Eduskunnassa hiljainen hetki Pariisin terroristi-iskun uhrien muistamiseksi

Blogi, tiistaina 17.11.2015
Suomen eduskunta piti hiljaisen hetken Pariisin uhrien muiston kunnioittamiseksi.

Suomen eduskunta piti hiljaisen hetken Pariisin uhrien muiston kunnioittamiseksi.

Tänään eduskunnassa vietimme täysistunnon aluksi hiljaisen hetken Pariisin terroristi-iskussa kuolleiden muistamiseksi. Samalla halusimme osoittaa täyden tukemme toiselle EU-maalle. Tapaus on järkyttänyt laajasti koko maailmaa ja ennen muuta yhteista Eurooppaa ja EU:mme. Tapahtuma on hyvin lähellä meitäkin ja sen on pystynyt tuntemaan viime päivinä niin mielessä ja ajatuksissa kuin aivan arjessakin.

Eduskunnassa tänään puolustusvaliokunta sai myös laajan katsauksen terrorismiin ja radikalisoitumiseen. Kuuleminen oli salainen ja en sen yksityiskohtiin voi mennä. Totean vain sen, että asiat ovat vahvasti esille ja niiden eteen tehdään työtä. Keskusteluissa esillä myös Ranskan mahdollinen vetoaminen EU:n avunantolausekkeeseen. Avuntoantolauseketta ei ole vielä koskaan aktivoitu, mutta nyt sen käyttö voi olla lähempänä kuin koskaan. Toisena vaihtoehtona Lissabonin sopimuksen yhteisvastuulauseke. Siinä mainittu mm. terrori-isku luonnonkatastrofien ja suuronnettomuuksien rinnalla. Mutta avunantolause on vahva ja se on suoraan EU:n jäsenvaltioita velvoittava ja nimenomaan suora kahden välinen avun antaminen tai käänteisesti oikeus saada apua. Olemme sitoutuneet näihin, mutta toisaalta samaan aikaan laki puolustusvoimista estää meitä antamasta täysimittaista apua. Lainsäädännön päivittämiseen on siis tarvetta jotta voimme pitää lupauksemme mm. Lissabonin sopimuksen suhteen. Nykylailla mahdollisuutemme rajoittuvat kalusto, materiaali ja asiantuntija-avun antamiseen. Avun antamisessa ei saa siis käyttää voimakeinoja. Ja kun käännämme tämän toisinpäin niin lakimme myös estää avun vastaanottamisen jos jotain meillä sattuu.

Eduskunnassa tänään myös valtiovarainvaliokunnan pitkä kokous äänestyksineen ja nyt liikennepoliittinen keskustelu täysistunnossa.

Eduskuntapäivä takana ja illalla vielä varmaankin pian syksyn viimeisiä pyörälenkkejä. Teki hyvää raitisilma ja pieni ulkoilu. Huomenna arki jatkuu Iiro Viinasen kanssa yhteisesitelmällä taloudesta ja sen haasteista Riihimäellä ja sitten eduskunnassa jatkoa. Huomiseen.

Kommentit