Miksi suomalaismedia suomentaa DAESH:in ISIS:ksi? – ISIS nimi tukee terroristejä

Blogi, sunnuntaina 15.11.2015

Hieman ihmeissäni olen seurannut suomalaismedian halua puhua edelleen ISIS:stä. Jostain syystä terroristijärjestön tämä lyhenne jäi Suomessa elämään ja eilen jopa MTV Uutisissaan suomensi Ranskan presidentin François Hollanden käyttämän oikean DAESH -nimen tekstityksessään ISIS:ksi. ISIS nimi on järjestön itsensä itsestään käyttämä ja myös toivoma nimi. ISIS nimi ( arab. الدولة الاسلامية‎‎, ad-daula al-islāmiyya) tai pelkkä IS-nimi tulee englanninkielisistä sanoista The Islamic State in Iraq and Syria tai pelkkä The Islamic State. Toinen vaihtoehto ISIL taasen sanoista The Islamic State in Iraq and the Levant. Järjestö siis haluaa itseään kutsuttavan ”state” eli valtioksi.  Islamilainen kalifaatti- tai islamilainen valtio -terroristiryhmä on omalta arabiankieliseltä nimeltään al-Dawla al-Islamiya fi Iraq wa al-Sham. Ja kun tätä nimeä käytetään puheessa ja jopa uutisissa niin vahvistetaan järjestön omaa tahtomaa sanomaa ja vielä väärää viestiä.

Nimitys ”Islamilainen valtio” synnyttää ja vahvistaa siis järjestön omaa tahtoa eli viestiä siitä, että olisi syntynyt uusi valtio ja muiden valtioiden käyttämä nimen voi ymmärtää jopa niin että on syntynyt uusi kansainvälisesti tunnustettu valtio. Mitä se ei tietenkään ole ja mitä kuvaa ja viestiä ei pitäisi levittää. Ja johtaahan nimi ISIS tai ISOL myös harhaan siksikin, että maailmassa on useita islamilaisia valtioita eli sellaisia valtioita, joiden poliittinen ideologia perustuu islamiin.

DAESH nimeä käyttävät nykyisin niin Yhdysvallat, Australia ja lähes kaikki valtio. Viimeksi MTV Uutisissa myös Ranskan presidentti. Myös Suomessa ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijat käyttävät tätä nimeä. Tosin edelleen usein rinnalla mainiten ISIS:n. Todennäköisesti siksi, että meillä edelleen tuetaan järjestöä puhumalla virallisissakin ohjelmissa siitä sen itse päättämällä väärällä nimellä. Itse olen käyttänyt jo pitkään myös DAESH nimeä niin eduskunnassa kuin muuallakin.

Australian pääministeri Tony Abbott perusteli kantaansa näin: ”Daesh inhoaa nimittämistään tällä termillä, ja sillä mistä he eivät pidä on vaistonvaraista vetovoimaa minuun. Kieltäydyn ehdottomasti käyttämästä siitä sen itsensä haluamaa titteliä (islamilainen valtio), koska minusta se on uskonnon perversio ja hallinnon irvikuva.”

Itseasiassa terroristijärjestö on uhannut leikata kielen jokaiselta, joka käyttää järjestöstä julkisesti arabiankielistä lyhennenimeä DAESH. Nimi kun muistuttaa arabian kielen sanaa das, ”polkea, astua” ja myös muita negatiivisia termejä kuten murskaaja ja riidankylväjä.

Minusta Suomessakin olisi hyvä ottaa käyttöön maailmalla yleisesti käytössä oleva nimitys. Kyseessä kun ei ole valtio vaan terroristijärjestö.

Suru DAESH:n viimeisestä iskusta on suuri. Ranskassa järkytys on valtava ja tapahtuman tuhoja vasta selvitetään. Onneksi jo kuitenkin saatu tekijöitä kiinni ja myös laajemminkin verkostoa. Euroopan ja kaikkien täytyy olla tässä yhtenäinen ja tehdä kaikki DAESH nujertamiseksi ja rauhan palauttamiseksi niille alueille. Ja samaan aikaan Euroopassa ja muuallakin täytyy varautua pahimpaan. Emme ole turvassa enää missään.

Kello 20.21 ja tänään sunnuntaina vapaapäivää. Aamusta ensin ulkoilemaan Lopen Hevosojalle Loppijärven rantaan ja päivällä päiväunetkin lasten kanssa. Aikamoista luksusta tässä elämässä. Ja sitten iltapäivällä syntymäpäiviä ja ystäviä ja sukulaisia. Mukava päivä ja jutenkin tätä kaipasi.

Mutta vielä täälläkin onnea Lopen Harmonikoille. Tänään Harmonikat juhlivat 40-vuotista taivaltaan Loppisalissa isolla konsertilla. Harmikseni en tänään mukaan päässyt, mutta upeassa konsertissa oli ollut paikalla kolmisensataa haitarimusiikin ystävää. Neljänkymmen vuoden aikana Lopen Harmonikoista on noussut monta maamme parhaimmistoon kuuluvaa soittajaa ja mikä hienointa mukana myös nuoria ja uusiakin soittajia. Ja perustajajäsenistä edelleen elävä legenda Tapio Rannanmaa. Onnea vielä Harmonikoille! Seuraavaa konserttia jo odotan!

Huomenna arki sitten koittaa ja päivän isona kokouksena Lopen kunnanhallituksen budjettikokous. Palataan siihen huomenissa.

 

Kommentit