Kuntavaalit tulevat, oletko valmis? – Kotikuntasi tarvitsee juuri sinua.

Blogi, maanantaina 16.11.2020

Keväällä 2021 järjestetään jälleen kuntavaalit. Huhtikuun kuntavaaleissa valitaan päättäjät kaikkiin maamme kuntiin ja kaupunkeihin. Tänään haluaisin kysyä juuri sinulta, että voisitko sinä olla kiinnostunut oman kotikuntasi kevään kuntavaaleista? Kiinnostaako sinua oman kotikuntasi asiat? Ja kiinnostaako sinua vaikuttaa niihin myös itse?

Ai, aiheuttaako politiikka jo sananakin näppylöitä?

Ei suotta. Politiikkahan on juuri sitä mikä sinua kotikunnassasi kiinnostaa. Politiikkaa kotikunnassasi on se millaisia kouluja siellä on, rakennetaanko uusia kouluja tai remontoidaanko vanhoja, millaisia liikunta- ja kulttuuripalveluita kotikuntasi tarjoaa, onko vanhustenhoito hyvää ja laadukasta, onko vammaispalvelut hyviä ja miten toimii lasten ja nuorten palvelut. Sitä on politiikka kotikunnassasi. Ja myös sitä miten toimii terveydenhoito ja miten sairaanhoito ja miten muut useammin tai harvemminkin tarvittavat arjen palvelut.

Politiikka on siis nimenomaan sitä arjen asioista päättämistä. Listaan voisi lisätä vielä kirjastot, nuorisotilat, erilaiset kunnan tapahtumat ja kaiken muun. Ja tästä ja näistä kaikista päätetään oman kunnan kunnanvaltuustossa, hallituksessa ja lautakunnissa. Ja tämä kaikki kustannetaan noin pääsääntöisesti yhteisillä verovaroilla.

Kunnissa tehdään siis meidän arkeen kaikkein suorimmin vaikuttavat päätökset. Ja vieläpä koronakriisin jälkeen meitä odottaa valtava hyvinvoinnin uudelleenrakennusurakka – nyt jos koskaan on tilausta näkemyksellisille ja vastuuntuntoisille päättäjille ja uusille ideoille.

Haluatko olla mukana vaikuttamassa kotikuntasi tulevaisuuteen?

Lisätietoa kuntavaaleista löydät täältä: Kokoomus Kuntavaalit 2021. Ja myös minuun voit suoraan olla yhteyksissä, jos haluat kysellä lisää kunnan- ja kaupunginvaltuustojen toiminnasta tai kevään tulevista kuntavaaleista.

Kokoomuslaiset kuntapäättäjät ovat jo yli sadan vuoden ajan tehneet työtä omien kuntiensa ja kaupunkiensa eteen. Esimerkiksi tällaisia asioita kuntapäättäjämme ovat vuosien saatossa pitäneet tärkeänä:

