Monelle voi tulla yllätyksenä, että rajatonta rahapussia käyttävä pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on päättänyt kuitenkin tehdä joitankin leikkauksia. Kohteet voivat yllättää, sillä tuoreeltaan Keskustan puheenjohtaja ja urheilu- ja tiedeministeri Annika Saarikko kertoi OKM:n järjestämässä korkeakoulujen ja tiedelaitosten johdon seminaarissa, että hallituksen päättämä 35 miljoonan euron leikkaus Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnon alaan tarkoittaa sitä, että ”tieteestä leikataan”.
Suomen Yliopistojen rehtorineuvoston UNIFIN toiminnanjohtaja Tanja Risikko totesi Uudessa Suomessa 4.5.2021 Saarikon puheet ja muistutti perään, että koulutusleikkauksien sijaan ”puheissa on toisteltu nyt sitä, ettei koulutuksesta leikata”.
Yllättävää olikin se, että hallituksessa nimenomaan Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat lähteneet kuitenkin koulutusleikkauksia tukemaan? Vihreät olivat kiivassa koulutusleikkauksien vastustaja ja arvostelija vielä Ville Niinistön puheenjohtaja-aikana, mutta näyttää arvomaailma muuttuneen rajusti Maria Ohisalon toimiessa Vihreiden puheenjohtajana?
Yliopistojen rehtoreiden toiminnanjohtaja Tanja Risikko jatkoi US:ssa, että lisäksi, kun ”Veikkaus-voittovarojen hupenemista ei kompensoida kokonaisuudessaan, mikä tarkoittaa tieteelle lisäleikkausta”. Yliopistoissa suurin huoli onkin nyt se, että Suomen Akatemian rahoitusta tullaan leikkaamaan.
Marinin hallitus on päättänyt, että rahoitusta taiteelle, liikunnalle, nuorisotoiminnalle ja tieteelle leikataan jo ensi vuonna 41 miljoonalla eurolla. Vuonna 2023 leikkauksia tulee lisää, kun samaan sektoriin iskee noin 54 miljoonan leikkaukset. Ensi vuonna Marinin hallitus leikkaa siis lisää taiteelta laskennallisesti noin 17,5 miljoonaa, liikunnalta 11,4 miljoonaa, tieteeltä 8 miljoonaa ja nuorisotyöltä 4,1 miljoonaa euroa. Ja näiden lisäksi siis on tulossa vielä tuo 35 miljoonan leikkaus OKM:lle.
Tässä vielä Yliopistojen rehtoreiden yhteinen tiedote: Opetus- ja kulttuuriministeriö leikkaamassa tiederahoitusta – yliopistot tyrmistyneitä TKI-tavoitteiden perustan murentamisesta.
Ja kannattaa siis muistaa miksi tällaisia leikkauksia Marinin hallitus ja tiedeministeri Annika Saarikko nyt suunnittelee. Syy tähän ei ole korona vaan se, että Veikkausta säätelevää arpajaislakia ei ole haluttu uudistaa ja päivittää vastaamaan tämän päivän tarpeita ja toisaalta isoimpana se, että hallitus ei ole pystynyt tekemään juurikaan työllisyystoimia ensimmäisen kahden toimintavuotensa aikana. Nytkin puolivälinriihestä kantautuneet suuret puheet yli 40 000 lisätyöllisestä suli Valtiovarainministeriön virallisten ja oikeiden arvioiden myötä noin 11 000 lisätyölliseen. Ja niitäkään työllisyystoimia ei siis ole vielä tehty vaan sellaisia on vasta Säätytalolla hallituksen kasassa pitämiseksi suunniteltu. Edellisetkin työllisyystoimet on nimittäin vieläkin tekemättä.
Koulutusleikkauksia lisäksi leikkauksia on tulossa isoimmin liikenteeseen. Taitaa siis saada STOP Autoilijoiden kurittamiselle -kampanja lisää bensaa liekkeihinsä. Olikohan Keskusta lainkaan paikalla, kun näistä liikenteen leikkauksista päätettiin?
Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalalta leikataan 110 miljoonaa ja ihan vain huomiona lisäksi puolustusministeriöltä 35 miljoonaa, ulkoministeriöltä 35 miljoonaa ja vieläpä maa- ja metsätalousministeriöltä saman suuruinen siivu eli noin 35 miljoonaa.
…
Kello 8.44 ja vielä kämpillä. Tänään aamusta puolustusvaliokunnan etäkokous ja sitten puoliltapäivin elpymisrahaston päätöskokous meillä valtiovarainvaliokunnassa.
…
Kello 18.43 ja kotona. Tänään kävimme tekemässä videon kukkien laskusta kirjailija Juhani Peltosen haudalle. 12.5.2021 tulee kuluneeksi Jussin syntymästä 80 vuotta ja tuolloin meillä pieni juhlahetki etänä haudalta ja myös Juhanin entisestä kodista runojen ja musiikin kera.
