙂

Mikkolan Suoramyynti avasi Makasiini-ravintolan.

Kolmanneksi kohteeksi valitsin maatalousministeri Petteri Orpon toivomuksesta suoramyyntitilan. Anne ja Antti Mikkolan Mikkolan Suoramyyntitila on aina esittelemisen arvoinen. Lähiruokaa omista pelloista aina leiväksi ja pullaksikin asti väännettynä. Ja tänä kesänä myös omaa tilan jäätelöä ja nyt sitten uutuutena myös avattu hieno uusi Makasiini Ravintola. Tilausravintola on intiimi pieni paikka talon pihapiirissä savusaunan rinnalla. Ja aivan mahtavaa ruokaa paikan hengen mukaan oli Maakylän Top Chef meille taas loihtinut. Lähilammen sorsaa ja peltosaarekkeen kyyhkystä hiekkapellossa kasvaneen Lopen puikulaperunamuussin kera. Hei, aivan sairaan hyvää. Suosittelen.

Ja täytyy kyllä sanoa, että tyytyväinen oli myös ministerimme. Kotiin laitoin vielä hieman Lopen herkkuja matkaan lapsille ja puolisollekin. Turussakin siis syödään tänään illalla Männistön tuoretta Lopen Perunaa ja Mikkolan munkkeja ja kanelipullaa. Käykäähän tekin ostoksilla kun Maakylän ohi ajatte ja kannattaa kauempaakin ostoksille ihan vaan vaikka ajellakin.

Kiitos vielä Salmelan perheelle, Männistöille ja Mikkoloille. Loppilaisia osaajia ja tekijöitä oli hieno taas esitellä. Hyvää Suomesta! 

Nyt kohti Hämeenlinnaa. Hämeenlinnassa Opettajien Ammattijärjestön valtakunnan OAJ on the Road -kiertue. Omana aiheenani sivistyspolitiikan ajankohtaiset asiat ja haasteet. Onneksi jotain myönteistäkin siltäkin saralta kaiken tuskan keskelle kerrottavana.

Kello 21.19 ja flunssalle en anna periksi.

Hieman siis tuo sateinen Hämeenlinnan tori teki tepposensa. OAJ:n kiertue siis tänään Hämeessä ja minulla oli ilo saada olla mukana edustamassa poliitikkoja ja eduskuntaa. Totta kai oli ikävä saada viedä sellaisia terveisiä, että nyt ei näytä OKM:n puolella isot asiat etenevän. Itse epäilen, että opetusministeri Krista Kiurun johdolla ei uutta varhaiskasvatuslakia saada valmiiksi ja näyttää siltä, että Lukion uusi tuntijakokin takkuaa. Nämä nyt olisi sellaisia uudistuksia jotka todellakin pitäisi saada maaliin ja mahdollisimman pian arkeen. Ja tuo lukion tuntijako vielä niin, että lukio kehittyisi 2020-lukua kohden myös oppiaineiden suhteen kuin myös valinnaisuuden suhteen. Ja tärkeä myös se, että myös erityislukioiden nelivuotiset tutkinnot mahdollistetaan jatkossakin. Nyt pelko on se, että esimerkiksi liikuntalukiot ajetaan kolmen vuoden pakkoaikarajalle mahdottomaan tilanteeseen ja näin urheilijoiden ja lukion kätevä ja toimiva yhdistäminen tehdään mahdottomaksi. Toivottavasti tässäkin järki voittaa kuten oppivelvollisuusiän pidentämisessäkin ja kuunnellaan asiantuntijoita eikä tehdä typeryyksiä.

No ei tämän laajemmin nyt. Viime viikon budjettipuheenvuoroissani kävin laajemminkin läpi ensi vuoden sivistysbudjettia ja ne puheet löytyvät eduskunnan sivuilta minne suora linkki tuosta Eduskuntatyö-painikkeen kautta. 

Huomenna sitten aikainen herätys ja arki eduskunnassa. Välikysymyskeskustelua ja myös hieman musiikkiamaailmankin juttuja. Hienon vieraan saan huomenna taloon.

 

Kommentit