Miksi henkilöautosta on tehty syypää kaikkeen?

Blogi, keskiviikkona 01.02.2012

Tällainen olo Suomessa helpolla tulee. Ainakin minulle. Ja jälleen kerran itse liikenneministeri Merja Kyllönen vasemmistoliitosta oli siihen syyllinen. Ja ties monennen kerran juuri hän.

Aikanaanhan Kyllönen esitti ensin ruuhkamaksuja, sitten autojen satelliittipaikannusta ja nyt sitten työntekijän kilometrikorvauksien leikkaamista.

Itse kyllä tyrmään jälleen heti alkuun liikenneministerin pohdinnat kilometrikorvausten leikkaamisesta. Olen Kyllösen kanssa täysin eri mieltä siitä, että kilometrikorvauksia käytettäisiin väärin. Pitkien etäisyyksien maassa henkilöauton käyttö nyt on vain usein ainoa vaihtoehto. Ja ainakin minusta on itsestään selvää, että jos työssä joutuu käyttämään työntekemiseen (tässä ei siis kyse työmatkoista kodin ja työpaikan välillä) omaa autoa niin työnantajan pitää korvata se työntekijälleen. Eihän tässä ole mitään epäselvyyttä. Ja täytyy muistaa, että korvaushan määritellään vuosittain ja vieläpä niin, että se lasketaan vain keskimääräisten kustannusten perusteella. 

Ja kun muistamme senkin, että aika pienellä alueella julkinenliikenne toimii hyvin. Suurimmassa osassa maata sellaista ei käytännössä ole lainkaan. Ja minä ainakin ymmärrän hyvin sen, että monelle työtä tekevälle ja myös perheelle ainoa vaihtoehto on oman auton käyttö niin työmatkoihin, työntekemiseen kuin myös harrastuksiin liikkumiseen. Ja pahaa pelkään, että seuraavaksi ollaan sitten leikkaamassa työmatkavähennyksiä eli korvausta kodin ja työpaikan välillä liikkumisesta jne. Nyt siis kannattaa todellakin olla valppaana ja pidetään huolta, että voimme pitää koko maan asuttuna tulevaisuudessakin ja voimme täällä maallakin tehdä työtä ja asua. 

Itseasiassa olen enemmän kuin harmissani siitä, että autoilu nähdään tänä päivänä tietyissä piireissä aina huonona ja pahana. Autonkäyttäjiä ja myös kuljetusalaa syyllistetään kaikesta.
 
Mieluumminkin kannattaisi nyt liikenneministerin pohtia sitä miten esimerkiksi kuljetusala turvataan tulevaisuudessakin. Ja toisaalta miten pystymme pitämään koko maan asuttuna. Silloin auto ja usein oma henkilöauto nousee yhdeksi tärkeimmäksi tekijäksi kohtuuhintaisen asumisen rinnalla.

Nyt siis taas järki käteen.

Tänään lähden Päijät-Hämeeseen. Kampanjapäivää siellä. Ensin Lahden kuukausimarkkinoille ja Lahden Niinistö Cafelle. Tervetuloa kahville lämmittelemään torilta. Itse olen kahvikupin ääressä Lahdessa ainakin klo 11-13 ja ollaan hieman pidempäänkin jos juttuseuraa ja turinointia riittää.

Lahdesta sitten kiertuepäivä jatkuu ja huipentuu illalla yhdessä Ben Zyskowiczin, Petteri Orpon ja Fatbardhe Hetemaj sekä kumppaneiden kesken Ilmalaan Maikkarin studioille. Siellä illalla MTV3:sen Suuri Vaalitentti.

