Missä olympiamitaleista kisataan?

Blogi, torstaina 22.02.2018

Hyvää huomenta Suomi! Täällä Pyeongchang!

Tänne tulin siis sunnuntaina Soulista juuri joulukuussa avatulla luotijunalla. Uusi nopea rata yhdistää Pyeongchangin pääkaupunki Souliin ja matka-aika oli 1,5 tuntia. Haipakkaa kyytiä siis. Tällainen täytyisi saada siihen Helsingin ja Tallinnan välillekin. Ja samalla luotijunalla olen kulkenut myös jäähalleille jne. Helppoa ja mutkatonta matkustamista. Tällainen yhteys voisi olla se uusi Lentokentänkin rata Suomeen? Kun saataisiin tällaista toimintavarmuutta nykyisen VR:n sijaan ja tällaisia matkavauhteja ja aikoja niin Etelä-Suomen elinvoima olisi aivan uudella tasolla Helsingin-Tampereen-Turun -kolmiossa ja pidemmällekin. Toivottavasti joskus totta ja myös tuo Tallinnan tunneli Eurooppaan.

Pyeongchang on itseasiassa Etelä-Korean korkein ja kylmin alue. Merinovillaa on kisalaukussa reilusti mukana. Ei siis huolta äiti. Ja hyvin on pärjätty.

Korean Pyeongchanghan haki jo kaksia aiempiakin talvikisoja, mutta ei niitä vielä saanut. Kolmas hakukerta tuotti tulosta, kun München ja Ranskan Annecy hävisivät isäntämaakisan jo ensimmäisellä äänestyskierroksella.

Pyeongchanghan ei siis ole varsinaisesti kaupunki vaan tietynlainen piirikunta. Onneksi keskustalaiset ei vielä tällaista ole Suomeen kuntien ja maakuntien seuraksi keksineet. No leikki sikseen. Pyeongchang sijaitsee noin 700 metriä meren pinnan yläpuolella ja alueen tunnuslause onkin ”Happy 700”. Kylmän ja lumen ja jään ja myös kesällä golfin myötä alueelle turismi onkin tärkeä elinkeino. Talvisin alueelle tullaan hiihtämään ja laskettelemaan ja kesäisin golfin lisäksi myös vaeltamaan.

Lunta täällä siis riittänyt vaikka nyt hienan vähentynytkin ja talven tuntuakin ollut ainakin kisapaikoilla oikein kunnolla. Sen tuntee nenässä, korvissa ja varpaissakin. Kisakeskuksena toimii piskuinen Hoenggyen taajama olympiastadioninsa kanssa. Täällä stadion itseasiassa rakennettiin niin, että se kisojen jälkeen voidaan purkaa ja siirtää toisaalle uuteen käyttöön. Näitä uudenlaisia suorituspaikkoja pyrin täällä myös Rion kisojen tapaan hieman tutkimaan ja katsastamaan. Tällaisia pitäisi meilläkin enemmän hyödyntää erilaisissa kisoissa ja tapahtumissa vaikka ei nyt stadionista puhuttaisikaan. Esimerkiksi Riossa pääsin tutustumaan miten BeachVolley pelattiin väliaikaisella stadionilla. Järkevää ja ekologistakin. Ja jos me joskus nämä kisat Suomeen saamme yhdessä vaikka Norjan ja Ruotsin kanssa niin tällaisia vaihtoehtoja pitää hyödyntää mahdollisimman paljon jo olemassa olevien suorituspaikkojen lisäksi. Esimerkiksi Big Airin kisapaikan voisi rakentaa vaikka keskelle Senaatintoria.

Hoenggyen lähellä on sitten hiihtourheilun keskus Alpensian missä kisataan pohjoismaisissa hiihtolajeissa ja ampumahiihdossa ja tästä vain kivenheiton päässä on kelkkailukeskus. Lisäksi freestylehiihdon, alppihiihdon ja lumilautailun mitalit kisataan samalla Pyeongchangin alueella. Jääkiekko ja muut jäälajit kilpaillaan sitten Gangneungissa minne samainen luotijuna vie 20 minuutissa vartin lähtövälein. Tämä kaupunki on noin 200 000 asukkaan rannikkokaupunki puolen tunnin päässä Hoenggyesta. Siellä on neljä uutta jäähallia hyvin lähekkäin. Niiden tulevaisuuden käyttö on kuulemma vielä avoinna ja ehkä tällaisiakin paikkoja kannattaisi jatkossa miettiä rakennettavaksi väliaikaisin ratkaisuin. Meillähän tätä ongelmaa ei enää kohta ole, kun Tampereen KansiAreena valmistuu ja myös Turkuun tulee uusi areena ja Helsinkiin HelsinkiGarden. Kolmella modernilla jäähallilla pärjäisimme erinomaisesti missä tahansa jääurheilun arvokisoissa aina olympialaisiin asti. Ja sitten vanhat Hartwall Areena, Helsingin jäähalli ja Turun vanha areena voisivat isännöidä taitoluisteluita ja muita ja myös Lahti ja Hämeenlinna olisivat hyvillä sijainneilla valmiina.

Mielenkiintoisia paikkoja ja juttuja täytyy sanoa ja todeta ihan hyvällä mielellä Valtion Liikuntaneuvoston varapuheenjohtajana, että meillä paikat on varsin hienossa kunnossa jo nyt harrastamisen paikoista aina huippu-urheilua myöten.

Eilinen ilta meni jäähallilla ja sieltä kirvelevä 0-1 -tappio Kanadalle ja näin turnaus päättyi Leijonien osalta siihen. Naiset sensijaan taistelivat makean olympiapronssin Venäjästä. Naiset siis mitaliemme tuojina toistaiseksi. Ja toivottavasti vielä ainakin pari mitalia tulossa ja kuninkuusmatkoilta Kristalle ja Iivolle vaikka niitä kultamitalejakin. Lupaan kannustaa.

Eilen päivällä kävin katsomassa myös hyvin Lahden tyylisen hiihtostadionin ja siellä hienot kisat parisprintissä. Kisaa oli samassa katsomossa seuraamassa myös Ruotsin kuningas ja myös Norjan johtoa.

Tänään yhdistetyn joukkuekisaa seuraamassa yhdessä urheiluministeri Sampo Terhon ja Sari Multalan kanssa. Mäestä tulos ei ihan sellainen, mitä odotettiin, mutta toivottavasti ladulla kulkisi paremmin.

..

 

Kommentit