Miksi Marinin hallitus ei edennyt Lapin matkustuskuplan kanssa? – Nyt edessä jo ensimmäiset suuret yt:t ja pian konkurssiaalto ja massatyöttömyys

Blogi, sunnuntaina 15.11.2020

”Samaan aikaan työstettiin myös aluetason mallia ja kohta mukana työssä olivat muutkin Lapin matkailualan toimijat sekä muun muassa Lapin sairaanhoitopiiri. Tarkoituksena oli luoda eräänlainen matkustuskupla. Negatiivisen koronatestin kotimaassaan saaneet matkailijat jaettaisiin bussilastillisen kokoiseen ryhmiin, joita palvelisivat aina samat työntekijät ja yrittäjät. Suunnitelmat tartuntariskien minimoiseksi olivat laadittu niin yksityiskohtaisiksi, että niissä ohjeistettiin, kuka saisi ottaa valokuvan asiakkaan kännykällä.”

Näin kirjoitti eilen 14.11.2020 Uusi-Suomi elokuun toimista Lapin matkailusesongin pelastamiseksi. Toimittaja Ossi Kurki-Suonion laajassa uutisessa kerrottiin samalla miten valmistelu ja toimintamallit esiteltiin alantoimijoiden toimesta sosiaali- ja terveysministeriö STM:lle ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd), mutta myös THL:lle eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.

Esillä oli jo silloin, että ”syyskuussa on viimeinen deadline, mistä alkaen peruutuksia alkaa tulla”. Pääministeri Sanna Marinin hallituksella oli siis käsissään valmis toimintamalli ja aikataulu, mutta jostain syystä asiassa ei edetty?

Valmistelussa mukana ollut Lapland Safarisin operatiivinen johtaja Rami Korhonen epäilee uutisessa, että ”hallituksella ei lopulta ollut haluja” toimia erityisesti Lapin tilanteen ratkaisemiseksi. Tämä siis tarkoittaisi sitä, että ratkaisut tehtiin hallituksessa tieten ja tahtoen?

Nyt peruutuksia tulee ja myös massiiviset yt:t Lapissa ovat alkaneet. Lapland Hotels, Lapland Safaris ja Lapland Ski ilmoittivat nyt jo jopa 1 350 kausityöntekijän vähentämisestä. Säteilyvaikutukset näiden yritysten ratkaisuilla ovat vielä paljon lisää. Ja kysymys kuuluukin nyt selviääkö Lapissa toimivat matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan toimijat edes yli tämän käytännössä väliin jäävän sesongin?

Eilen itse kirjoitin tästä tukalasta tilanteesta myös täällä blogissani. Kirjoitin nimenomaan siitä miten kotimaanmatkailua pitäisi saada auttamaan tilanteessa, kun ulkomaalaiset turistit eivät hallituksen toimimattomuuden ja vääränlaisten toimien johdosta maahan pääse. Uudessa Suomessa Rami Korhonen avaa samaa mitä minä eilen kuvaavalla tavalla…

”Tarvittaisiin miljoona suomalaista matkaajaa korvaamaan 250 000 ulkomaista turistia”

Esimerkiksi Lapland Safarin liikevaihdosta kansainväliset turistit ovat perinteisesti tuoneet 95 prosenttia.

Nyt Marinin hallitus on tehnyt omaa esitystään tilanteeseen. Siis auttamattomasti myöhässä ja jostain syystä alan asiantuntijoiden valmistelun sivuuttaen. Nyt vasta 10.11.2020 lausuntokierrokselle lähtenyt esitys on Lapin Matkailuelinkeinon Liiton toiminnanjohtaja Nina Forsellin mukaan ”todella monimutkainen”. Esitys on tehty perusperiaatteeltaan väärinpäin ja alan toimijoiden mukaan se on muutenkin epäselvä ja monimutkainen. Nyt kysymys kuuluukin, että miksi jälleen kerran ministeri Krista Kiuru ja Marinin hallitus sivuuttaa asiantuntijoiden mallin ja tiedolla johtamisen periaatteen?

