Kokoomus nousi Suomen suurimmaksi puolueeksi – Ylen Gallupissa herätteleviä muutoksia

Blogi, torstaina 06.05.2021

Kokoomus on Suomen suosituin puolue!

Upea herätys uuteen aamuun. Ylen gallup nimittäin piippasi aamulla puhelimeen ja aamun ensimmäinen viesti oli toivottu ja odotettu: Kokoomuksen kannatus noussut kuukaudessa peräti +1,4%-yksikköä ja ykköspaikka kirjataan hienolla kakkosella alkavalla luvulla 20,2 prosenttia.

Täysistunto 28. huhtikuuta 2021. Pääministeri Sanna Marinin (sd) ilmoitus covid-19 exitistä. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Kuntavaaleja ajatellen kakkospaikkaa pitää Perussuomalaiset 18,2 prosentin kannatuksella. Huomionarvoista oli sekin, että PS:n kannatus laski kuukaudessa lähes prosenttiyksikön (-0,8). Sanna Marinin nosteesta pitkään nauttinut SDP: on nyt enää kolmanneksi suosituin puolue ja kannatusluku kirjattiin nyt 18,1 (+ 0,1) prosenttiin.

Mutta jotain alkaa tapahtua kahden seuraavan suhteen. Keskustan paistattelu uutisten ykköskuvissa ei näytä toimineen. Puheenjohtaja Annika Saarikon yritys nostattaa puoluettaan ja kiillottaa omaa puheenjohtajakuvaansa epäonnistui pahan kerran. Ylen analyysi olikin otsikoitu paljon puhuvasti:

Keskusta ajoi hallituksen kriisiin jo toista kertaa, mutta Ylen kannatuskysely on puolueelle tussahdus

Keskustan kannatus siis ennätyksellisestä mediahuomiosta huolimatta lähes romahti kuukauden takaisesta ja nyt entinen suurpuolue taistelee enää Vihreiden kanssa sijoista jotain muuta. Keskustan kannatus on nyt enää 11,7 prosenttia ja siinä laskua kuukaudessa peräti -0,8%-yksikköä. Keskustassa varmasti viriääkin jo keskustelu Saarikon korvaamiseksi ja nimiä eduskunnan käytävillä onkin ollut jo esillä Antti Kaikkosesta Antti Kurviseen. Myös Saarikon syrjäyttämä Katri Kulmuni näyttää jotenkin terhakoituneen eduskunnassa ja olen melkein varma, että ei osaava, ahkera ja vielä kuitenkin nuorikin politiikko tule tyytymään ”ne entiset” -kategoriaan. Voisiko nämä luvut avata jopa revanssin paikkaa? Hyvinkin.

Kuvakaappaus Twitter Niilo Heinonen

Myös Vihreissä puheenjohtaja Maria Ohisalon paikkaa aletaan kyselemään. Vihreiden kannatus syöksyy kuukaudessa turve- ja koulutusleikkauspäätösten myötä peräti -1,5 prosenttiyksikköä. Vielä Ville Niinistön ja Touko Aallon aikana valtiovarainministeripuolueen paikkaa eli toiseksi suurimman puolueen paikkaa ja jopa ykköspaikkaa eli pääministeripuolueen paikkaa kurkotelleet Vihreät on nyt Ohisalon johdolla pudotettu takaisin parivuosikymmen takaisin kannatuslukuihin. Vihreät menetti siis jo ennestään laskeneesta ja huonosta kannatusluvustaan eniten suosiotaan ollen nyt vaatimattomasti vasta viidentenä 10,6 prosentin (- 1,5) kannatuksella.

Ohisalon paikkaa Vihreiden puheenjohtajana tulee aivan varmasti haastetuksi jo seuraavassa puoluekokouksessa, mutta hyvä kysymys onkin se, että kuka puolueen voisi palauttaa Ville Niinistön – Touko Aallon -kannatuslukuihin? Tarviiko Vihreät kuitenkin takaisin omaa Niinistöään pelastamaan puoluetta?

Vasemmistoliitto on myös pudonnut nykyisen puheenjohtajansa Li Anderssonin aikana takaisin reilusti alle 10 prosentin puolueeksi. Nyt vassareiden luku kirjattiin numeroin 8,0%. Kaukana on siis Anderssonkin mm. Martti Korhosen puheenjohtaja-ajan kannatusluvuista. Yle kirjoittikin 6.5.2021 kysyvästi, että ”Vasemmistoliiton kannatuksessa ei näy suuria muutoksia, vaikka puolueen puheenjohtaja Li Andersson on perhevapaalla ja häntä tuuraa opetusministerinä Jussi Saramo”. Analyysissä vahva enteily puheenjohtajan vaihtamiseen, mutta myös siihen, että Li Anderssonin seuraaja ei olisikaan nyt saappaita sovittelemaan päässyt Jussi Saramo? Tässä voi hyvin käydäkin vielä niin, että vasemmistoliitto kaipaa ihmisläheisempää johtoa ja silloin katse kääntyy aivan varmasti Aino-Kaisa Pekosen suuntaan. AK:n johdolla vasemmistoliitto pystyisi vastaamaan Anderssonia ja Saramoa paremmin kunta-alan mm. hoitajien ja muiden toiveisiin.

