Liikuntajärjestöille 41,6 miljoonaa euroa – Toivottavasti mahdollisimman moni saadaan liikkumaan ja menetystä huippu-urheilustakin

Blogi, tiistaina 20.02.2018

Urheiluministeri Sampo Terho vahvisti juuri valtionavustukset liikuntajärjestöille alkaneelle vuodelle. Me käsittelimme tämän kokonaisuuden Valtion Liikuntaneuvostossa muutama viikko sitten ja meidän muutamalla muutoksella esitys nyt siis myös ministeriltä läpi. Liikuntajärjestöjen eli mm. lajiliittojen toimintaa tuetaan tänä vuonna Veikkauksen tuotosta yhteensä 41 670 000 eurolla. Tuki siis kasvoi viime vuodesta vajaalla 1,2 miljoonalla eurolla mikä lähinnä tulee siitä, että Olympiakomitean tukia yhdistettiin. Kaiken kaikkiaan avustusta saa tänä vuonna 122 eri liikunnan lajiliittoa ja järjestöä.

Tälle vuodelle ei siis suuria muutoksia tehty vaan valmistelu hieman pidempijänteisen tukipolitiikan eteen jatkuu ja tavoitteena, että ensi vuonna voisimme tehdä hieman suurempaa uudelleen arviointia ja uusjakoa. Tähän nyt uusi liikuntalaki antaa meille mahdollisuuden ja on myös oikein, että tukia myös leikataan silloin kun toiminta on vähentynyt tai jopa hiipunut.

Varmaa monen vuoden avustustasoa ei kuitenkaan voida kerralla päättää, sillä nämä rahat tulevat joka vuosi erikseen veikkausvoittovaroista ja taso voisi myös joskus laskea vaikka nyt vuodesta toiseen olemmekin olleet kasvu-uralla. Kuitenkin iso tavoite on se, että rahoituspohja voitaisiin saada paremmin ennakoitavaksi ja jako myös faktoihin paremmin nojautuvaksi. Kolmen neljän vuoden tietynlainen arviointijakso on ollut suunnitelmissa ja toivottavasti siihen päästään edes noin summilla.

Liikuntajärjestöistä suurimman valtionavustuksen sai Suomen Olympiakomitea ry 6 760 000 euroa. Lajiliitoista suurimman avustuksen eli 2 025 000 euroa sai Suomen Palloliitto ja muut merkittävät tuensaajat olivat Suomen Voimisteluliitto (1 700 000 euroa), Suomen Jääkiekkoliitto (1 480 000 euroa), Suomen Salibandyliitto (1 130 000 euroa), Suomen Urheiluliitto (1 050 000 euroa) ja Suomen Hiihtoliitto (1 040 000 euroa). Uusi avustettava järjestö vuodesta 2019 alkaen on Suomen brasilialaisen jujutsun liitto (SBJJL).

Muutokset jotka esitykseen Valtion Liikuntaneuvostossa teimme koskivat Agilityliiton tukea ja yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoerien jakoa. Tein näistä molemmista muutosesitykset VLN:ssä ja ne hyväksyttiin niin että Agilityn tuki nostettiin oikealle tasolle  60 000:sta 90 000 euroon ja tasa-arvoerät katsottiin niille jotka vuoden aikana olivat saaneet tämän työn eteenpäin ja kuntoon. Nyt siis Agilityliiton tuki sillä tasolla mihin sen toiminta tuen oikeuttaa ja yksi iso työ näin minun osalta maaliin. Ei ainakaan pitäisi siis koirien haukkua 🙂

OKM käynnisti yhdessä meidän kanssa jo tämän vaalikauden alussa liikuntaa edistävien järjestöjen tuloskorttijärjestelmän kehittämisen. Tuloskortin kehittämistä ja tiedon systematisointia on nyt jatkettu. Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus sekä Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö ovat valmistelleet yhdessä ministeriön kanssa liikuntaa edistävistä järjestöistä tuloskortit, jotka ovat ensimmäistä kertaa olleet kaikkien liikuntaa edistävien järjestöjen osalta käytettävissä.

Liikuntaa edistävien järjestöjen hakuohjeissa vuodelle 2018 edellytettiin liikuntaa edistäviltä järjestöiltä jäsenyhdistysten henkilöjäsenten määrätietoa tai liiton henkilöjäsenten määrätietoa, joiden tulee olla todennettavissa ensi vuodesta alkaen. Ministeriö on lisäksi kehittänyt liikuntaa edistävien järjestöjen avustusjärjestelmää ja hakuprosessia aiempaa avoimemmaksi ja läpinäkyvämmäksi.

Iso potti siis suomalaiselle urheilulle ja liikunnalle! Ja toivottavasti raha menee tehokkaaseen ja hyvään käyttöön ja sillä saadaan mahdollisimman moni liikkumaan ja myös huippu-urheilua vietyä kohti parempia menestyksen vuosia.

Nyt ensimmäinen aamu Pjongchangissa hotellilla. Kävin jo eilen illalla katsomassa joukkuemäen kisan ja oli tunnelmarikas ilta kun todennäköisesti Kuningaskotka Janne Ahonen hyppäsi viimeistä kertaa olympialaisissa. Tai mene ja tiedä tuosta kotkasta. Parempi kun ei sano mitään.

….

Kello 14.00 (7.00) eli huomenta sinne kotimaahan. Täällä eletty tästä päivästä jo yli puolet ja käyty Olympia parkissa ja syöty jälleen todella hyvää paikallista ruokaa. Kun aivan tarkkaan ei edes tiedä mitä syö, mutta hyvältä maistuu niin silloin on paikallisuuden sydämessä. Koiraa se ei kuitenkaan ollut.

Illalla suomalaisia tulessa niin ampumahiihdossa, yhdistetyssä kuin leijonatkin isäntämaa Koreaa vastaan. Ajattelin illalla ainakin jääkiekon mennä katsomaan.

 

 

Kommentit