Metsästysmuseo tuo Riihimäen seudulle miljoonia

Blogi, maanantaina 23.03.2015

Tänään menen ensimmäistä kertaa Suomen Metsästysmuseon hallitukseen. Minut valittiin 25 vuotta täyttävän metsästysmuseon hallitukseen viime vuonna ja pestini alkoi vuodenvaihtuessa. Tänään ensimmäinen kokous ja mielenkiintoinen asialista heti pöydällä.

9642_metsästysSuomen Metsästysmuseo perustettiin 25 vuotta sitten kesällä Riihimäelle. Vuosien aikana museon näyttelyihin on tutustunut jopa 350 000 luonnon ja metsästyksen ystävää ja arvioiden mukaan esimerkiksi vuosina 2010-2015 museon kävijät ovat tuoneet seutukunnallemme 2,5-3,9 miljoonaa euroa. Arvio perustuu maamme museoliiton teettämään yliopistotutkimukseen. On arvioitu, että jokainen metsästysmuseon kävijä jättää alueelle noin 32-49 euroa.

Metsästysmuseon vuotuinen budjetti on 650 000 euroa, mistä leijonan osa tulee valtiontukena maa- ja metsätalousministeriöltä sekä opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Lipputuloja museomme kerää noin 50 000 euroa vuodessa. Osa museon toiminnasta rahoitetaan metsästyskorttivaroilla tavoitteena näin vaalia ja taltioida metsästysperinteitämme niin menneiltä vuosikymmeniltä kuin tänäpäivältäkin.

Juhlavuosi siis käynnissä ja yksi sen kohokohta on Suden paluu-näyttely, missä on esillä Seppo Polameren erägrafiikkaa. Näyttely avautuu yleisölle ensi kuussa. Syksyllä sitten on luvassa suurempi näyttelykokonaisuuden avaus kun Metsästysmuseolla avataan perusnäyttelyyn tuleva asevalmistukseen ja sen historiaan paneutuva aseosasto. Sakonkin perinne siis näkyy museossa.

Mutta nyt aamukahville Shellille ja matkaan. Kampanjapäivä vie tänään ympäri Hämettä ja sitten illalla vielä Metsästysmuseon kokouksen jälkeen Riihimäellä suurempi keskustelutilaisuus Politiikan Värisuoran alla kello 17 Laurellilla. Tervetuloa mukaan!

10406603_10153193785478817_7726145435501849248_n

iiro viinanen hämeenlinna

 

Kello 20.20 ja hetki sitten kotiin. Tänään kampanjapäivä vei Lopen Shellin aamukahvilta Riihimäen kautta Hausjärvelle missä tänään kohteina Ryttylä ja Hikiä. Ja illalla vielä jatkoimme Riihimäellä Politiikan Värisuoran parissa. Laurellilla kivasti väkeä ja ehkä tämän vuoden vilkkain ja kiivainkin keskustelu. Vaalit siis lähestyvät.

Päivällä pari tuntia myös Suomen Metsästysmuseolla. Hieman katsoimme tulevaa näyttelyohjelmistoamme ja myös muutenkin tulevaa. Heti siis täysillä töihin mukaan ja täytyy kyllä sanoa, että hieno päästä tähän porukkaan mukaan ja tekemään työtä myös metsästäjäperinteen vaalimiseksi.

Illalla vielä puhelin soi ja Iiro Viinanen soitteli huomisesta Iiron Listan julkistuksesta. Laurellille Hämeenlinnaan on tulossa mediaakin paljon paikalle ja kannattaa tulla myös muidenkin hyvissä ajoin mukaan. Paikkoja on kuitenkin rajoitetusti ja aihe varmasti mielenkiintoinen. Ja itsekin odotan mielenkiinnolla millaisen säästölistan Iiro esitteee.

Huomenna aamusta aikainen lähtö. Suuntaamme Aino-Kaisa Pekosen ja Tarja Filatovin kanssa Politiikan Värisuoran kanssa aamusta Heinolaan ja sieltä sitten Lahteen ja Hollolaan. Tervetuloa mukaan!

Yhteen asiaa on mielipidettäni…

WP_20150323_17_58_05_Pro

Riihimäen Laurellilla hyvin väkeä paikalla kun illalla järjestin kollegoitteni Tarja Filatovin ja Aino-Kaisa Pekosen kanssa Politiikan Värisuora -keskustelun. Huomenna sitten vastaavat keskustelutuokiot Heinolassa, Lahdessa ja Hollolassa.

Keskusta esittää uutta polttoaineveroa – minä sanon EI KIITOS.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä esitti viime viikolla uutta polttoaineveroa. Veroon on Sipilän ja keskustan mukaan varaa kun raakaöljy on halpaa. Tämä Sipilän esitys kyllä alkaa paljastaa hänen ja keskustan todellisen laidan. Olen pitänyt keskustaa maaseudun ja pitkien etäisyyksien maan puolustajana. Mutta nyt esitetty lisävero koituisi kyllä kovalla ja karulla kädellä suomalaiseen yrittäjyyteen, mutta myös jokaiseen maaseudun perheeseen.

Ajatus ei ole yksin Sipilän sillä hänen taisteluparinsa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen esitteli samaa jo aiemmin. Kyse ei siis tällä kertaa ole taustamuistiosta vaan keskustan virallisesta tavoitteesta.

Pitääkin kysyä Sipilältä, että keskustalta, että eikö 7 miljardia liikenteeltä vielä riitä? Nykyisin nimittäin liikenteeltä kerätään veroja ja erilaisia maksuja jo 7 miljardia. Tästä vain noin 1 miljardi palaa tieliikenteen hyväksi mm. tienpitoon ja –rakentamiseen. Ja nyt keskusta haluaa kerätä siis vielä enemmän?

Kysyä myös sopii, että pitääkö keskusta suomalaisia autoilijoita ja kuljetusalan yrittäjiä raha-automaatteina? Monelle kun Suomessa henkilöauto on aivan välttämätön jokapäiväisessä arjessa. Ja kysyä voi sitäkin, että onko väliaikaisia autoveroja joskus purettu?

Keskustan uusi polttoainevero on siis karua kyytiä maaseudulle ja yrittäjyydelle. Itse sanon sille ei ja toivottavasti Sipiläkin keskiolutesityksensä tapaan perääntyy tästäkin.

Kohtuus on verottamisessakin hyväksi.

11080950_10152890884172690_4688866692691783947_n

 

 

Kommentit