Mutta eduskunnassa tänään valmiiksi meidän mietintö valtiovarainvaliokunnasta EU:n elpymisrahastoon. Emme osoittaneet sille valiokunnassa tukeamme, mutta täytyy kyllä kiitosta antaa hallituspuolueiden edustajille, että he varsin hyvin ottivat valmistavassa keskustelussa esittämäni vajaan kymmenen pontta/ lausumaan mietintöönsä mukaan. Näillä lausumilla eduskunta rajaa tiukasti Marinin hallituksen toimia jatkossa EU-politiikassa erityisesti liittyen tähän elpymisrahastoon, mutta myös vero yms. kysymyksiin liittyen. Nämä lausumat itseasiassa laittavat aika tiukat suitset hallitukselle ja myös tuleville hallituksille ja rajaavat myös tätä pakettia paremmin ja tiukemmin raameihin.
Paketti siis näiden myötä huomattavasti paremmaksi, mutta nähtäväksi jää hyväksyykö eduskunta sitä kuitenkaan. Hallituspuoleista kuulemma tulossa lipeämisiä hallitusrintamasta ja voi hyvin olla, että paketti kaatuu keskustan ja vasemmistoliiton kansanedustajien kapinointiin? Tai sitten vasemmistoliitto komentaa edustajansa kotiin ja ehkä keskustakin tekee samoin. Nähtäväksi jää.
Itse esittelen huomenna tuon valtiovarainvaliokunnan mietinnön meidän kokoomusryhmälle. Katsotaan mitä mietteitä se sitten sielä herättää. Sen uskallan sanoa, että ainakin parempi ja tarkemmin rajattu ja suitsittu tuo elpymisrahasto nyt on.
Näitä lausumia jotkut jo minulta kyselivätkin ja lupasin ne tännekin laittaa ja täältä löytyy tuo koko VAV:n mietintö. Kokoomus ei siis mietinnön hyväksymistä kuitenkaan tukenut.
Valiokunnan lausumaehdotukset
1.
Eduskunta edellyttää että, elpymisväline pidetään poikkeuksellisena ja kertaluonteisena ratkaisuna, järjestely ei toimi ennakkotapauksena eikä Suomi hyväksy vastaavan järjestelyn toistamista tai muuttamista pysyväisluonteiseksi.
2.
Eduskunta edellyttää, että Suomi edistää Euroopan yhteisen velkajärjestelymekanismin ja sen edellyttämien sääntöjen käyttöönottoa sekä perussopimuksen no bail out -periaatteen noudattamista. Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan vastuuta omista veloistaan siten, että luottomarkkinoilla määräytyvä riskilisä ylläpitää julkisen talouden kurinalaisuutta ja riskien vähentämistä.
3.
Eduskunta edellyttää, että Suomi ei sitoudu toimiin, jotka muokkaavat Euroopan unionia epäsymmetrisen tulonsiirtounionin suuntaan. Suomi edellyttää järjestelyjä, joissa vastuu ja valta velan ottamisesta ja hoitamisesta ovat samoissa käsissä, eivätkä eriydy aiheuttaen moraalikatoa ja lisäten ylivelkaantumisen riskiä. Suomi ei hyväksy järjestelyjä, jotka heikentävät jäsenvaltioiden kannustimia julkistalouksiensa tervehdyttämiseen ja kasvattavat rahoitus- ja makrovakausriskejä Euroopassa.
4.
Eduskunta edellyttää, että käsiteltäessä jäsenmaiden kansallisia elpymissuunnitelmia Suomi pitää kiinni ehdollisuudesta ja julkisen talouden tervehdyttämisestä kaikkien jäsenmaiden kohdalla, ei hyväksy varojen myöntämistä ilman uskottavia julkisia talouksia tervehdyttäviä rakenteellisia uudistuksia ja edellyttää, että varojen maksatuksen ehtona on sitoutuminen oikeusvaltioperiaatteeseen.
5.
Eduskunta edellyttää, että Suomen kestävän kasvun ohjelman mukaisesti saatavat varat keskitetään vaikuttaviksi kokonaisuuksiksi sekä elpymistä että pitkän aikavälin kasvua tukeviin tarkoituksiin, erityisesti tutkimus- ja kehitystoimintaan ja osaamistason nostamiseen.
6.
Eduskunta edellyttää, että Suomi noudattaa vakiintuneita veropoliittisia kantojaan, eikä hyväksy Suomelle haitallisia ylikansallisia veroja.
7.
Eduskunta edellyttää, että Euroopan unionin uusien varojen järjestelmän kehittäminen ei johda Suomen kokonaisveroasteen nousuun.
8.
Eduskunta edellyttää, että Suomi vaikuttaa EU:n talouspolitiikan linjaan rakentamalla tehokasta yhteistyötä sellaisten jäsenvaltioiden kanssa, jotka jakavat eduskunnan EU:n talouspolitiikalle asettamat tavoitteet.
…
Ja tässä vielä tämän illan jakso Eduskunta TV:n vaaliextroista. Vieraana Elisa Hyvärisen pöydässä Elina Valtonen.