Lopen kunnanhallitus hyväksyi ensi vuoden talousarvion – Elmolan remontin ratkaisu siirtyi valtuustoon

Blogi, maanantaina 16.11.2015

Lopen kunnanhallitus päätti tänään osaltaan ensi vuoden talousarviosta. Lopullisestihan Lopen kunnan talousarvion hyväksyy kunnanvaltuusto vuoden viimeisessä kokouksessaan. Kunnanhallitus hyväksyi tänään kunnanjohtajan pohjaesityksen Lopen kunnan vuoden 2016 talousarvioksi muuttamattomana.

Kunnanhallitus ei siis tänään muuttanut yllätyksekseni pohjaesitystä myöskään Elmolan valaistuksesta ja lattiaremontista. Uskoisin, että asiaan palataan vielä valtuuston kokouksessa niin, että remontti tehtäisiin jo ensi vuonna. Valaistus muuttuisi näin led-valoiksi ja alkuperäinen parkettilattia paremmin mm. salibandyyn sopivaksi matoksi. Muutos tarkoittaisi sitä että urheilukentän remontti ajoittuu vuosille 2017-2019. Kuitenkin urheilukentän yhteyteen jo aiemmin päätetty 40 000 euron kuntopuisto tehtäisiin ensi vuonna. Mutta tämä keskustelu ja päätös siis syntyy vasta kunnanvaltuustossa.

Tiina Seppälä esitti kunnanhallituksessa muutosta pohjaesityksessä olleeseen kouluverkkoselvitykseen. Seppälän esitys oli sama kuin Lopen Kokoomuksen syyskokous päätös. Sillä halusimme jatkaa koulujen ja erityisesti kyläkoulujen ja kylien työrauhaa myös tulevina vuosina ja kouluverkko säilytettäisiin näin ennallaan. Muutoksen myötä ei siis kouluverkkoa oltaisi ryhdytty nyt uudelleen jälleen selvittämään osana OPS- ja muuta kehittämisselvitystä. Muutosesitystä kannattivat kaikki hallituksen kokoomuksen jäsenet, mutta muut puolueet eivät. Näin ollen kouluverkkokeskustelu avataan ensi vuonna jos valtuustossa päätös ei vielä muutu. Itse toivon, että valtuustossa asiasta vielä keskusteltaisiin ja päätöskin muutettaisiin.

Seppälän toinen esitys koski peruskoulun joustavaa perusopetusta. Siihen olisi varattu Seppälän esityksen mukaisesti määräraha myös syyslukaudeksi vuodelle 2016. JOPO-opetus on ollut monelle nuorelle arvokas lisä murrosiän myrskyissä ja sitä haluamme nyt myös siis jatkaa. Tätäkin kannattivat vain kokoomuksen kunnanhallituksen jäsenet. Uskoisin, että tästäkin äänestämme vielä valtuustossa uudestaan.

Budjettiesitys hyväksyttiin kunnanhallituksen osalta siis muuttamattomana. Pohjana on jo valtuuston hyväksymät veroprosentit eli veron korotus 1-%-yksikkö ja nykyiset kiinteistöverot. Mutta tästä huolimatta talousarvio on alijäämäinen 173 350 euroa poistojen jälkeen. Siis siitä huolimatta, että veronkorotus tuo laskennallisesti noin 1,2 miljoonaa euroa lisää verontuloja.

Investointien osalta ensi vuosi on hurja. Investoimme yli 6 miljoonalla eurolla tulevaisuuteen tehden mm. valmiiksi Launosten kouluremontin ja samalla myös Läyliäisten uuden koulu- ja eskarirakennuksen. Isona panostuksena tehdään valmiiksi ja myyntiin myös Silmänkannon työpaikka-alue. Ja iso yllättävä investointi on myös palvelukeskus Eedilän kattoremontti mihin rahaa menee pienellä varoitusajalla jopa 750 000 euroa. Tällaisia yllätyksiä ei tosin saisi päästä syntymään kun kyse kuitenkin iän koettelemasta katosta eikä esimerkiksi luonnontuhosta tai muusta. Jossain siis valvonta ja seuranta pettänyt. Mutta remontti on pakko tehdä tai muuten talo menee käyttökieltoon.

Ensi vuodelle nostamme myös yksityistietukea. Nyt tuki nousee tavoitetasoon 100 000 euroon. Olemme siis monia vuosia korottaneet rahaa 10 000 eurolla vuodessa ja nyt pääsemme tuohon tavoitteeseen. Meillä Lopella on isossa roolissa elävä maaseutu ja siellä asukkaat kantavat leijonan osan teiden kunnossapidosta ja peruskorjauksista. He maksavat kuitenkin samat kiinteistöverot ja tämä yksityistietuki on pieni vastaantulo kunnaltamme näihin.

Lasten päivähoidon Loppi-lisä säilyy ennallaan ensi vuonnakin eli emme tiukassakaan paikassa halua tinkiä tällaisista lapsiperheille tärkeistä asioista. Ja fakta on sekin, että Loppi-lisä itseasiassa 65 perheen kohdalla säästää yhteiskunnanvaroja. Loppi-lisä on kuitenkin paljon pienempi kuin se mitä esimerkiksi päiväkotipaikka kunnalle vielä täysien päivähoitomaksujenkin jälkeen maksaa. Edullinen ja inhimillinen, lapsiystävällinen, tapa siis hoitaa pienimpiä lapsia.

Ja kyllä ensi vuosi tuo myös isoja selvitystöitäkin mm. valtakunnallisen Sote-uudistuksen myötä ja myös muutenkin. Kuntamme talous on heikentynyt nopeasti ja se vaatii muutoksia myös palveluihin. Esillä 0n hallinnon uudistuksia ja muitakin.

Lopullisesti Lopen kunnan talousarvion sitten päättää Lopen kunnanvaltuusto 30. marraskuuta. Silloin sitten kaikki lopullisesti päätökseen.

WP_20151116_14_45_03_Pro

Läyliäisten uusi koulu ja eskaritalo tullee näyttämään tältä ja valmista siis pitäisi olla 2017 syksyllä. Rakentaminen alkaa jo ensi keväänä. Etunojassa siis etenemme kun tarve on suuri.

WP_20151116_14_43_59_Pro

Ja tässä näkyy sitten uuden talon paikka. Kuvassa alareunassa näkyy Läyliäisten vanha koulu ja sen yläpuolella sitten uudisrakennus missä mm. liikuntasali ja ruokasali. Uusi talo tulee näiden väliin (kuvassa vasemmalle) ja yhdistyy siis vanhimpaan taloon tiiviisti sisätilalla ja sitten katoksella tuohon uudempaan taloon.

Tänään kunnanhallituksessa myös pitkä lista muutakin. Isona asiana Läyliäisten koulun rakentaminen eteni nyt kunnanhallituksen toimesta. Aloitus olisi huhti-toukokuussa ja uusi koulu ja eskaritalo Läyliäisilläkin valmis sitten 2017 syksyllä. Samalla myös ruokasali Läyliäisillä suurenee ja myös keittiötilat. Iso investointi mikä tulee enemmän kuin tarpeeseen. Muuten kh:n esityslista ja pian myös pöytäkirja löytyvät kunnan nettisivuilta www.loppi.fi. Vastaan mielelläni kysymyksiin jos sellaisia esityslistan tai tämän kirjoituksenikin pohjalta nousee.

Kotikuntapäivä siis takana ja aamusta Shellin parlamentin kokous 🙂 ja sitten työasioita Lopella ja Riihimäellä. Huomenna jatkamme eduskunnassa.

Kommentit