Millaista jalometallia? – Ja toivottavasti suomalaisille kotiintuomiseksi lisää

Blogi, keskiviikkona 21.02.2018

Pyeongchangin olympialaisissa jaetaan 102 eri kilpailutapahtumassa yhteensä 222 mitalia. Korean Talviolympialaisten mitalit on suunnitellut Lee Suk-Woo ja mitaleissa on kuvattuna puurunkoja, jotka symboloivat valtavaa vapaaehtoisten määrää kisajärjestelyissä.

Kultaa ei tosin saa edes parhaat sillä kultamitalit ovat lähes kokonaan hopeaa. 99,9% puhtaasta hopeasta tehdyt 586 grammaa painavat kultamitalit ovat saaneet vain pintaansa 6 grammaa kultaa. Hopeamitalit ovat sitten kyllä hopeaa, mutta pronssimitalit enää vain kuparia ja sinkkiä suhteessa 90/10. Kaikki mitalit ovat halkaisiltaan 9,25 cm ja niiden reunaan on kirjoitettu ”Pyeongchangin talviolympiakisat” 600 vuotta vanhoilla Hangeul-aakkosilla. Hangeulia-aakkosia ei käytetä muissa kielissä kuin koreassa.

Urheilijan kaulassa mitali roikkuu gabsa-harsokankaasta tehdyssä nauhassa. Samaa kangasta käytetään niissä kaikkien tuntemissa korealaisissa asuissa.

Joku varmasti mietti Pärmäkosken ja Börgenin tasapeliä hiihdosta. Siihenkin on varauduttu, että mitaleja menee enemmän. Tarkka tarve on 259 mitalisarjaa eli kultaa, hopeaa ja pronssia, mutta lisäksi on valmistettu 5 mitalia tasapelejä varten. Niistä yksi annettiin nyt Börgenille. Lisäksi KOK jättää muistojen vitriineihin 25 mitalia ja isäntämaa Korea saa seitsemän sarjaa.

Toivotaan, että jokaista väriä saataisiin nyt Suomeen ainakin yhdet. Kannustuksesta se ei ainakaan jää enää kiinni 🙂 Täällä ollaan!

Olympiatuli muuten lähti tänne matkaan Kreikasta jouluaattona ja sitä kantoi matkalla yhteensä 7 500 viestinviejää. Tuo määrä kuvasti Korean niemimaan 75 miljoonaa asukasta. Olympiatuli kiersi kaikkiaan yli 60 kohteessa ja kaupungissa Etelä-Koreassa ja varsinaisen Olympiatulen sillä sytytti avajaisseremoniassa taitoluistelija Kim Yu-na luistellen samalla tulen juurella.
Suomalaisina viestinviejinä tulta kantoivat yhteensä Brother Christmas, Pekka Hyysalo, Kaj Kunnas ja Janet Grundström.

Urheiluministeri Sampo Terhon kanssa eilen Korea pelissä. Olipahan tunnelma kun halli oli täynnä ja 99% korealaisia 🙂 Mutta Leijonat hoitivat homman vaikkakin vähän vaikeamman kautta.

Eilen illalla kävin vielä katsomassa Suomen pelin Etelä-Koreaa vastaan. Tiukoille laittoi isäntämaa Leijonat, mutta taisteluvoitto ja toivottavasti herätys tämän illan Kanada-peliin. Yritän sinne ehtiä myös paikalle päivän ohjelman päätteeksi.

Nyt jo aamupala syöty ja bussilla venäläisten kanssa liikkeelle. Junalla jäälajien tapahtuma-alueelle ja siellä Emmi Peltonen taitoluistelun lyhytohjelmassa.

Kello täällä 18 ja nyt hiihtostadionilla naisten taitoluistelun jälkeen parisprintien parissa. Vähän sellaista Finnkampen henkeä ja kuninkaan joukot voittivat ensimmäisen vedon. Illalla vielä hallille Kanadan kaatoon.

 

Kommentit