Miksi lanta ei kelpaa? Timo Heinonen kummasteli keskustaministerien aikaansaamattomuutta

Uutiset, lauantaina 19.12.2009

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen nosti jälleen esille eduskunnassa maamme erikoisen tilanteen hevosenlannanpolttamisen suhteen. Heinonen ihmetteli, että samaan aikaan kun Kööpenhaminassa neuvotellaan ilmastonmuutoksen hillitsemisestä niin Suomessa on varaa hukata lannassa piilevä todellinen energiavaranto. Heinonen ihmettelikin keskustaministerien aikaasaamattomuutta asiassa.

– Miksi hevosenlannan polton salliminen ei Suomessa etene. Mitä tästä ajattelevat keskustalaiset ministerit, Timo Heinonen kyseli eduskunnassa ja viittasi siihen, että, itseasia kuuluu keskustalaisen ympäristöministeri Paula Lehtomäen hallinnonalaan, mutta ongelma liittyy myös Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan toimialalle ja samassa asiassa piilevä mahdollisuus taas on energia-asioista vastaavan elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen aluetta.

Heinonen kuitenkin totesi, että jostain syystä asia ei ole edennyt.

– Voi kysyä, eikö keskustalle enää maaseudun tulevaisuus ole tärkeää.

Heinosen puheenvuoro noteerattiin hevospiireissä laajasti mm. Orimattilassa ja Ypäjällä. Esimerkiksi Orimattilan hevosvalmennuskeskuksesta ajetaan noin 300 hevosen lannat Sipooseen hävitettäväksi. Ja hevosten lukumäärä on asukasmäärään suhteutettuna Ypäjällä ehdottomasti maamme suurin. Ypäjällä lähes joka viides ”turpa” on hevosen.

Timo Heinosen mukaan yhden hevosen päivässä tuottama lanta kuivikkeen kanssa vastaa noin kolmen polttoöljylitran polttamista. Kun Suomessa on noin 70 000 hevosta, näiden päivittäinen lanta vastaa 210 000:ta litraa polttoöljyä. Eli 4-5 hevosella voisi lämmittää omakotitalon ja tätä kautta suurempiakin kiinteistömassoja.

Heinonen lisäsi, että mm. Ruotsissa, Saksassa, Tanskassa ja Hollannissa hevosen lannan energiavaranto hyödynnetään, mutta Suomessa se nähdään ongelmaksi ja tätä kautta lasku hevostalleille ja -keskuksille on suuri. Esimerkiksi Ypäjän Hevosopisto olisi omalla hevosenlannallaan energiaomavarainen ja energiaa jäisi vielä myyntiin muillekin. Samoin olisi Orimattilassa missä tiiviillä alueella on yli tuhat hevosta ja niiden lannalla voisi lämmittää lähes koko kaupungin.

– Väitetäänkin, että juuri energiasektorilla vastustetaan jyrkästi mahdollisuutta polttaa hevosen lantaa. Olisihan se iso asia, jos joku kaupunki esimerkiksi Orimattila tai kokonainen kunta kuten Ypäjä pystyisi hoitamaan lämmittämisen omavaraisesti, Timo Heinonen totesi.

Heinonen on tehnyt aiheen parissa työtä jo monta vuotta ja keskustelu on tiivistynyt.

– Vierailin opetusministeri Henna Virkkusen kanssa juuri vähän aikaa sitten Ypäjällä ja kyllä tämä asia oli silloinkin esillä. Jatketaan työtä ja lisätään painetta. Kyllä tässä järjen on joskus voitettava, totesi Heinonen.

Kommentit