Mikä muutti pääministeri Sanna Marinin hallituksen toiminnan Al-Holin aikuisten osalta? – Isis-naiset tulevat todennäköisesti jatkamaan terrorista toimintaa

Blogi, maanantaina 21.12.2020

Al-Hol -tapahtumat saivat poikkeukselliseen viikkoon vielä poikkeuksellisemman päätöksen. Eilen aamupäivällä eduskunta sai samaan aikaan median kanssa tiedon, että Suomi haki ensikertaa Syyrian Al-Holin leiriltä pois aikuisia, joilla on Isis-kytköksiä. Tähän asti Marinin hallituksen linja oli ollut, että lapsia autetaan.

Mikä muutti nyt yht´äkkiä hallituksen toimintalinjan ja -periaatteet? Millainen hallituksen päätös toiminnan perustana on? Vai miten tämä tehtiin?

Aiemmin Al-Holista kotiutettiin siis kaksi alle kouluikäistä orpolasta, koska heidän turvallisuustilanteensa oli heikentynyt merkittävästi. Orpolasten ja lasten auttamista lähes kaikki Suomessa onkin tukenut, mutta aikuisten ISIS-naisten auttaminen onkin sitten jakanut rajusti puoluekenttää. Keväällä toukokuussa  al-Holista Suomeen saapui vielä kolme naista ja yhdeksän lasta. He olivat itse leiriltä päässeet pois ja palasivat omatoimisesti Suomeen. Tämän myös maamme laki kansalaisillemme suo. Mutta nyt Marinin hallitus SDP:n ja Keskustan johdolla oli päättänyt myös hakea aikuisia suoraan leiriltä Al-Holista Suomeen. Nyt Ulkoministeriön virkamiehet ovat olleet hakemassa naisia pois.

Marinin hallitus ottaa toiminnallaan korkean riskin. Suojelupoliisi on yksiselitteisesti todennut, että naiset ovat turvallisuusuhka palatessaan Suomeen. Heillä arvioidaan olevan tiiviit siteet ääri-islamistiseen Isis eli DAESH-järjestöön. SuPo:n mukaan nämä naiset todennäköisesti lisäävät nyt Suomeen palattuaan maahamme kohdistuvan terrorismin uhkaa.

Helsingin Sanomat kertoi eilen 20.12.2020, että nyt Marinin hallituksen toimesta Suomeen haetuista nainista yksi on kirjoitellut twitteriin ISIS:iä tukeaa kommentteja suomeksi ”Äiti Terroristi” -nimisellä tilillään. Kyseinen nainen kertoi olevansa mm. iloinen ”amerikkalaisen James Foleyn julkisesta mestauksesta”. HS:n mukaan ”Leireille jää yhä noin puolenkymmentä suomalaista naista, joista osa on HS:n tietojen mukaan niin radikalisoituneita, että he eivät halua palata takaisin Suomeen.”

Mielenkiintoiseksi Marinin hallituksen toiminnan tekee myös tämä aikuisten naisten haun ajankohta? Eduskunta on juuri jäämässä joulutauolle ja esimerkiksi kyselytunteja ei enää ole ja myös Ulkoministeriön hallinnonalan budjettikeskustelu ajoittui juuri ennen kotiuttamista olevaan aikaan eli viime perjantaille. Sattumaa?

Nyt on tärkeää saa julki millainen Marinin hallituksen tekemä päätös on toimenpiteiden takana? Ja on kyllä poliittisesti mielenkiintoista myös kuulla miten keskusta tätä linjanmuutosta perustelee?

Tosiasiassa nimittäin on kyse hallituksen poliittisesta päätöksestä ja linjauksesta. Ministerit vain näyttävät jatkavan kuurupiiloa ja uskoisin, että nimenomaan keskustaa varten tai keskustan toiveesta median eteen on laitettu virkamiehet. Ja sitten virkamiehet kertovat ja väittävät vielä, että näin oli toimittava. Ja, että kyse ei ole hallituksesta vaan näin olisi kaikkien hallitusten ollut pakko toimia. No tämä ei tietystikään ole totta, vaan valittu sopiva tulkinta.

Jos PL 22 pykälä muka velvoitti, niin se koskisi ihan samalla velvoittavalla tavalla aikuisia, naisia ja myös miehiä kuin lapsia. Jos taas lasten oikeuksien sopimus muka velvoitti, niin on se kumma, ettei se velvoita muita sopimusvaltioita, kuten esim Ruotsia.

