Miksi peruspalveluministeri Krista Kiuru jätti vanhusten kotihoidon heitteille? – Ongelmat on tiedetty ja niihin ei ole haluttu puuttua

Blogi, torstaina 11.02.2021

Terveysministeri Krista Kiuru on kyllä suomalaisille vanhuksille ja ikäihmisille, heidän läheisilleen ja myös hoitajille selityksen velkaa.

Miksi pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus sivuutti siis vanhusten kotihoidon? Riittämätön hoitajamäärä on ollut tiedossa ja myös haasteet siinä, että aikaa riittäisi jokaiselle ikäihmiselle riittämiin. Tästä huolimatta Marinin hallituksen peruspalveluministeri Krista Kiuru jätti vanhusten kotihoidon hoitajamitoituksen ulkopuolelle. Uppiniskaisesti ja luvattoman huonosti tehty hoitajamitoitus paljastuukin nyt suuren luokan puhallukseksi. Rahoitus hoitajamitoituksen kuntoon laittamisesta puuttuu ja varoituksemme siitä, että hyvä hoito ei ole vain luku paperilla, on käymässä toteen.

Vanhusten kotihoidon tilanne on heikentynyt nopeasti. Nykyisen hallituksen aikana 2019 ja 2020 tehtiinkin ennätysmäärä kanteluita vanhusten kotihoidon tilanteesta ja hoidosta.

Yksinkertaisesti hoitajia on liian vähän ja aikataulut kohtuuttomia. Samaan aikaan kodeissa hoidetaan koko ajan enemmän ja enmmän ikäihmisiä ja myös muuten koko ajan enemmän hoitoa ja hoivaa tarvitsevia vanhuksia. Hoitajat eivät yksinkertaisesti selviä siitä mitä heidän harteille on nyt laitettu.

Esitimmekin jo viime vaalikaudella ja myös nyt 2019 ja 2020, että vanhustenhoidon hoitajamitoitusta säädettäessä tulisi ottaa mukaan ratkaisuun myös kotihoito. Tämä ei käynyt SDP:lle eikä edes keskustalle ja nyt ongelmat vain pahenevat. Itseasiassa SDP ja keskusta äänestivät niin 2019, kuin viime vuoden 2020 joulukuussakin nurin esityksemme lisähoitajista myös kotihoitoon. Samaan aikaan hallitus kuitenkin päätti heikentää myös kotitalousvähennystä ja se muuten tulee vaikeuttamaan ikääntyvän väestön omissa kodeissaan pärjäämistä entisestään.

Joulukuussa viimeksi pääministeri Sanna Marinin hallitus SDP:n, Keskustan, Vihreiden ja vasemmistoliiton johdolla äänestivät yksissä tuumin vastaan ikäihmisten hoivaparannuksia. Esitys olisi tuonut 150 miljoonaa euroa lisää erillisen ikäihmispaketin kautta vanhustenhoitoon ja sillä oltaisiin voitu palkata tänä vuonna 1000 lisähoitajaa hoivakoteihin, mutta myös 1000 lisähoitajaa kotihoitoon. Nyt kysymys kuuluu, että miksi Marin ja Kiuru vastustatte kotihoidon parannuksia?

Ylen uutinen tänään 11.2.2021:

”Kotiinsa unohdettuja muistisairaita, väärin jaettuja lääkkeitä – Ylen selvityksessä näkyy kotihoidon karu arki”

Uutinen kertoo ja vahvistaa nyt sitä mistä me olemme yrittäneet pitää ääntä jo pitkään. Kotihoito ei kuitenkaan ole kiinnostanut muita kuin kokoomusta. Ylen selvityksessä kerrotaan, että ”Vakavat puutteet vanhusten kotihoidossa ovat lisääntyneet viime vuosina. Koronan vuoksi osa ongelmista jää myös piiloon.”

”Asiakas oli ollut kolme päivää yksin, ilman ruokaa, lääkkeitä ja hoitoa.”

Epäkohtailmoitusten eli laiminlyönneistä kanteluiden määrä on kasvanut rajusti. Nykyisen hallituksen aikana vuonna 2019 kotipalveluiden valvonta- ja kanteluasioiden määrät Aluehallintovirastoissa lähes räjähtivät. Kun vielä 2018 määrä oli 61, niin vuonna 2018 määrä tuplaantui 137 ja viime vuonna 2020 määrä oli 92. Esimerkiksi vielä vuonna 2016 määrä oli vain 28. Kehitys on siis huolestuttava ja toivottavasti tämä päivä ja Ylen laaja uutisointi tästä nostaa asian nyt sen arvoiseen huomioon. Annetaan lisää resursseja myös kotihoitoon, annetaan lisää hoitajia ja työkavereita arvokasta työtä kotihoidossa ja kotipalveluissa tekeville, että he selviävät annetusta tehtävästä ja tärkeästä työstään.

Kotihoidossa on kaikkiaan noin 200 000 suomalaista. Määrä kasvaa koko ajan. Vuodesta 2016 vuoteen 2018 kotihoidon asiakasmäärän kasvuvauhti kaksinkertaistui. Ja he ansaitsevat myös hyvän hoidon ja arvokkaan vanhuuden.

Vetoankin nyt peruspalveluministeri Krista Kiuruun, että älkää unohtako enää näitä läheisiämme ja heitä hoitavia hoitajia.

….

Kello 19.46 ja kämpillä.

Tänään odotetusti tämä vanhusten kotihoidon surkea tilanne puhutti myös kyselytunnilla. Pääministeri Sanna Marin syytti jälleen, arvatkaapa ketä, no kokoomustapa tietenkin tästäkin. Arvon pääministeri ei näytä ymmärtävän, että vasemmistohallitus on maata jo johtanut kaksi vuotta ja itseasiassa vanhustenhoidon kotihoidon tilanne on juuri näinä vuosina ajautunut ennen näkemättömiin ongelmiin. Marin kauhisteli edelleen vain viime vaalikauden uutisia ja sivuutti kylmästi tämän aamuisen Ylen uutisoinnin oman hallituksensa toimittamuudesta kotihoidon osalta.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru puhua pulputti tuttuun tapaansa eikä vastannut kysymyksiin eikä ottanut ongelmia kuuleviin korviinsa. Näyttääkin siltä, että Kiuru ja Marin koittavat selvitä kaikista ongelmista puhumalla. Toinen pulputtaa niin ettei kukaan sitä ymmärrä ja toinen puhuu vakuuttavasti, mutta ei asiaa. Tässä kuulkaa käy niin, että vanhustenhoidon tilanne tulee huononemaan entisestään ja pahaa pelkään, että niin laitoshoidon (ympärivuorokautisen palveluasumisen) kuin ennen muuta kotihoidon puolella. Toivon todella, että ihmiset nyt heräävät tähän tilanteeseen ja myös media eivätkä laske tyhjien puheiden kanssa demareita kuin koiria veräjästä.

Itse pohdin, että tämä nopeasti huonontunut kotihoidon tilanne itseasiassa vaatisi välikysymystä ja asian nostamista todellakin kunnolla nyt esille. Ehkä ensi viikon jälkeen asiaa on näin katsottava sillä nyt jo pöydässä PS:n välikysymys EU:n elpymisrahastosta. Olen itse jo vakuuttunut, että en tule elpymisrahaston puolesta äänestämään ja tulen myös äänestämään tässä asiassa Marinin hallitukselle ensi viikolla epäluottamusta.

Huomenna isoja asioita esillä. Palataan niihin silloin. Koronassa alkaa hermo kiristää monessa suunnassa.

Kommentit