Kello 23.07 ja MTV3:n Uutisstudiolta juuri kämpille. Tänään kampanjapäivä joka vei Kanta-Hämeestä Päijät-Hämeeseen huipentui illalla vaalien viimeiseen suureen vaalitenttiin Maikkarilla. Oli kunnia saada Saulilta kutsu tenttiin pieneen tiimiin ja samalla päästä myös seuraamaan tentti livenä paikan päällä. Mainoskatkoilla nopeasti muutamia ajatuksia aina menneestä ja tulevasta ja sitten taas mentiin. Sellaista se oli. Toivottavasti onnistuimme teidänkin mielestä. Ainakin minulle jäi hyvä fiilis ja hyvä fiilis myös katsomossa näytti olleen. 

Tämän illan tentissä ehdokkaista tuli jo aikalailla ratkaisevat erot esille. Haavistolle ei näytä olevan mitään merkitystä sillä millaisen velkataakan lapsillemme jätämme. Niinistö taasen peräänkuuluttaa nyt hallittua ja huolellista talouden kuntoonlaittamista niin että yhteiskuntamme säilyy ehyenä tästäkin. Haaviston puheet olivat tänäänkin kovin paljon irti maasta ja sellaista idealismia, että huh huh. Mutta niin falskiksi se meni, että olen varma, että ei tuollainen suomalaisiin uppoa. Toivottavasti ei, sillä se olisi aika karu tie maallemme. Voisi sanoa, että Kreikan tie lopulta.

Eroa tuli myös mm. Dalai Laman kohdalla. Haavisto toisti jälleen, että hän tapaisi Dalai Laman joka tapauksessa välittämättä sen seurauksista. Niinistö alleviivasi, että päätös pitää tehdä Suomen edunmukaisesti ja painottaen Kiinan tärkeyttä niin kauppakumppanina kuin muutenkin. Ei siis kannata näissäkään asioissa elää pilvilinnoissa ja haaveissa. Realistisesti siis Suomen edun mukaan.

Ja kyllä muutenkin ulkopolitiikassa tuli miesten erot esille. Haaviston osaaminen ulkopolitiikassa on paljastumassa kovin ohueksi ja osin omien puheiden varaan rakentuneeksi kuplaksi. Voisi sanoa, että ei Ahtisaarestakaan tullut Ahtisaarta itse puhuen vaan toisten arvostuksen kautta. Nyt Haavisto on yrittänyt itse sovitella päälleen Ahtisaaren takkia ja kun puheet on paljastuneet kovin paljon suuremmiksi kuin teot niin takki on osoittautunut muutenkin kuin X:n osalta liian suureksi. Kampanja on siis lopulta kääntänyt tilanteen niin kuin alunperinkin uskoin eli Niinistön osaaminen myös ulkopolitiikassa on tässäkin parissa laajinta ja omaa luokkaa.

Mutta illan tentti siis vahvisti vahvasti sitä käsitystä, että ehdokkaissa on eroja. Ja onkin.

….

Kampanjapäivä vei siis tänään Riihimäeltä Lahteen ja siellä Niinistö Cafeeseen ties jo monen kerran tämänkin kampanjan aikana. Lahteen aina mukana mennä ja tänäänkin muutamassa tunnissa kahvilla kävi kuulemma lähes 500 ihmistä. Aamupäivästä talkoilimme paikallisten kokoomustekijöiden kanssa siellä yhdessä kansanedustaja Kalle Jokisen ja iltapäivällä paikalle odoteltiin vielä keskustan kansanedustajaa Sirkka-Liisa Anttilaakin. Nostan kyllä hattua erittäin korkealle näille keskustalaisille ja muidenkin puolueiden keskeisille tekijöille jotka nyt liittyneet Sauli Niinistön tukijoukkoon. Ja mikä upeinta heitä on kaikista eri puolueista ja myös paljon eri kunnista ympäri Suomen ja se näkyy nyt gallupluvuissakin. Peli näyttää aikalailla löytäneen odotetun uoman.

Lahdessa tänään siis Kallen kanssa kymmeniä ja kymmeniä eri keskusteluja ihmisten kanssa ja hyvä henki päällä. Tsemppiä vaan kaikille ja täysillä eteenpäin. Huomenna jatketaan. Nyt ei levätä.

 

Kommentit