Ministeri Krista Kiurun (sd.) suu vain käy, mutta ei sillä tavalla lisää hoitajia näy

Blogi, torstaina 19.12.2019

Vanhustenhoidon 0,7 hoitajamitoituksen suurisuinen lupaus on nyt petetty.

Moni vanhus ja ikäihminen uskoi, moni hoitaja ja hoivakodeissa muutakin työtä tekevä uskoi. Ja hoitoalan järjestötkin uskoivat. Ja nyt kaikki ovat vuoron perään joutuneet pettymään.

SDP:n vaalivoiton yksi tae oli lupaus laittaa vanhustenhoidon ongelmat kuntoon heti. Demarit lupasivat ministeriksi nousseen Krista Kiurun suulla, että ”se on vain tuntien työ” ja ”yksi lause lakiin riittää”.

Tehtävän siis itselleen sai suurella suullaan äänekkäästi lupauksia ladellut Krista Kiuru. SDP sysäsi sivuun terveydenhuollon todellisen ammattilaisen ja osaajan Merja Mäkisalo-Ropposen, kun ministerin tehtävä annettiin Krista Kiurulle. Palkkiotehtävä oli ilmeinen ja nyt isoksi virheeksi osoittautunut. Myös Sanna Marin piti Kiurun oman hallituksensa peruspalveluministerinä, vaikka jo ensimmäinen puolivuotta oli paljastanut sen, että Kiurun johdolla ei vanhustenhoitoa saada kuntoon eikä 0,7 luvattua hoitajamitoitusta voimaan ainakaan tällä vaalikaudella.

Vielä syksylläkin Kiuru lupaili, että kyllä edes pelkkä laki tulee eduskuntaan tämän vuoden puolella. Nyt on tosiasia, että myös Kiuru puhui valhetta eduskunnalle. Hoitajamitoituslainsäädäntöä edes paperilla ei ole saatu eduskuntaan saatikka sitten voimaan. Kiuru siis petti väen jälleen. Voi puhua pettämisen hattutempusta – ensin vaalilupaus, sitten hallitusohjelmakirjaus ja vieläpä lainsäädännön eduskuntaan tuominenkin ja päätöksen teko. Taitaa hakea vertaistaan.

Syyskuussa jo eroamaan joutunut ja eduskunnan enemmistön luottamuksen menettänyt pääministeri Antti Rinne totesi eduskunnassa: ”Tämä hallitus on tuomassa tähän saliin tämän syksyn aikana esityksen, jonka mukaan 0,7-hoitajamitoitus tulee lakiin kirjattua”. Tässäkin Rinne puhui siis eduskunnassa suurella suulla kuten myös edelleen ministerinä jatkava Kiurukin. Kiuru totesi samaan aikaan, että lakiesitys hoitajamitoituksesta annetaan ennen joulua. Eipä tullut eduskuntaan edes sitä.

Eduskunnassa siis puhutaan mitä sattuu. Demariministerit ovat tuoneet täysistuntoihin nyt saman tyylin ja tavan mitä käyttivät tovereilleen vappupuheissaan ja äänestäjille vaaliteltoilla. Puhutaan kauniisti, mutta ei niinkään totta.

….

Tänään eduskunta äänesti niin liikennehankkeista kuin myös terapiatakuun ja vanhustenhoidon 0,7 hoitajamitoituksesta. Yllätys yllätys ministeri Krista Kiuru äänesti molempia vastaan ja myös koko hallitus esimerkiksi myös Keliakiakorvauksen palauttamista vastaan. Sanat ja teot.

Kello 21.35 ja juuri takaisin Eduskuntaan Riihimäeltä. Piipahdin illalla HG Paloheimo Oy:n 120-vuotisjuhlakonsertissa Riihimäen Kirkossa. Yrityksen johtaja laulaa Akateemisessa mieskuoro Psaldossa ja tänään kuoro konsertoi ensimmäistä kertaa Riihimäellä Paloheimojen juhlakonsertissa. Upea jouluinen konsertti Matti Apajalahden johtaman kuoron johdolla ja upeana solistina Jussi Vänttinen ja uruissa Erkki Hannonen. Keskuskirkko täynnä viimeistä paikkaa myöten ja tunnelman sen mukainen. Kiitos Paloheimoille monessa polvessa arvokkaasta työstä Riihimäellä ja Lopella ja voi hyvin sanoa, että ilman tätä sukua ei seutukuntamme olisi sitä mitä se tänä päivänä on.

