Metsä Groupin Rengon Saha tekee lähes maksimitulosta – Metsäteollisuus elää uutta nousua

Blogi, maanantaina 08.05.2017

Toukokuun ensimmäisen yritysvierailuni kohde oli Metsä Groupin Rengo Saha nykyisessä Hämeenlinnassa. Metsäteollisuus on laajemminkin onnistunut kääntämään kurssiaan ja koko ala elää uutta nousukautta. Tämä näkyy myös 1970-luvun lopulla perustetulla Rengon Sahalla. Tällä hetkellä saha tekee ennätyskovaa tulosta maailmanlaajuisestikin mitattuna ja ilman suuria lisäinvestointeja erityisesti kuivatukseen ei saha enää paljoa enempään pysty.

Rengon Sahalle tulee joka päivä ympäri vuoden puuta sisään noin 50 rekkaa ja ulos lähtee puutavaraa noin 20 rekallista ja lisäksi kaikki sivutuotekuormat. Kaiken kaikkiaan sahan pihassa pyörähtää päivän aikana lähes sata rekkaa ja vuositasolla se tarkoittaa noin 320 000 m3 sahatavaraa ja sen päälle sivutuotteena tulevat hake, puru ja kuori. Kaikki menevät tarkasti hyötykäyttöön nekin.

Ehkä hienoinen yllätys on se, että Rengon tavarasta yli neljännes menee vientiin Ranskaan (2015: 26%) , Kiinaankin noin 18% ja Saksaan 12%. Kiinan osuus on edelleen kasvussa ja nykyinen luku siis jo tuota vuoden 2015 tieto suurempi. Kiinassa hyvän kuusipuun kysyntä on kasvanut vauvapolitiikan muutoksen myötä. Kasvavat perheet tarvitsevat lisää sänkyjä ja penkkejä ja siihen puutavara Rengosta nyt isolta osin menee. Kotimaahan jää vai vajaa 10% tuotannosta eli vienti on alan sana.

Metsä Fibren Rengon Sahan johtajan Jari Väkeväisen johdolla sain eriomaisen hyvän katsauksen sahan nykytilanteeseen ja haasteisiinkin. Tosin niitä haasteita ei nyt kovin paljoa tuntunut olevan vaan alalla menee hyvin ja antaa mennä. Puuta metsissämme riittää ja korkea laatu on jälleen arvossaan oikeilla aloilla. Metsäteollisuudessa noin yleisestikin on panostukset on siirretty painopaperin markkinoilta selluun, kartonkiin ja pehmopapereihin laadukkaan sahatavaran lisäksi. Oikeilla tuotteilla on vihreä kulta jälleen kultaakin arvokkaampaan ja metsä työllistää yhä enemmän jälleen.

Metsäalalla siis hyviä uusia uutisia. Äänekosken tehdasinvestointi oli koko alalle iso piristysruiske ja nyt se on saanut monia muita metsäalan hankkeita eteenpäin ja ehkä vetovoimaa alalle muutenkin. Metsäyhtiöt ovat läpikäyneet viime vuosien aikana todella ison rakennemuutoksen. Voi hyvin todeta, että ala on uudistumisessaan onnistunut ja pystynyt hyvin vastaamaan siihen, että paperin kysyntä on hiipunut ja tulee varmasti jatkossakin hiipumaan.

Yksi sellainen asia mistä pitää kyllä jatkossakin pitää huolta on maamme kilpailukyky. Metsäala on tässä hyvä tai varoittava esimerkki. Tarvitaan hyvää yhteistyötä ja koko ketjun toimivuutta. Kuljetuskustannukset tässä myös tärkeässä osassa ja antavat maailmanlaajuisessa kilpailutilanteessa etumatkaa muille. Ketjun tarvitsee siis toimia metsästä sahalle ja muille puuta käyttäville ja sieltä kumipyörin tai raitein satamiin ja sieltä sujuvasti laivoihin ja niin edelleen. Laadusta meidän tuotteiden menekki ei jää kiinni mutta hinnan ja palveluketjun täytyy olla kilpailukykyinen ja toimiva.

Iso kiitos Rengon Sahan vierailun järjestäneelle Kummiyritykselleni Tarkkalan Kuljetukselle toimitusjohtajansa Petri Tarkkalan johdolla ja Metsä Fibren sahan johtajalle Jari Väkeväiselle. Oli mukava kuulla, että talouden kääntyminen näkyy myös täällä ja enemmän tai oikeastaan lähes yksinomaan myönteisiä uutisia minulle kerrottavana. Ja mikä hienointa sahalla täysi tohina päällä ja vajaa 100 työntekijää hyvin työhönsä sitoutuneita ja huippuammattilaisia.

Rengosta sitten Lopelle takaisin ja hieman moottoriurheiluasioita kahvipöydässä ja sitten ilta Lopen kunnan asioiden parissa. Kunnanhallitus käsitteli mm. uutta hallintosääntöä, hankintaohjetta ja myös montaa muuta asiaa. Myönteisiä uutisia myös yrityskentällä ja viime viikolla myytiin Jylhäkummun alueen viimeinen yritystontti ja nyt hieno alue pian valmis ja täyteen rakennettu. Alue saa myös lisää elinvoimaa kun Säästö-Karit avaavat Lähiruokakauppa Pehtoorin myymälänsä yhteyteen vielä tässä toukokuun aikana. Hienosti on tuokin juttu edennyt kun oikeat henkilöt saimme yhteen ja yhteenhiileen puhaltamaan.

Kunnanhallituksen esityslista löytyy nyt jo netistä www.loppi.fi ja pian sieltä myös kokouksen pöytäkirja. Ja tavan mukaan mielelläni vastaan kysymyksiinkin jos ja kun sellaisia tuosta esityslistalta esille nousee tai muutenkin kotikuntamme tai valtakunnankin asioista.

 

 

 

Kommentit