Microsoftin uutinen ei täysin odottamaton, mutta tyrmäys kuitenkin

Blogi, keskiviikkona 08.07.2015

Microsoft kertoi tänään ajavansa alas kaikki toiminnot Salon tehtaallaan ja työttömäksi jää toista tuhatta henkilöä. Yhteensä Suomesta Microsoft vähentää jopa 2 300 eli työt loppuvat käytännössä useammalta kuin joka toiselta entiseltä nokialaiselta eli nykyiseltä Microsoftin Suomen työntekijältä. Tietojen mukaan suurinosa näistä irtisanomisista tehdään yhtiön Suomen puhelinliiketoiminnasta ja siihen liittyvistä toiminnoista. Käytännössä siis ajetaan alas vanhaa hyvää Nokiaa.

Tänään Microsoft ilmoitti myös vähentävänsä maailmanlaajuisesti enintään peräti 7 800 työntekijää. Lähes kolmannes siis osuus Suomeen. Samalla yhtiö tekee Nokialta viime vuonna 2014 ostetuista matkapuhelinyksiköistä peräti 7,6 miljardin dollarin alaskirjaus.

Microsoft ei siis ainakaan saanut vanhavaa Nokia-brändiä uuteen nousuun. On rehellistä myötään, että kaikkia virheitä ei Microsoft tehtynyt vaan Nokialla oli jo ongelmia myyntivaiheessa, mutta nyt toiminnot ovat vielä sitäkin huonommassa kunnossa. Irtisanomisia ja puhelintoiminnan muutoksia on siis osattu luonnollisesti odottaa. Ja kun koko ajan älypuhelinmarkkinoiden kasvu on hidastunut ja uusiakin kilpailijoita on tullut markkinoille niin tämä oli oikeastaan vain ajankysymys. Itse uskonkin, että puhelinala ja varsinkin sen sovellusmaailma tulleekin nojautumaan jatkossa muutaman jätin sijaan lukusien pienten ja ketterien toimijoiden varaan. Toivottavasti sellaisia saadaan Suomeenkin. Ja softa eli ohjelmistopuolella tullaan vielä näkemään monia menestystarinoita. Osaamista tästäkin irtisanottavien joukosta löytyy vaikka kuinka ja toivottavasti se saadaan käyttöön. Ja uskon, että Microsoftkin tekee vielä jotain radikaalia. Sellainen voisi olla siirtyminen Googlen Android-käyttöjärjestelmään.

Mitä Nokiaan tulee niin todennäköistä on, että yhtiö myi puhelintoimintansa juuri viimeisellä mahdollisella hetkellä. Virheitä ja vääriä ratkaisuja oli tehty yhtiössä jo paljon ennen Microsoft-kauppaa ja on vaikea uskoa, että Nokia olisi yksinkään pystynyt laivaansa enään nostamaan pinnalle. Toki sellainenkin pohdinta varmasti jää elämää ikuisesti ja aika vielä kultaa muistotkin.

Microsoft on kuitenkin aiemmin luvannut harkita uutta datakeskusinvestointia Suomeen. Toivotaan, että se Suomeen vielä saadaan.

Mutta tämä päivä on erityisen synkkä monelle suomalaiselle perheelle. Monia tänään irtisanomistiedon saaneista työttömyys itseasiassa kohtaa ensimmäistä kertaa. Se on kova paikka ja ei voi toivoa kuin voimia ja jaksamista ja uuden työpaikan löytymistä mahdollisimman pian. Tänään on jo hallituksen toimesta varauduttu antamaan eduskunnalle lisäbudjetti Microsoftin irtisanomisten takia ja tavoite näin tukea Microsoftilta irtisanottavien uudelleen työllistymistä sekä erityisesti Salon aluetta rakennemuutoksessa.

Myös Kreikan tilanne on entistä tukalampi. EU asetti nyt maalle tällä viikolla umpeutuvan aikarajan, mihin mennessä Kreikan on päästä päästävä velkojien kanssa sopimukseen rahoitusohjelmasta. Jo tämän viikon sunnuntaina Kreikassa voi olla edessä käytännössä monessakin mielessä katastrofi. Ja jos Kreikan johto ei sopimukseen pääse niin käytännössä EKP:n eli Euroopan keskuspankin on lopetettava hätärahoitus maan pankeille tämän viikon jälkeen.

Torstaina Kreikan vasemmistohallituksen pitäisi pääministeri Tsipraksen johdolla tuoda uskottava esityksensä maansa pelastamisesta. Viikonloppuna sitten Euroalueen valtiovarainministerit kävisivät tätä läpi Brysselissä. Ja sunnunntaina samassa paikassa pidettäisiin niin euromaiden kuin koko EU:nkin huippukokoukset. Siihenkin varaudutaan jo, että Tsipras ei sopuu taivu. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoi viime yönä, että ”Kreikan euroeron varalta on yksityiskohtainen suunnitelma”.

 

Itse valitettavasti olen epäile siitä, että Tsipras onnistuisi saamaan aikaan sellaisia päätöksiä millä Kreikka voitaisiin pelastaa ja pitää pinnan päällä. Tänään europarlamentaarikkomme Henna Virkkusen twiitti tuki tätä. Henna kirjoitti, että ”Ei yllättänyt, ettei #Tsipras kyennyt eilenkään esittämään mitään. Talousohjelman valmistelun sijaan hän tuli nyt puhumaan EU-parlamenttiin.” Niinpä.

Tilanne siis tukala ja mikä surullisinta kaikista tukalin ihan tavallisten kreikkalaisten osalta. Heille toivon jaksamista todellakin vaikessa tilanteessa ja heidän päättäjilleen nyt järkeä ja vastuunkantoa.

Kello 22.11 ja nyt mökin tuvan pöydän ääressä iltapalaa. Tänään ratsastamassa ja sitten hieman töitäkin puhelimenvälityksellä onneksi vain. Kotimaan ja hieman ulkomaankin asiat siis työllistävät nyt tänä suvenakin. Mutta se kuuluu tähän työhön.

Huomenna sitten jatketaan.

20012_10153512157488395_2496253259877886832_nNiin ja nyt sekin on julkista, että kulttuurikummini Cheek tekee odotetun paluunsa. Sä huudat! Cheek & Blockfest! Kummisetä & The Comeback!

 

Kommentit