Isoja liikkeitä siis Ylen 6.4–4.5.2021 tekemässä puoluegallupissa. Ja alkaa siis pikkuhiljaa koronan usvan alta paljastua myös nykyisten hallituspuolueiden oikeat toimet ja aikeet. Tällä viikolla jo kirjoitin siitä miten pääministeri Sanna Marinin hallitus on leikkaamassa eniten liikenteeltä, mutta monelle varmasti yllätyksenä tuli sekin, että punakynä ja leikkaukset kohdistuvat myös osaamiseen ja sivistykseen mm. merkittävin leikkauksin tieteen rahoitukseen. Eilen Vihreät jo irtautuivatkin edellisviikolla päättämistään sivistyspuolen leikkauksista. Eikä keskustalle varmasti liikenteen rahoituksen leikkausten kanssa helppoa ole toteuttaa heidän nyt päättämiä leikkauksia maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalaan.

Olikohan siis kuitenkin Saarikko kirjoittanut kevätteatterinäytelmän loppukohtauksen väärin? Näin luulen. Vasemmistohallituksen pönkäpuolueeksi jääminen näyttää koituvan kohtalokkaaksi.

Kokoomus ei äänestä tyhjää

Kokoomuksen eduskuntaryhmä päätti tänään muuttaa aiempaa ryhmäpäätöstä. Viime viikolla enemmistö ryhmästämme oli päätymässä äänestämään tyhjää EU:n elpymisrahastossa. Tämän tavoite oli olla antamatta tukea elpymisrahastolle, mutta samalla myös siirtää vastuu sen mahdollisesta hyväksymisestä paketin neuvotelleelle Marinille ja hänen hallitukselleen. Elpymisrahaston Suomen osalta tulee siis päättämään ja vahvistamaan SDP, Keskusta, Vasemmistoliitto, Vihreät ja RKP.

Eilen hyväksytty valtiovarainvaliokunnan mietintö elpymisrahastoon oli kuitenkin niin tiukka ja Marinin ja tulevienkin hallitusten toimia ohjaava ja sitova, niin osa ryhmästä asettui tukemaan paketin hyväksyntää. Paketin kaatuminen Suomen toimesta katsottiin vielä pakettiakin huonommaksi vaihtoehdoksi. Se on totta, että elpymisrahaston kaatuminen aiheuttaisi ainakin hetkittäisen sekaannuksen EU:ssa, mutta ei EU siihen kaatuisi, eikä Euroopan turvallisuuskaan järkkyisi. Mutta se on oma juttunsa.

Nuo eiliset lausumat on siis luettavissa täällä blogissanikin eilisen päivän sivulla. Ne kannattaa sieltä kurkata ja uskallan tänäänkin sanoa, että ne ovat kovat, tiukat ja uskon, että koko Pohjois-Eurooppaa palvelevat. Toteutuessaan. Viime viikkoinen veto siis toimi. Sillä pakotimme itseasiassa Marinin hallituksen takaisin neuvottelupöytään ja saimme väännettyä valtiovarainvaliokunnassa ”europolitiikan ryhtiliikkeen”.

Ensi viikolla asia salissa ja katsotaan mitä tuleman pitää.

….

Mutta pienemmistäkin asioista Marinin hallitus saa riitoja aikaan. Nyt kuulemma hallituspuolueet tukkanuottasilla ravintoloiden rajoitustoimista. SDP ja ministeri Krista Kiuru eivät anna periksi ja tiukat rajoitustoimet jatkuvat myös mm. meillä Hämeessä. Demareiden ote on tiukka eikä näytä muista hallituspuolueista olevan nyt apuja ravintola-alan yrittäjille. Minusta ruokaravintoloiden aukiolo pitäisi nyt jo sallia esimerkiksi meillä Kanta-Hämeessä ainakin 22 tai 23 asti. Ja tämä voitaisiin tehdä täysin koronaturvallisesti, kunhan etäisyydet ja asiakasmäärät pidettäisiin esimerkiksi 75%? Toivottavasti nyt järki voittaisi.

 

Kommentit