Miksi kaikki eivät saisi valita lääkäriään? – Benin kanssa kuntavaalikierrosta tänään Riihimäellä ja Lopella

Blogi, tiistaina 04.04.2017

Tänään eduskunnassa käytiin vilkas keskustelu vasta valmistelussa olevasta SOTE-lainsäädännöstä. SOTEa on tehty tästä maassa pian jo kymmenisen vuotta ja nyt onneksi enemmistöllä puolueista on halu ratkaista sosiaali- ja terveyspalveluiden ongelmat. Nykyinen malli ei valitettavasti joka puolella Suomea toimi. Nytki peräti 19 000 suomalaista on ollut lääkärijonossa yli kolme viikkoa. Lääkäriin ei siis yksinkertaisesti edes tarvittaessa pääse ja jonot ovat hurjan pitkiä. Riihimäen seudullakin jono nyt jo tietojeni mukaan 48 vuorokaudessa eli siinä ehtii kivut ja oireet kyllä pahentua monen monta päivää. Aiemmin kun Lopella oli vielä esimerkiksi oma vastaanotto niin jono oli noin 11 vuorokautta eikä pahimmillakaan kahta viikkoa.

Nykyisinhän lapsiperheistä ne joilla on varaa kalliiseen vakuutukseen pääsee lääkäriin suoraan ja odottamatta. He voivat valita lääkäriaseman ja palveluita saa yötä päivää. Samalla tavalla työssäkäyvistä monilla on erinomaisesti toimivat työterveyshuollon palvelut. Lääkäriin pääsee ja hoitoa saa. Mutta siellä kunnallisen terkkarin jonossa on sitten työttömät, pienituloiset, monet lapsiperheet ja eläkeläiset ja en ymmärrä miksi osa puolueista haluaisi pitää heidät lääkärijonoissa jatkossakin? Sote-uudistushan nimittäin avaisi yksityiset lääkäripalvelut kaikille suomalaisille tulotasosta ja maksukyvystä riippumatta ja täysin samalla hinnalla kuin nykyinenkin palvelu toimii. En siis itse ymmärrä miksi tätä halutaan nyt vastustaa ja demonisoida.

Ja mielenkiintoista on sekin, että nämä äänekkäimmät SDP:n ja vasemmistoliitonkin kansanedustajat ovat sieltä jonosta itse pois. Eivät he siellä jonota, mutta eivät näköjään halua sieltä muita sitten poiskaan.

Valmistelu etenee siis hyvässä mallissa ja vaikka oppositio yrittääkin levittää muuta tietoa niin Sote-valmistelu on hyvässä aikataulussa ja valinnanvapaus toteutuu ja iso uudistus astuu voimaan ajallaan. Pykälät valmistuvat ja saamme ne eduskuntaan käsittelyyn jne. Ja lopulta ihmiset pääsevät lääkärijonoista lääkäriin! Se on lopulta tärkeintä.

Benin kanssa kuntavaalikierroksella

Eduskunnasta suuntasimme Ben Zyskowiczin kanssa sitten jälleen Kuntavaalikierroksellemme. Tänään kohteina olivat Riihimäki ja kotikuntani Loppi. Mukava kiertue Benin kanssa jälleen ja kahvikupin ääressä mukavia keskusteluja niin tuosta sotesta kuin kuntien muistakin ajankohtaisista asioista. Jos aamun gallupit kertoivat sitä, että Kokoomus on hyvässä nosteessa ja ykköspaikka on otettavista niin kyllä tämä päivä sitä jälleen vahvisti.

Ensin Riihimäellä ja Laurellilla kahvila täynnä.

Riihimäen Laurellilla keskustelussa oli esillä myös OmaHämeen valmistelutilanne muutaman kahvittelijan kanssa  ja koulujen sisäilmaongelmat. Itse olen nyt kannustanut ehdokkaitamme nostamaan esille näitä home- ja sisäilmaongelmia ja alkavalla vaalikaudella pitää jokaisessa kunnassa ja kaupungissa tehdä ohjelma minkä kautta kauden aikana kaikki tilat saadaan kuntoon. Neljäkin vuotta on toki pitkä aika ja akuutit pitää hoitaa kuntoon heti ja välittömästi.

Ja sitten Lopella ja Lopen Kuntavaalikahvila tänäänkin täynnä väkeä. Kiitos kaikille ja iso kiitos Benille vierailusta.

Lopellakin puhutti nyt yläkoululla ilmenneet sisäilmaongelmat ja myös Kormun koulun tuoreet ongelmat. Näihin olemme jo tarttuneetkin ja päätöksiä pitää tehdä jo tämän kevään aikana ja jatkaa sitä myös heti uuden valtuuston johdolla. Myös Lopen lääkäritilanne puhutti tänäänkin ja me etsimme ja olemme kokoomuksessa valmiita siihen, että saamme jonot purettua ja ihmiset lääkäriin ja myös Lopelle lääkäripalveluita tavalla tai toisella. Tämä nyt pitää vain hoitaa kuntoon ja tätä myös me loppilaiset laajasti haluamme ja kannatamme.

Ben piti Lopella myös hieman pidemmän puheenvuoron poliittisesta ajankohtaisesta tilanteesta. On tuota kollegaa ja ystävää vaan aina ilo itsekin kuunnella. Huippuammattilainen ja hommat hyvin hanskassa.

Antoisa päivä ja paljon asiaa ja asioita eteenkin päin. Eduskunnassa myös tänään puolustusvaliokunta ja valtiovarainvaliokunta. Niissä pöydällä mm. Puolustusselonteko mikä pitäisi kevään aikana saada valmiiksi ja VaV:ssa pian myös hallituksen puolivälen riihen päätökset. Eli ei tässä työt tekemällä lopu 🙂

Nyt kello 19.53 ja juuri kotiin. Rassan Päivi nappasi Benin kyytiinsä ja vei miehen Riihimäen Rautatieasemalle. Pääsin hieman aiemmin siis kotiin. Kiitos Päivi ja Ben! Nyt ajattelin katsella Maikkarin vaalitentin. Petterin johdolla olemme nousemassa jälleen vaalivoittoon. Nyt on sellainen syke päällä!

Kommentit