 1. Kokoomus sanoo kyllä kuntien kehittämiselle ja investoinneille. Me emme kysy, miten asioita voi estää, vaan miten ne voi mahdollistaa. Kunnan elinvoima ei synny keskushallinnossa, vaan se lähtee yrityksistä ja yhdistyksistä – ihmisten omasta tekemisestä.
 2. Kokoomus sanoo kyllä asiantuntijuudelle ja perustellulle valmistelulle. Me luotamme virkakuntaan ja sen osaamiseen. Teemme päätöksiä faktoja punniten, oman arvomaailmamme pohjalta.
 3. Kokoomus sanoo kyllä kohtuulliselle kunnallisverolle. Ainoa sopeutuskeino ei voi olla kuntalaisten kukkaro, vaan palveluja on pystyttävä tuottamaan myös tehokkaammin. Työn verotus on kaikkein haitallisinta verotusta, sillä ilman työtä ei ole hyvinvointia.
 4. Kokoomus sanoo kyllä vastuulliselle taloudenpidolle. Kakku täytyy ensin leipoa ennen kuin sen voi jakaa. Hyvällä elinkeino- ja työllisyyspolitiikalla voidaan kasvattaa kakkua kaikkien hyväksi.
 5. Kokoomus sanoo kyllä maailman parhaalle koulutukselle, jossa on aikaa opettaa ja herättää lasten uteliaisuusoppimiseen. Kokoomuslaisen kunnan tavoitteena on tarjota lapsille ja nuorille maailman parasta koulutusta.
 6. Kokoomus sanoo kyllä sujuvalle arjelle. Sujuvan arjen tekevät esimerkiksi laadukas päiväkotipaikka lähellä kotia, joustavat neuvola-ajat ja fiksusti suunniteltu asuinympäristö, jossa kaupassa tai harrastuksissa käynti ei vaadiloputonta autossa istumista.
 7. Kokoomus sanoo kyllä kulttuurille. Kulttuuri on ihmisten hengenruokaa ja kunnan tärkeä tehtävä. Me emme erottele kulttuuria eri kasteihin, vaan kaikki kulttuuri kirjastoista museoihin ja teattereista ihmisten omaehtoiseen tekemiseen on tärkeää. Kulttuuri ei ole erillinen saareke, vaan keskeinen osa esimerkiksi kaupunkisuunnittelua.
 8. Kokoomus on liikuntapuolue. Me huolehdimme, että liikuntapaikat ovat kunnossa ja seuratoiminta kukoistaa. Liikunnan lisäämisen kannalta olennaisen tärkeää on, että ihmiset ovat seurojen, yhdistysten ja porukoiden kautta liikkeellä. Meille järjestöt ja yritykset ovat luonteva kumppani.
 9. Kokoomus sanoo kyllä valinnanvapaudelle ja lyhyemmille terveyskeskusjonoille. Meille tärkeintä ei ole se, että kunta tuottaa palvelun, vaan se, että palvelua saa silloin kun sitä tarvitsee. Jos kunnalliseen hoitoon ei pääse riittävän nopeasti, tarjoamme ihmisille palvelusetelin, jolla hoitoa voi hankkia yksityisiltä palveluntuottajilta.
 10. Kokoomus sanoo kyllä sujuvalle liikkumiselle. Meille joukkoliikenne ja yksityisautoilu eivät ole toisiaan poissulkevia, vaan molempia tarvitaan. Sujuvassa kunnassa pääsee liikkumaan niin julkisilla kuin omalla autolla, niin pyörällä kuin jalkaisin. Liikenteen päästöjä vähentäisimme erityisesti investoimalla raiteisiin ja tukemalla autokannan uusiutumista vähäpäästöisiin ja päästöttömiin autoihin.
 11. Kokoomus sanoo kyllä sille, että jokaisella on varaa hyvään ja laadukkaaseen asumiseen. Tämä vaatii riittävää ja monipuolista rakentamista.
 12. Kokoomus sanoo kyllä viihtyisälle ja turvalliselle asuinympäristölle. Rakkaus omiin kotikulmiin syntyy, kun ihmiset yhdessä järjestävät tapahtumia, talkoita ja naapuriapua. Kunta ja kaupunki eivät ole vain hallinnollisia rakenteita vaan parhaimmillan ihmisten yhteisö. Turvallisuus ja viihtyisyys ovat usein pieniä asioista kuten riittävästä katuvalaistuksesta, valvotuista uimarannoista tai hoidetuista puistoista huolehtimista.
 13. Kokoomus sanoo kyllä järkevälle ilmastopolitiikalle ja luonnonsuojelulle. Meidän mielestämme  ympäristö pitää jättää seuraaville sukupolville paremmassa kunnossa kuin missä sen itse saimme. Me etsimme tehokkaimpia ja oikeita ratkaisuja esimerkiksi energiantuotannosta ja lämmityksestä, emme tahdo käydä identiteettipoliittisia kiistoja ruokalautasista. Vapauteen kuuluu myös vastuu.
 14. Kokoomus sanoo kyllä lähiluonnolle. Pienikin metsä keskellä asuinaluetta ilahduttaa niin isoja kuin pieniä ulkoilijoita puhumattakaan lemmikeistämme. Jokaisella tulisi olla mahdollisuus päästä helposti lähimetsään tai kansallispuistoon hengähtämään hektisestä arjesta.
 15. Kokoomus sanoo kyllä kansainvälisyydelle. Kilpailu osaajista, yritysten pääkonttoreista, matkailijoista ja investoinneista käydään kaupungeissa. Me haluamme, että kunnat ovat kansainvälisille osaajille hyviä paikkoja tulla opiskelemaan, tekemään työtä, tiedettä tai yrittämään.
 16. Kokoomus sanoo kyllä tekeville ihmisille. Meistä on kiinni, millaiseksi maailma ympärillämme kehittyy. Hyvinvointimme rakentuu sellaista ihmisten varaan, jotka astuvat rivistä eteen, uskaltavat unelmoida, eivätkä pelkää kantaa vastuuta tiukassakaan paikassa.

Lähde siis sinäkin katsomaan yhdessä miten omasta kotikunnastasi tai kotikaupungistasi voitaisiin tehdä yhdessä vielä nykyistä parempi paikka asua, elää, yrittää ja viihtyä.

Tänään jälleen minulla mukava kuntavaalilounas ja tällä kertaa vasta 18-vuotiaan nuoren lukiolaisen kanssa Riihimäellä. Olisi aivan mahtava nuori kehittämään Riksua ja sen lukio ja muita koulupuolen juttuja ja myös urheilun asioita.

Uutta autoa ja lisää kilometrejä. Tänään kävin myös tekemässä kaupat vaihtoautosta Hyvinkään Kamuxilla. Siellä ystäväni Ari Pihlaja ja serkun pojat Miika ja Henri Heikkilä tekevät autokauppaa ja en edes muista kuinka monennen autoni Arilta kävin jo ostamassa. Skodalla siis mennään jatkossakin ja hyvä yhden omistajan Suomi-auto jälleen alle. Niin ja perään sitten vielä uudet talvirenkaat Lopen Auto- ja Rengas Oy:n toimesta Lopen Joentakana. Sehän kävi Rantalan pojilta taas kuin Ferrarin kavereilta konsanaan. Upeaa ja nopeaa lähipalvelua ja renkaat siellä myös vuosisäilytyksessä.

Matka jatkuu…

 

 

Kommentit