Poliittinen päätös siis tämä oli 100%

Ja alleviivaan nyt vielä, että Kokoomus ja itsekin olen koko ajan ollut sitä mieltä, että orpolapsia ja pieniä lapsia tulee ehdottomasti auttaa. Tukea aikuisten terroristinaisten ja ISIS-naisten Suomeen hakemiselle emme sen sijaan ole missään vaiheessa antaneet, emmekä tätä toimintaa aikuisten osalta hyväksy. Marinin hallitus ja SDP, Keskusta, Vasemmistoliitto, RKP ja Vihreät kantavat tästä ja tulevasta vastuun.

….

Eduskunta hyväksyi vuoden 2021 talousarvion

Eduskunnan tämän vuoden viimeinen täysistunto oli tänään. Ensin puoliltapäivin koronan suppealla kokoonpanolla äänestimme nipun talousarvioäänestyksiä ja sitten perään kolmisensataa äänestystä laajalla täydellä 200 kansanedustajan kokoonpanolla. Hallitukselta ei ymmärrystä löytynyt ei niin nuorten terapiatakuuta kuin ei myöskään vanhustenhoidon ja kotipalveluiden lisähoitajiin, mutta ei myöskään liikennehankkeille, ratahankkeille kuin ei myöskään polttoaineveron kiristysten perumiselle. Ja vahvasta sitoutumisesta vihervasemmistolaiseen hallituspohjaan ja -ohjelmaan kertoi sekin, että myös keskusta äänesti vastaan niin maatalouden ja suomalaisen ruuantuotannon aseman parannusehdotuksia vastaan kuin myös kyläkoulujen tukia vastaan. Tuntuu, että keskusta on todenteolla kääntänyt selkänsä nyt maaseudun elinvoimalle ja erityisesti kyläkouluille niin kunnissa kuin valtakunnankin tasolla. Näyttää nyt Marinin hallitus ja sen puolustaminen ajavan kaikkien ikiaikaisten keskustalaisten ja alkiolaistenkin periaatteiden yli.

Erikoisimpia tilanteita nähtiin, kun keskustalaiset olivat aiemmin tehneet omia talousarvioaloitteita maakuntien teiden korjaamiseksi ja tänään, kun niistä piti päättää, niin keskustalaiset äänestivät yhtenäisenä rintamana omia esityksiään vastaan? Olikohan ne esitykset sitten tehty vaan Suomenmaata ja tupailtojen puheita varten, kun ei sitten kuitenkaan lopulta niitä haluttukaan budjettiin mahduttaa? Tänään ne nimittäin olisivat keskustan tuella menneet läpi, sillä tukea niille löytyi niin Kokoomukseta kuin perussuomalaisistakin.

Mutta nyt talousarvio hyväksytty ja ensi vuosi sen osalta voi tulla. Huolestuneena katson kuitenkin tulevaan sillä työllisyystoimista ei ole tietoakaan ja koko ensi vuosi on viritetty ennätyssuuren velkarahan varaan. Ja tänään näytti Marin jo hakevan uutta tukea oppositiopuolueilta valmiuslainkin käyttöönotolle. Tavoitteena varmasti laittaa sairaanhoitajat ja lääkärit ja muu hoiva pakkotöihin. Saa nähdä miten käy, sillä alkaa sote-henkilöstö olla aikalailla kypsää ja uupunutta tähän toimintatapaan ja saneluun. Nyt pitäisi Marinin hallituksen tuo koronakorvaus näille työntekijöille varata tai työnantajille rahoittaa ja sitten myös osaltaan varmistaa riittävä oikeus myös vapaisiin ja lomaankin. Kyllä hoitohenkilökunta ja lääkärit ja myös palo- ja pelastustoimi varmasti tekee parhaansa, jos heitäkin kuunneltaisiin ja kohdeltaisiin kunnioittavasti ja arvokkaasti.

Nyt järven rannassa jo pimeää. Muutama jouluvalo tuo tänne metsän keskelle kimallusta. Joulua kohden voidaan pikkuhiljaa laskeutua.

….

Ja tässä vielä sitten tuorein EduskuntaTV:n jakso ja samalla myös päättyvän vuoden viimeinen. Kiitos teille kaikille EdariTV:n katselijoille ja mainiolle toimittajallemme Elisa Hyväriselle. Ja iso kiitos kuvaajalle ja editoinnistakin vastanneelle Malin Anomaalle.

Kommentit