Miksi YLE ei voi mainita suomalaisia yrityksiä? – Samalla logiikalla energiajuoma-auton pitäisi ajaa F1:ssä ;)

Blogi, torstaina 12.01.2017

Laitoin tuohon otsikkoon silmää iskevän hymiön, mutta olen ihan tosissani.

On hämmentävää, että Yleisradio puhuu niin Urheiluruudussa kuin muuallakin Helsinki Areenasta vaikka paikka on Hartwall Areena. Jääkiekon Karjala-turnaus on Ylelle aina Euro Hockey Tour. Rallin Suomen osakilpailu Neste Rally Finland ei tietenkään voi Ylellä olla Neste Ralli vaan tietenkin vain Suomen MM-ralli jne. Esimerkkejä on paljon.

Mutta Urheiluruudussa kyllä kerrotaan, että RedBull ajoi formuloissa maaliin kolmantena. Eikös sen pitäisi samalla linjalla olla vain ”kolmantena maaliin ajoi energiajuoma-auto”. 🙂

Ja kyllä YLE mainostaa koko ajan kansainvälisiä yhtiötä nimeltä Twitter kuten myös Instagramia ja Facebookia. Näistä jopa koko ajan lähetyksissä käytetään yhtiön virallisia logojakin.

Voisiko siis Redbullin, Twitterin, Facebookin ja Instagramin rinnalla samalla tavalla YLE ”mainostaa” tai edes mainita suomalaisiakin yrityksiä kuten Neste ja suomalaisia työllistäviä yrityksiä kuten Hartwall.

Tämä ei nyt siis ole painostamista eikä minun hartiat Ylen suuntaan sellaiseen edes riitä. Mutta ihmettelen kuitenkin. Kerrotko Panu Pokkinen miksi näin?

Tänään minulla kunnia osallistua ensimmäistä kertaa Urheilugaalan Suureen Raatiin. Sanomatalolla äänestämme tämän vuoden Urheilugaalan palkittavia. Emme kuitenkaan pääse vaikuttamaan Vuoden Urheilijaan. Sen päättää jostain kumman syystä tänäkin vuonna vain liittoo kuuluvat urheilutoimittajat. Minusta Vuoden Urheilija -pitäisi valita ei edes suurella raadilla vaan suoralla kansanäänestyksellä. Oma ehdokkaani tämän vuoden Vuoden Urheilijaksi on Leo-Pekka Tähti – siis jos siihen saisin vaikuttaa. Hyvin lähelle nousevat minun listalla myös mantsakuski Eero Remes ja Nuoret MM-leijonat alkuvuodesta 2016 eli Puljujärvi, Aho ja Laine kumppaneineen. Mutta kuitenkin nyt antaisin Vuoden Urheilija Unon Leo-Pekalle.

Voittajat julkaistaan ensi viikon tiistaina Suomen Urheilugaalassa. Sitä ei muuten pidetä Helsinki areenalla vaan Hartwall Areenalla. Menen mukaan!

….

Tänään oli kunnia saada osallistua 10-vuotiaan Urheilugaalan Suureen Raatiin. Ääniä minulta sai motorsport, jääkiekko, Patrik Laine, lumilautailu ja luontoliikuntakin jne. Ensi viikolla tulokset julki Urheilugaalassa. Kolminkertainen maailmanmestari Sari Multala toimii Suuren Raadin puheenjohtajana.

Kello 22.08.

Tänään oli kunnia saada siis osallistua 10-vuotiaan Urheilugaalan Suureen Raatiin. Ääniä minulta sai motorsport, jääkiekko, Patrik Laine, lumilautailu ja luontoliikuntakin jne. Ensi viikolla tulokset julki Urheilugaalassa. Mukava tilaisuus ja paikalla paljon urheiluvaikuttajia ja entisiä urheilijoita ja porukkamme puheenjohtajana kolminkertainen maailmanmestari Sari Multala. Mutta ei paljasteta enempää niin jännitys ensi viikkoon säilyy ja eihän tuloksia toki tänään meille äänestäjillekään toki kerrottu.

….

Kiitokset useammasta palautteesta liittyen päivän avaukseeni ja Yle Urheilun erikoiseen suomalaisten firmojen boikottiin.

Eräs kokenut toimittaja laittoi viestiä ja kertoi näin ”YLEn TV-uutisissa klo 20:30 mainittiin hiljan, että Haloo Helsinki tekee paluukeikkansa SAKU-areenalla Tallinnassa. Saku (olutmerkki) mainittiin, mutta heti perään Urheiluruudussa Jokerit pelasi Helsingin Areenalla.”

Hän jatkoi, että ”Iivo Niskasen RedBull-tölkki on myös ollut YLEn haastattelussa blurrattuna. Millä oikeudella YLE sen tekee? Jos ei ole Hiihtoliiton mukainen yhteistyökumppani, niin mitä se YLElle silti kuuluu? Aikanaan NesteRallin logosta poistettiin YLEllä sana Neste, logo näkyi muuten kyllä. Logot ovat tiukasti tekijänoikeudellista materiaalia eikä niitä saa muuttaa mitenkään. Toivottovasti nimen poistamiseen oli pyydetty asianmukainen lupa?”.

Toinen urheilun ja yritystoiminnan ja sponsoroinnin parissa pitkään toiminut tekijä viestitti, että ”Ralleissa ja F1:ssä mainitaan automerkit, renkaat, jne brändinimillä. Veikkausliiga taitaa olla ainoa kotimainen brändinimi, jota käytetään surutta.”

En tuota Veikkausliigaa itse muistanutkaan lainkaan, mutta eihän se millään tavalla eroa Hartwall Areenasta tai Sanoma-talosta. Vai taitaa olla niin, että Sanomatalo nimeä Yle on kuitenkin suostunut käyttämään?

Mielenkiintoinen juttu ja toivottavasti saan vielä joltain Yleltäkin aiheeseen vastauksia ja perusteluja. Itse en tähän hulluuteen keksi mitään järkevää syytä enkä varsinkaan siihen, että suomalaiset brändit on pannassa ja Redbullit, Twitterit ja Facebookit saavat kaiken näkyvyyden.

Nyt päivä paketissa ja se siis Helsingissä ensin Urheilugaalan parissa ja sitten eduskunnassa. Päivällä vielä muutama palaveri ja yksi mielenkiintoinen neuvottelu kuntavaaleistakin. Nekin jo lähestyvät kovaa vauhtia. Huomenna jatketaan ja jatketaan myös kuntavaalienkin parissa 🙂

Kommentit