Iiro Viinasen kanssa yhteinen talousesitelmä Riihimäellä – Illalla soitto ”Hyvällä mielellä voin lopettaa”

Blogi, keskiviikkona 18.11.2015

Tänään sain kunnian pitää yhdessä Iiro Viinasen kanssa esitelmän taloudesta. Niin kuin olette täällä blogissani ja muutenkin varmaan huomanneet niin Iiron ja minun suhde on ystävyys. Se alkoi niin kuin Iiro tänäänkin täydelle auditoriosalille totesi jo silloin kun minä olin alle kymmenvuotias pikkupoika ja Iiro pyrki ensimmäistä kertaa valtakunnan politiikkaan. Mainoksia olin jakamassa ja isäni matkassa monessa. Vuosia meni siitä kun sitten 2007 Iiro ilmestyi kerran Lopen S-Marketille ja pyysi nipun minun vaalimainoksia sonoen, että on aika nyt vuorostaan auttaa minua. Se oli eduskuntaan pyrkivälle nuorelle miehelle iso juttu. Ja iso juttu oli tänäänkin kun sain siis pitää yhteisen esitelmän taloudesta entisen valtiovarainministerin ja yhden arvostetuimman talouspoliitikkomme Iiron kanssa. Tilaisuus oli Hämeen Senioreiden perinteinen syysseminaari ja suuri Hyrian Riihimäen Sakonkadun auditorio viimeistä paikkaa myöten täynnä.

Tässä tämä viime viikolla lupaamani OECD:n kalvo nyt hallituksen tekemien toimenpiteiden vaikutuksesta maamme talouteen.

Tässä OECD:n kalvo nyt hallituksen tekemien toimenpiteiden vaikutuksesta maamme talouteen ja ylin viiva kertoo sen mitä tapahtuu jos emme siis mitään tee. Sitten eläkeuudistuksen vaikutus ja fiskaaliset säästöt ja tuottavuuden parantaminen. Ja katkoviivana tuo 60% raja BKT:stä. Huomaatte, että kaikki toimet ja vielä lisääkin tarvitaan, että taloutemme saadaan kestävälle uralle ja aikajänne tässäkin aikalailla pitkä.

Iiro aloitti hieman tarkkailijan ja konkarin silmin kertoillen miltä nyt tilanne näyttää ja missä mennään. Erinomainen paljon nähneen ja tämän maan luhistumisen kynnykseltä pelastamaan miehen puheenvuoro. Iiro kertoi koroista kuinka 13,5% oli edullinen valtionlainan korko kun hän sellaisen kerran allekirjoitti ja paljon muuta. Isoimmaksi huoleksi taloudessamme hän nosti velkaantumisen ja pitkään jatkuneen talouden taantuman ja laman, mutta myös pahasti rapautuneen maamme kilpailukyvyn. Hintakilpailukyvyn korjaamisen hän lopulta nosti aivan keskeisimmäksi tehtäväksi nyt korjata ja piti välttämättömänä, että me poliitikot sen teemme tavalla tai toisella.

Iiro Viinanen RiihimäelläItse jatkoin sitten talouden tilannekuvasta ja hallitusohjelmasta ja talouden tasapainottamisen suunnitelmasta. Ja kävin hyvinkin yksityiskohtaisesti läpi sitä missä olemme ja miten tähän olemme tulleet ja miten tästä voimme päästä ylös. Ratkaisevaa on nyt se, että sovitut toimenpiteet viedään myös arkeen eikä todellakaan peruta yksitoisensa jälkeen. Vaikka itsekin pidän perusteltuna eläkeläisten asumistuen leikkaamisen perumista jo yksin sen takia, että toimi olisi tehnyt tähän maahan kymmeniätuhansia uusia köyhiä eläkeläisiä niin siitä huolimatta tuolle peruutetulle säästölle tulee peruspalveluministeri Hanna Mäntylän nyt etsiä korvaavat säästöt omalta STM:n hallinnonalalta yhdessä sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehulan kanssa. Se nyt tässä siis sivujuonne. Tärkeintä se, että talous nyt laitetaan kuntoon ja päätökset ne kipeätkin uskalletaan tehdä.

Tilaisuus oli jotenkin erityinen. Väkeä siis ennätysmäärä ja tietenkin Iiron rinnalla mukava seistä ja puhua. Ja illalla vielä tänään yhdeksän jälkeen Iiro soitti ja kiitti yhteisestä esiintymisestämme ja totesi, että ””Hyvällä mielellä voin lopettaa”. Iiro siis tänään jälleen sanoi, että nyt tämä oli sitten se uran viimeinen julkinen esitys. Sitä toki oli jo kotonakin puoliso Pirjokin epäillyt ja niin epäilen minäkin. Iiron kaltaisia konkareita ja osaajia maamme tarvitsee ja minäkin jatkossakin Iiron sparrausta.

Kiitos vielä Iiro kaikesta näiden vuosien aikana.

Tänään sitten Riihimäeltä talousasioiden parista Helsinkiin ja täysistuntoon missä tänään keskustelussa Sote-ratkaisu. Tänään siis laajempi yleiskeskustelu nyt syntyneestä ratkaisusta ja täytyy kyllä kiittää siitä, että oppositiostakin valtaosa antoi tuen tälle isolle ratkaisulle ja sen jatkovalmistelulle. Itsekin yhden puheenvuoron sain käyttää ja siinä kannoin lähinnä huolta synnytyssairaaloiden määrästä maassamme. On tärkeää, että nyt hämäläiset ministerimme varmistavat sen, että myös Hämeenlinnan sairaala säilyy 24/7-sairaalana niiden 12 sairaalan joukossa jatkossakin. Muunlaista päätöstä ei hallituksen pöydästä saa läpi päästää.

Tänään myös sain huolestuttavan tiedon, että Poliisihallitus suunnittelee lopettaa Riihimäen ja Heinolan Poliisiasemat. Minusta edellisestä uudistuksesta on niin lyhyt aikaa, että uusia muutoksia ei pidä nyt tehdä ja myös merkittävästi muuttunut turvallisuustilanne on otettava huomioon.

Riihimäen ja Heinolan Poliisiasemien lopettamiselle ei ole mitään perusteita eikä tällaista Poliisihallituksen suunnitelmaa tule viedä eteenpäin. Nyt pitää mieluumminkin poliisisäästöjen sijaan puhua lisäpanostuksista poliisiin. Poliisin voimavaroja on sidottu nyt sellaisiin tehtäviin mihin ei ole varauduttu ja myös turvallisuustilanne on Suomessakin muuttunut. Sisäisenturvallisuuden takaaminen vaatii niin poliisien määrän kuin poliisien koulutusmäärienkin nostoa. Poliisien näkyvyyttä arjessa ja myös tutkinnassa tulee nyt vahvistaa.

Aiheesta jo tänään keskustelin ystäväni sisäministeri Petteri Orpon kanssa ja lupaan tässäkin tehdä kaiken mahdollisen, että päätös on Hämeen kannalta paras mahdollinen niin, että täältä ei poliisiasemia Riihimäeltä eikä Heinolastakaan lopeteta.

Niin sitten illalla vielä pitkän päivän jälkeen upea elokuvailta Lopen valtuustosalissa Juhani Peltosen kirjallisuusseuran väen kanssa. Tänään katsoimme Jussin tuotannosta sellaisen kuin Semmoinen karhu. Upeaa Ylen työtä ja hienot keskustelut vielä elokuvan jälkeen. Tekipä hyvää päivän päätteeksi.

 

Kommentit