Miksi demariministereiden työt eivät etene?

Blogi, perjantaina 24.08.2012

Näyttää siltä, että osan hallituksen ministereistä aika menee johonkin muuhun kuin työasioihin. Hallitusohjelmamme on selkeä ja siellä on annettu jokaiselle ministerille nippu vaativia töitä hoidettavaksi. Erityisesti demariministereiden kohdalla on alkanut viime aikoina näyttää siltä, että isot ihmissuhde- ja muut lehtihaastattelut vievät kaiken ajan. Ja toisaalta mieluummin keskitytään julkisuuskeskusteluun kun hoidettaisiin töitä kuntoon.

Yksi sellainen suuri työ mikä annettiin 2011 hallitusohjelmissa demariministerin vastuulle on varhaiskasvatuslaki.

Varhaiskasvatuslaki valmisteltiin jo hyvin pitkälle valmiiksi vanhuspalvelulain tapaan viime hallituskauden lopulla ministeri Paula Risikon johdolla. Itseasiassa varhaiskasvatuslaki olisi jo viety maaliin viime hallituskaudella jos ei keskustalainen Mari Kiviniemi olisi pääministeriksi tultuaan syystä tai toisesta torpannut tätä lasten kannalta tärkeän hankketta. Mutta niin kävi ja siksi hallitusohjelmaan kokoomus halusi tiukan ja vahvan kirjauksen päivähoitolain uudistamisesta varhaiskasvatuslaiksi.

Kokoomukselle vanhentuneen päivähoitolain uudistaminen on siis tärkeä kysymys. Nykyinen päivähoitolaki on vuodelta 1973. Laki on aikanaan tehty erilaisen Suomen ja erilaiseen perheiden tarpeisiin ja näin lähes 40 vuotta vanha päivähoitolaki on aikansa elänyt.

Pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen ohjelmaan kirjattiinkin kokoomuksen vaatimuksesta yksiselitteisesti päivähoitolain uudistaminen varhaiskasvatuslaiksi. Hallitusohjelmaan halusimme kirjattavan tiukasti varhaiskasvatuksen ja päivähoitopalvelujen lainsäädännön valmistelun ja myös se, että päivähoidon hallinto ja ohjaus siirretään opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuuteen. Maamme on itseasiassa EU:n ainoa maa, jossa varhaiskasvatuksen kehittäminen liitetään vielä sosiaalipalveluihin.

Ministerijaossa tehtävä tuli opetusministeri Jukka Gustafssonin tehtäväksi ja nyt sitten olemme odottaneet ja odottaneet, että jotain tapahtuisi.

Opetusministeri Jukka Gustafsson sanoikin viime vuoden 2011 syyskuussa valtakunnallisten lastentarhanopettajapäivien avajaisissa, että ”varhaiskasvatusta koskevan hallinnon siirto valmistellaan nopeassa aikataulussa ja valmistelua vetävä virkamiestyöryhmä asetetaan pian. Työryhmä tulee työskentelemään nopeassa aikataulussa, jotta hallinnon siirtoon liittyvät kysymykset voidaan ottaa huomioon vuoden 2013 budjetin valmistelussa.”

Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoi tiedotteessa 24.9.2011, että uusi varhaiskasvatuslaki tulee voimaan vuoden 2013 alusta lähtien. 

Samassa tiedotteessa kerrottiin, että ”Ministerin mukaan varhaiskasvatuslain valmistelu käynnistetään ensi vuoden alkukuukausina työryhmän asettamisella. Työryhmässä tulevat olemaan edustettuina molempien ministeriöiden lisäksi keskeiset varhaiskasvatuksen sidosryhmät ja asiantuntijat.”

Mutta mitään ei ole tapahtunut? Miksi ei?

Tulen tänään asiaa hieman potkimaan eteenpäin. Työstä se palkka maksetaan niin minulle kuin ministerillekin. Eikös se niin mene.

Mutta nyt siis työpäivän asioihin. Paljon tehtävää minullakin ja varmasti hieman jonossakin 🙂

Kello 21.34 ja mökiltä takaisin kotiin. En kyllä vielä aio kokonaan mökkiä tältä kesältä hylätä. Siellä sitä vaan akut lataantuu kummasti.

Mutta tänään päivä siis Helsingissä. Eduskunnassa hiljaista kuin huopatossutehtaalla. Edes Ben Zyskowicziä ei näkynyt sillä hän jatkoi vielä maakuntakierrosta tänäänkin kuntavaalien parissa. Mutta itse siis eduskunnassa ja töitä eteenpäin. Paljon oli postia ja sähköposteja ja asioita kasassa ja aika hyvin ne sain tänään hoidettua. Sitten myös hoitelin tuon aamun huolenaiheeni. ”Annoin muikkarin” opetusministeri Jukka Gustafssonille tekemättömistä töistä ja hieman kyselin varhaiskasvatuslain perään. Tulee aika kiire jos ministeri meinaa lupauksensa pitää ja hoitaa lain kuntoon vuoden 2013 alkuun. Ja minä voin sanoa, että ei tätäkään pidetä. Aikataulu ei voi pitää enää millään ja rehvakkaat puheet jäävät vain puheiksi. Mutta toivotaan, että nyt saamme asiaan potkua. Samasta aiheesta huolta kantoi myös toisen hallituspuolueemme Kristillisdemokraattien Sari Palm ja toivotaan, että paine kasva riittämiin ja asia saadaan kuntoon.

Illalla sitten tapasin hieman kunnallisvaaliehdokkaitamme. Olen luvannut aika montaa nuorta ehdokasta ympäri Suomen nyt vaaleissa jeesata ja tänäänkin hieman junailimme uusia juttuja muutamankin ehdokkaan kanssa. Sitten illalla vielä kahden ehdokkaan Fatbardhe Hetemaj ja Derya Özgünin kanssa menimme katsomaan Jukka Rintalan Roosa Nauha-juhanäytöstä ja ensi kevään ja kesän muodin näytöstä. Upea näytös olikin ja tuossa muutama kuva ja Facebookissa lisää. Yhden kuvan alla linkki Facebookin kuvakansioon. Kurkatkaapa sieltä lisää.

Mutta huomenna sitten sporttipäivä. Piskuiset kisaavat Lopella Hippokisoissa ja sinne suuntaamme. Riemukas päivä siis luvassa.

 

 

Kommentit