Jos suomalaisilla ei ole rahaa, ei ole myöskään kotimaanmatkailua

Blogi, lauantaina 14.11.2020

Jääkö Lapin porojen reet tänä talvena kokonaan tyhjiksi? Jos ulkomailta ei Suomeen pääse ja kotimaan matkailuun ei ole varaa, niin edessä on ruma konkurssiaalto ja valtava massatyöttömyys jo ennen kevättä.

Näyttää entistä vahvemmin siltä, että ravintola- ja matkailualamme on kuluvan vuoden lähes täysin kotimaanmatkailun varassa. Ulkomailta ei Suomeen päästä, ei uskalleta tulla eikä edes pystytä tulemaan. Kesällä olisi pääministeri Sanna Marinin hallituksen ja Työ- ja elinkeinoministeriön sekä Liikenneministeriän pitänyt luoda turvallisen matkustamisen matkustuskäytävät ja -kuplat Suomeen, mutta se mahdollisuus jätettiin käyttämättä. Ulkomailta Suomeen tuleva matkustajavirta on tyrehtynyt ja Lapin ja Joulun taikaa ei tulla tänä jouluna ihastelemaan ei Iso-Bristannista eikä myöskään Kiinasta eikä muualtakaan maailmalta.

Kesä vielä selvittiin kotimaisen matkailun varassa. Monet kotimaan kohteet olivatkin varsin hyvin bookattuja lomasesongin aikana, kun suomalaiset matkustivat kotimaassa. Jotkut paikat jopa rikkoivat ennätyksiäänkin kävijämäärissä, mutta toki moni paikka kärsi jo silloin rajusti koronasta. Kesän jälkeen ravintola-, hotelli- ja koko matkailu- ja myös tapahtuma-alalla odotettiin, että hallitus olisi rauhallisen kesäkauden aikana tehnyt kaikki valmistelut koronaturvallisen toiminnan käynnistämiseksi ja ylläpitämiseksi myös koronan toisen aallon iskisiä. Odotukset osoittautuivat turhiksi ja pettymys oli suuri, kun kävi ilmi, että mitään ei oltu valmisteltu, tehty tai saatikka päätetty koronatilanteen kannalta rauhallisen kesän aikana. Syksyn toinen korona-aalto iskikin sitten rajusti.

Nyt kansainväliset matkajärjestäjät ovat kertoneet, että monista eri syistä ei Suomeen tänä talvena turisteja tuoda lainkaan. Tiedot ovat olleet monelle toimijalle kuin viimeinen isku päin kasvoja. Lappuja on laitettu luukulle ja toimintoja ei ole pystytty pitämään yllä enää. Odotukset siis valuivat hukkaan.

Monen matkailuyrittäjän haaste on myös se, että matkustaessaankin suomalaiset käyttävät kotimaan matkailussa selvästi vähemmän rahaa ja palveluita, kuin esimerkiksi britti- ja kiinalaisturistit. Husky- ja pororeet uhkaavat jäädä tyhjiksi vaikka kotimaanmatkailua Lappiin saataisiinkin.

Osa onneksi edelleen odottaa jonkinlaista pelastusta kotimaan matkailusta. Talven kotimaanmatkailu ei kuitenkaan mittakaavassa missään tapauksessa tule olemaan kesänkaltaista, mutta jos olisi sentään jotain. Joulun aika tulee pian ja myös talven talvilomat ja hiihtolomat. Toivottavasti ainakin hiihtolomia kunnat nyt rytmittäisivät hieman normaalia enemmän ja jakaisivat näin kotimaan matkailuvirtaa pidemmälle aika välille. Toki näkin päätökset olisi pitänyt tehdä jo kesällä, sillä nyt moni perhe on jo vanhempien loma-ajat päättänyt ja ehkä joitain varauksiakin jo tehneet. Lomien sumplaaminen ei siis aivan hetkessä perheissäkään onnistu.

Oma kysymyksensä on sitten se, että onko suomalaisilla varaa kotimaan matkailuun? Nyt Marinin hallituksen pitäisi varmistaa tätä mm. sillä, että ihmisten ostovoimaa vahvistettaisiin kuluvalle ja ensi vuodelle. Ulkomailla olemme nähneet suoria rahallisia panostuksia ihmisten kukkaroon, mutta tehokas keino olisi myös verotuksen keventäminen. Eläkkeiden ja työnverotusta pitäisi nyt keventää ja jättää näin ihmisten kukkaroon hieman enemmän rahaa käytettäväksi. Tämä olisi tehokasta ja oikeudenmukaista elvytystä ja tällä olisi suora vaikutus myös kotimaan työllisyyteen.

Perjantaina jo eduskunnassa äänestimme siitä, että olisiko nyt kuitenkin ollut järkevää esimerkiksi perua Keskustan esittelystä tehty 1.8.2020 voimaan tullut koko 2000-luvun suurin bensan ja dieselin polttoaineveron korotus. Perussuomalaiset, KD ja Kokoomus tätä kannattivat, mutta keskustan ja SDP:n johdolla hallituspuolueet halusivat pitää bensa- ja dieselveron isot korotukset voimassa myös vuodelle 2021. Tämä näkyy ihmisten kukkaroissa ja se on pois sitten kaikesta muusta kulutuksesta kauppaan ja myös siihen kotimaanmatkailuun.

Samaan aikaan vasemmistohallitus antaa työn- ja eläkkeiden verotuksen kiristyä jo toista vuotta peräkkäin ensi vuonna. Tämä myös leikkaa ihmisten käteenjäävää palkkaa ja eläkettä ja on totta kai suoraan pois kulutuksesta. Ja myös alkoholiveroa hallitus kiristää jne. Oikeastaan en ole löytänyt vielä yhtään sellaista veroa mitä hallitus ei kiristäisi tai saatikka mitä keventäisi. Tämä siis tarkoittaa sitä, että kokonaisveroaste ja verorasite kasvaa ja ihmisten kukkaroon jäävä rahamäärä leikkaantuun. Oravanpyörä alkaa näin pyöriä ja rahaa ei tule kulutukseen ja vähistäkin yritetään sitten säästää, jos edessä on vieläkin huonommat ajat.

Tämä kurjistamisen politiikka on nyt karua katseltavaa. Verotus kiristyy ja samaan aikaan työttömyys kasvaa. Ja nyt kun tuoreet tiedot kertovat myös maamme talouskasvun pysähtyneen, niin edessä on pian pystysuora seinä. Tätä menoa törmäämme siihen rumalla tavalla ja se tulee näkymään karusti meidän kaikkien arjessa. Velkarahailoittelu on siis saamassa tätä tietä ruman lopun. Valitettavasti.

Mutta yritetään vielä luoda painetta, että ihmisten ostovoimaa ei kaikilla mahdollisilla keinoilla nyt leikattaisi. Tätä kaipaa tavalliset suomalaiset palkansaajat ja lapsiperheet, mutta tätä kaipaa myös suomalaiset palvelut, kaupanala, matkailu- ja ravintola-ala ja myös tapahtuma-ala.

Kommentit