Miksi pääministeri Sanna Marinin hallitus haluaa avata rajat koronan uusille muuntoviruksille?

Blogi, perjantaina 07.05.2021

Covid-19 toinen aalto näyttää pikkuhiljaa meillä laantuvan. Edellisen kerran koronapandemian seesteisempi vaihe jätettiin meillä käyttämättä ja uusi nyt keväällä Suomea rajusti kurittanut tartuntaryöppy iski kuin sulaan maahan.

Pääministeri Sanna Marinin hallitus STM:n ja THL:n kanssa eivät siis valmistautuneet toiseen aaltoon ja sen myötä mm. yhteiskuntaa jouduttiin sulkemaan jälleen rajusti. Muut olivat tulevaan toki varautuneet, kun mm. urheilu- ja liikuntaelämä ja myös ravintolat, mutta ne poikkeusvalmistelut Marinin hallitus sivuutti käytännössä täysin ja laittoi myös koronaan hyvin varautuneet toiminnat ja paikat kiinni. Kirjoitin täällä kevään mittaan useamman kerran mm. siitä miten urheilusarjat ja myös kuntosalit ja monet muut olivat tehneet koronan rauhallisena aikana hyvät varautumiset tiedossa olleeseen pahempaan tartunta-aikaan, mutta niillä suunnitelmilla ei ollut lopulta Marinille ja Kiurulle mitään arvoa. Saman sai kokea myös matkailuala ja myös ravintola-ala ja moni menetti työpaikkansa ja osa omaisuutensakin.

Meillä ei esimerkiksi viime kesän ja syksyn rauhallista korona-aikaa hyödynnetty rokotuksiin valmistautumiseen ja muistamme miten rokotukset saatiin meillä käyntiin luvattoman hitaasti. Myös ulkorajojen koronavalvontaa ei laitettu viime kesänä ja syksynä kuntoon ja näin uudet muuntovirukset saivat tulla yli maamme rajojen satamista ja lentokentiltä lähes täysin vapaasti. Ja mitä on tapahtumassa nyt? Kyllä..

Koronan kolmaskin aalto ja uudet muuntovirukset toivotetaan Suomeen tervetulleiksi.

Maamme ulkorajat  avautuvat jälleen. Satamista pääsee pian Suomeen ja myös lentokentiltä, mutta matkailijoilta ja Suomeen palaavilta ei edelleekään vaadita rajalla passintarkastuksen yhteydessä negatiivista koronatestitulosta. Tätä on mahdoton ymmärtää ja myös terveysalanasiantuntija ovat nyt huolissaan uusien virus­muunnosten tulosta Suomeen.

Koronatilanne on meillä nyt vaikean ajan jälkeen Euroopan rauhallisin. Nyt olisi siis oikea aika varautua siihen, että tukalassa tilanteesta elävista muista Euroopan maista ei uudet koronan kolmannen aallon muunnokset leviäisi Suomeen. Kysyä pitääkin, että miksi terveysministeri Krista Kiuru (sd.) ja STM eivät saa tehtyä lainsäädäntöä ja asetuksia negatiivisen testituloksen vaatimiseksi? Miksi ei?

Intian tilanne on erittäin vaikea, mutta niin on myös länsinaapurimme Ruotsinkin. Eurooppa hehkuu koronan punaisena. Eli siihen ei pitäisi tuudittautua, että korona olisi meillä jo nujerrettu. Nyt kysymys kuuluukin, että onko valmistelu jälleen jämähtänyt koronatoimien johdon ongelmiin? Jos kokonaisuutta ei voi yksin Sosiaali- ja terveysministeriö valmistella niin silloin yhteistyön pitäisi toimia saumattomasti Sisäministeriön ja Oikeusministeriön kanssa. Nyt näyttää siltä, että ministeriöiden väliset kahnaukset ja ristivedot estävät välttämättömien säädösten aikaansaamisen maamme rajoille.

Marinin kallitus kuitenkin ilmoitti jo pari viikkoa sitten, että satamien ja lentokenttien ja muiden rajanylityspaikkojen maahantulorajoituksia aletaan purkaa nyt toukokuusta lähtien. Siis aletaan purkaa vaikka muut työt ja toimet ovat täysin kesken?

Helsingin Sanomissa 5.5.2021 Helsingin yliopiston tautiekologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo muistuttikin, että ”Viime vuonna Suomessa käytännössä tukahdutettiin koronavirus, mutta sitten se pääsi leviämään ulkomailta tulleiden tapausten mukana”. Toistuuko tämä jälleen?

Sillä tosiasia on se, että kun rajat avataan niin uudet koronan virusmuunnokset toivotetaan Suomeen tervetulleiksi ja kolmas vaikeampi tautihuippu tulee meillekin, kun epidemian hallinta pettää. Rokotustilanne hieman auttaa ja pehmentää ehkä jo seuraavaan iskua, mutta tosiasia on se, että korona on keskuudessamme aina siihen saakka, kunnes rokotekattavuus saadaan vähintään 70 prosenttiin väestöstä. Ja totean, että ainakin siihen saakka, sillä mahdollista on sekin, että rokote ei kaikilta uusilta tulevilta virusmuunnoksilta edes suojaa?

Ja koronaturvallinen maamme rajojen avaaminen olisi täysin mahdollista, jos Marinin hallitus ja ministeri Kiuru suostuisivat taipumaan ja ottamaan käyttöön kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon esittämän koronatodistus- eli koronapassijärjestelmän. Koronatodistus siis kertoisi rajalla, että tulija on rokotettu, tai hän on sairastanut koronan ja kantaa sen vasta-aineita tai, että hänet on juuri testattu ja todettu koronanegatiivisesti. Negatiivisen koronatestin vaade olisi ainoa turvallinen ja resursseiltaankin mahdollinen keino avata maamme ulkorajoja.

Nyt, kun rajat avataan ilman kunnollista koronakontrollia, niin ei voi kuin laittaa kädet ristiin.

Kello 21.44 ja kotona. Tänään oikeastaan oltukin kotinurkissa, kun kokoukset koronan takia edelleen etänä aina silloin kun se suinkin on mahdollista ja tänään se sitä jälleen oli. Päätöskokouskin näin nykyisin eduskunnassa onnistuu, mutta niitä käytetään vain pakonedessä ja vain yksituumaisissa asioissa. Ja niin kuin aamun avauksestanikin voitte lukea niin ei tämän hallituksen kanssa juuri yksituumaisuutta tahdo löytyä. Ja näyttää siltä, että ettei oikein löydy yksituumaisuutta tuon hallituksenkaan sisällä. Saa nähdä mitä tässä vielä tapahtuu.

 

Kommentit