Mutta lyhyesti on palattava kyselytunnille…

Kyselytunti sai surullisen käänteen – eduskunnan arvovalta on murenemassa omin toimin

Tänään nimittäin kyselytunnilla alitettiin jokin rima mitä ei ainakaan minun yli 12 vuoden kansanedustajaurallani ole koettu. Kyselytunti oli ns. kysymys-vastaus -tyyppinen eli eri kansanedustajat saivat kysyä eri aiheista periaatteella yksi kysymys ja yksi vastaus. Keskusta kuitenkin teki sellaisen tempun varapuhemiehen tuella mitä ei voi kyllä tähän jättää. Keskustan edustaja Pekka Aittakumpu teki silkkaan valheeseen perustuvan kysymyksen missä hän oli laskettuna yhteenlaskuna eduskunnan tietopalvelululla kokoomuksen aamuiset budjettilisäykset. Hän päivitteli kuinka kokoomus olisi lisännyt lähes 2 miljardia velkaa tällaisilla esityksillä. Ja tähän käsikirjoitettuun juttuun oli mukaan otettu myös keskustan puheenjohtaja valtiovarainministeri Katri Kulmuni, joka yhtyi päivittelyyn ja puhui siitä miten kokoomus on pitänyt itseään vastuullisena talouspuolueena. No tämän jälkeen yritimme saada kokoomukselle jatkokysymyksen, jotta olisimme saaneet kerrottua, että Aittakummun puhe oli valhetta sillä liikennehankkeet sisältyivät kokoomuksen vaihtoehtobudjettiin missä on isoille raidehankkeille varattuna rahat, mutta myös parlamentaarisesti sovittu 300 miljoonaa tiestön korjausvelkaan ja lisäksi 515 miljoonan oma Suomi Kuntoon -rahoituspakettimme liikenteelle. Nämä kaikki rahat on siis pohjissa ja vaihtoehtobudjetissamme minkä lopputulos on paljon Kulmunin esittämää valtion talousarviota vastuullisempi. Meillä velanotto on 500 000 000 euroa pienempi kuin Kulmunin ja Marinin hallituksen esityksessä ja lisäksi meillä on toimet 60 000 uuden työpaikan saamiseksi. Emmekä edes ole tämän työllisyyskasvun dynaamisia vaikutuksia mukaan laskeneet. Niiden myötä 2020 lopussa valtion talous olisi käytännössä taspainossa jos ei jopa ylijäämäinen. Keskustan Aittakumpu siis hävyttömästi irrotti pienen osan ja esitteli sen täysin epärehellisesti kyselytunnilla. Aittakummun taustan tuntien en voinut kuin hämmästellä. Ja olin kyllä ihmeissäni, että eduskunnan istuntoa johtanut varapuhemies ei meille vastauspuheenvuoroa antanut. Ei näyttänyt sopivan käsikirjoitukseen.

Tällaiset syövät kyllä eduskunnan luottamusta ja arvovaltaa rajusti. Olisi tärkeää, että eduskunnan puhemiesneuvosto asian käsittelisi. Ei tällainen sovi eduskunnan arvovaltaan eikä muuten sovi myöskään Kulmunin eikä pääministeri Sanna Marininkaan käytös. Välikysymys on tärkeä osa parlamentarismia eikä sen käyttämisen arvostelu ole pääministerin tehtävä. Olen pettynyt ja hämmentynyt.

Upea HG Paloheimo Oy:n juhlakonsertti Riihimäen Keskuskirkossa. Kiitos Martti Paloheimo ja Akateeminen Mieskuoro Psaldo! Ja kiitos myös Seija, Ella ja Veera! Olipa upea konsertti jälleen!

 

Kommentit