Mennäänkö kielen siivoamisessa jo jälleen liian pitkälle? – Kosmetiikkajätti L’Orea päätti poistaa vaalentava-sanan tuotteistaan

Blogi, sunnuntaina 28.06.2020

Yhdysvaltalaisen George Floydin kuolema poliisien väkivallan uhrina on saanut maailmanlaajuisesti liikkeelle mielenosoituksia rasismia vastaan. Tapahtumien seurauksena myös vanhoja patsaita on tuhottu eri puolella maailmaa niiden mm. orjuuteen liittyvien yhteyksien johdosta. Tuoreimpana liikkeelle on lähtenyt toimet joilla kieltä mm. tuotemerkkien osalta siivotaan.

Musta-Pekka muuttui ensin Pekka-korteiksi ja nyt koko korttipakat on vedetty pois myynnistä.

Toimien ensimmäinen osa on helppo ymmärtää ja niitä myös rauhanomaisilta osin tukea. Myös viimeisin on helppo ymmärtää selvien tapausten osalta kuten vanhanajan ”neekerin suukko” makeisista luovuttaessa tai Laku-Pekka -kuvista luovuttaessa. Niissä aivan selkeä sellainen yhteys mitä ei pidä ainakaan enää tänä päivänä hyväksyä. Ehkä niiden osalta toimitaan jo liiankin myöhään.

Nykyisin pelkkien Suukkojen -nimellä tunnettuja suklaaunelmahöttömakeisia valmisti 1920-luvulta lähtien Hellas mm. nimellä ”Neekerin suudelma”. Meillä makeista on kutsuttiin aina 2001 vuoteen saakka neekerinsuukoksi tai neekerinpusuksi sen vanhan saksankielisen nimityksen Negerkuß mukaan. Silloin pakkauksen kuvaa muutettiin, mutta nyt vasta maaliskuussa 2020 suukkoja nykyisin valmistava porvoolainen Brunberg kertoi, että paketissa suuteleva pariskunta poistuu kesään mennessä ja tilalle tulee piirretty kuva Porvoon kaupungista. Myös Valio on kertonut muuttavansa ainakin osan tuotteidensa kuvia. Turkkilaisen jogurtin mieshahmon Fetsi-päähine on ainakin poistumassa. Nimet Turkkilainen Jogurtti ja Bulgarilainen Jogurtti ovat ainakin toistaiseksi vielä kelpaamassa. Uncle Ben’s ilmoitti myös poistavansa pakettiensa kuvista aina 1940-luvulta lähtien niissä olleen tummaihoisen viljelijän kasvot. Ja jo aiemmin Quaker Oats kertoi muuttavansa 130-vuotiaan Aunt Jemima pannukakku- ja siirappituotteidensa logon ja nimen.

Tuoreimpina on uutisoitu Eskimo-jäätelöiden ja pakkastetuotteiden nimien olevan poistolistalla ja eilen myös Fazer kertoi saaneensa vaatimuksia yli 100-vuotisesta Geisha -suklaamakeisesta tai sen nimestä luopumiseksi. Fazer kertoikin välittömästi tätä selvittävänsä. Sosiaalinen media nostikin eilen sitten jo hieman kuin vastareaktiona esille sen, että miten sitten nakkikioskin hampurilaiset ja porilaiset jne. Osan mielestä ollaan menossa siis jo liian pitkälle.

Vielä astetta pidemmälle kielensiivoamisen vei kosmetiikkajätti L’Oreal.  L’Oreal kertoi nimittäin luopuvansa ihon sävyä tasoittavien tuotteiden white ja whitening eli valkoinen ja vaalentava -sanoista. Lisäksi pannaan joutuivat vaaleaan ihoon viittaavat muut sanat kuten fair, fairness, light ja lightening. Sen sijaan itsestään ruskettavien voiteiden ja aineiden kielensiivoamisesta ei L’Oreal ainakaan toistaiseksi kertonut mitään. Kai ne ihan yhtälailla sitten joutuvat romukoppaan?

Turbulenssi on nyt raju. Voi hyvinkin olla, että kymmenen vuoden päästä tätä hämmästelyämme ihmetellään. Sitä, että miten joku saattoi edes ääneen sanoa olevansa ihmeissään menosta jossa kielestä poistetaan vaalentava-sana tai paketeista historiallisia tuotemerkkien kuvia. Uskon itseasiassa näin käyvän. Ja loppupelissä tietenkin jokainen yritys tekee itse ratkaisunsa. Ja eihän varmasti minkään yrityksen tarkoitus voi olla yhdenkään ihmisen loukkaaminen. Sekin kannattaa tässä muistaa.

Toisaalta mieleen tulee myös väistämättä Goerge Orwellin 1940-luvulla kirjoittama romaani 1984. Kirjassa historiaa väärennetään vallanpitäjien haluamaksi ja luodaan uuskieltä. Onko nykymeno jo orwellilaisempempaa kuin edes George Orwell osasi kuvitella? Vai onko tässä edes samasta kyse vai vain tärkeimmästä eli tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta.

Itsekään en ainakaan aivan tarpeelliseksi näe sitä kehitystä, että jopa ihovoiteen ei voisi kertoa olevan ihoa vaalentava tai ruskettava, jos se kerran niin toimii ja näin joku haluaa ihonsa kanssa toimia.  Sen sijaan nollatoleranssin tulee olla kaikenlaiselle syrjinnälle. Tasa-arvoisuuden tulee olla itseisarvo kaikessa arjessamme. Ja tätä työtä pitää jatkaa ja vahvistaa.

Muistan aikanaan, kun vanha oman lapsuuden suosikki leikki ”Kuka pelkään mustaamiestä” muutti muotoon ”Kuka pelkään jäämiestä”. Silloin muutosta hieman hymyilimme, mutta nyt ei enää tulisi kenelläkään mieleen huudelle leikin alkuperäistä huutoa koulupihalla. Ja hyvä niin. Mutta nyt on hyvä rauhoittua hetkeksi. Miettiä rauhassa mitä ollaan tekemässä. Sitten päättää rauhassa mitä ollaan tekemässä. Ja tehdä päätökset sitten harkitusti.

 

 

 

Kommentit