Uuden Suomen uutisessa kansainväliset matkanjärjestäjät kertovatkin Marinin hallituksen toimien jo vaikuttaneen negatiivisesti ”Suomen Lapin maineeseen lomakohteena”.

Huolia myös hyvinvointialalla

Huolestuttavia viestejä tulee myös koko ajan lisää hyvinvointialalta. Kevät oli monelle hierojalle, fyrioterapeutille ja myös parturi-kampaamoalalle täysstoppia ja hieman tilannetta korjanneen kesän ja alkusyksyn jälkeen tilanne näyttää jälleen pahenevan todella nopeasti. Monien ajanvarauskirjat nyt tyhjenevät eikä uusia varauksia tehdä. Puhuvat nyt ”kakkosalamäestä” ja siitä miten siitä näyttää tulevan ensimmäistä pidempi.

Eräskin yrittäjä lähetti liikevaihtoindeksinsä kuukausi kuukaudelta tältä vuodelta ja onhan se karua luettavaa ja nimenomaan nyt loppuvuoden kakkosaallon rajuus. Näyttää siltä, että hallituksen tuet eivät tule tätä korjaamaan eivätkä edes osu oikeille ajoille, joille taasen korona on pahiten iskenyt?

Huolta aiheuttaa myös se, että ihmisten usko ja myös epäluulo rokotetta kohtaan on varsin suurta ja eräskin alantoimija totesi, että ei rokote tule pitkään aikaan tilannetta normalisoimaan, sillä ”ihmiset eivät rokotteeseen usko eivätkä aio sitä ottaa. Muistot sikainfluessarokotteesa hyvin talessa”.

Nyt uutiset kertovat koko ajan pahenevasta tartuntamääristä. Totta, että määrällisesti ne ovat nyt kevättä korkeampia, mutta uutisissa jätetään aikalailla säännöllisesti kertomatta se, että nythän vasta ollaan testattu sen verran päivittäin mitä keväällä lupailtiin. Ihmiset kuuntelevat siis vain lukuja ja niiden päivittelyä ja eivät uskalla enää edes koronavarotoimin kohta liikkua. Kuitenkin moneen palveluun pystyy hyvin menemään huolehtien käsihygienista, käyttäen laadukkaita hengityssuojaimia ja varmistaen lähtiessä oman terveyden ja kunnon.

Oikeastaan itse nyt kannustaisin kaikkia koronaturvallisesti myös käyttämään palveluita ja tekemään hankintojakin läheltä. Nyt voisi olla sen joulun aika, kun paketit ostetaan paikallisilta yrityksiltä, käsityöntekijöiltä ja taitajilta. Ostetaan ainakin niitä enemmän kuin ennen. Ja käytetään myös kahvila- ja ruokaravintola sekä hotellipalveluitakin hyväksi. Syödään ravintolat korona-ajan yli yhdessä.

Kello 20.30

Päiväkoti Pellavassa Lopen Läyliäisissä on sunnuntaina 15.11.2020 todettu koronavirustartunta päiväkotiryhmässä olevalla lapsella. Tartunta on perheen sisäinen.

Tartunnan vuoksi kaksi päiväkotiryhmää ja seitsemän henkilökuntaan kuuluvaa henkilöä asetetaan Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän va. johtavan ylilääkärin määräyksestä karanteeniin. Yhteensä karanteeniin asetetaan 40 henkilöä.

Päiväkodin henkilökunta on saanut tiedon altistuksesta ja altistuneiden perheet pyritään tavoittamaan vielä sunnuntain aikana.

– Kunnan tiedote –

….

Taidetaan kiitellä tästä päivästä. Kello jo lähestyy puoltayötä ja huomenna ohjelmaa aamusta alkaen. Tänään mukana päivä lasten ja ystäväperheen lasten kanssa ja myös pienen kylän säbäturnauksenkin parissa. Ja myös 8v lapsen puurokattila tuli isänkin toimesta hyväksi havaittua.

 

 

 

Kommentit