” Kolme neljästä on huolissaan valtion velkaantumisesta” – Miten Marinin hallitukseen valittiinkin vain niitä neljänsiä?

Blogi, maanantaina 29.06.2020

‪Miten Marinin hallituksen tulikin valituksi vain heitä neljänsiä?

Helsingin Sanomat tänään aamulla kertoi, että peräti kolme neljästä suomalaisesta on ainakin jonkin verran huolissaan siitä, että valtion velka kasvaa tänä vuonna merkittävästi. Kesäkuun puolivälissä tehdyssä kyselyssä kysyttiin näkemyksiä lisävelanottoon ja tämän mukaan maamme velkaantuminen huolestuttaa noin kolmasosaa suomalaisista paljon. Lisäksi 44 prosenttia suomalaisista on asiasta jonkin verran huolissaan.

Joka viides suomalainen ei ole velkaantumisesta juurikaan huolissaan. Viisikoksikin heitä siis voisi varmasti kutsua.

Tänä vuonna koko vuoden valtionmenoista jo lähes kolmasosa rahoitetaan velalla. Marinin hallitus on ottanut lisävelkaa nyt jo vuoden puoliväliin tultaessa peräti lähes 20 000 miljoonaa eli 20 miljardia.

Nämä nyt otettavat velat erääntyvät vielä maksettavaksi, ja silloin on oltava maksukykyä. Vaikeina aikoina nimittäin nähdään ja ymmärretään hyvän taloudenpidon merkitys. Kun historiaa muistaa niin tai siihen tutustuu niin tietää kuinka 1990-luvun lamassa valtiovarainministeri Iiro Viinanen kiersi Japanissa, Yhdysvalloissa ja lukuisissa Euroopan maissa neuvottelemassa maallemme velka-apua. Rahaa ei siis saanut niin kuin nyt vain ilmoittamalla, että miljardeja tarvittaisiin lisää. Marinin hallitukselle velanotto on ollutkin ehkä jopa liiankin helppoa. Tuntuu ettei vasemmistopuolueilla ole juurikaan huolta huomisesta. Entisen jo eroamaan joutuneen pääministeri Antti Rinteen opit tai sanat: ”Rahaa on” on iskostunut vähän liiankin hyvin tämän hallituksen ohjenuoraksi aina jopa keskustaa myöten.

Holtittoman taloudenpidon takia myös EU joutuu nyt pohtimaan jättimäistä koronan elpymisrahastoa.  Etelä-Euroopan maat eivät ole toimineet taloutensa kanssa vastuulliseksi ja siksi pääministeri Sanna Marinin hallitus onkin tukemassa EU:n jättimäistä 750 mrd elpymisrahastoa. Sitä tarvitaan nimenomaan Italian, Ranskan ja Espanjan vastuuttoman taloudenpidon pelastamiseksi. Jos koronan pahimmat kärsijät olisivat olleet esimerkiksi hyväntaloudenpidon mallimaat Saksa, Hollanti ja esimerkiksi Suomi niin tällaista yhteisvastuullista elpymisrahastoa ei edes tarvittaisi. Siksi Suomen tulisikin pysyä erityisesti talouskysymyksissä ns. Hansa-ryhmän perusajattelussa. Viime kaudella valtiovarainministeri Petteri Orpon johdolla Suomi ja seitsemän muuta pienempää EU-maata liittoutuivat ajamaan pohjoisia etuja ja arvoja. Nyt edes koronan varjolla ei pitäisi hyväksyä maamme siirtymistä hyvän taloudenpidon maiden ryhmästä kohti Etelä-Euroopan maita.

Suomen valtionvelka nousee nyt Marinin hallituksen johdolla nyt jo noin 120 miljardiin. Marinin hallitus siis on ottanut tästä vuosikymmenten velkamäärästä jo kuudesosan eikä velanotolle näy loppua. Tämän vaalikauden aikana kokonaisvelkamäärä noussee aivan uskomattomiin lukuihin jos ja kun ei Marinin hallitus pysty tulopuolen kanssa mitään tekemään. Pitäisi tehdä työllisyysreformeja, pohtia kasvua ja tulopuolta aidosti vahvistavia toimia.

Summa summarum…

…suomalaisista ”kolme neljästä on huolissaan valtion velkaantumisesta” ja harmi vain, että Marinin hallituksessa näyttää olevan vain niitä neljänsiä. ‬

HS:n kyselyn toteutti Kantar TNS ja siihen osallistui hieman yli tuhat vastaajaa.

….

Kesäravitkin on parasta paikan päällä

Eilen pitkästä aikaa kaviouran reunalla. Riihimäen Kesäravit ja meitä yleisöä pääsi paikan päälle mukaan 500. Onneksi edes sen verran vaikka kyllä eilenkin taas ajattelin, että onko näissä Marinin kesätapahtumarajoituksissa mitään järkeä. Raviseuran puheenjohtaja Ilmari Halinen seisoi portilla ja piti kirjanpitoa kun väkeä tuli sisälle porteista ja valvoi näin ettei 500 maksimiraja millään hetkellä ylity. Riihimäelläkin voisi aivan turvallisesti ottaa kaksi erillistä 500 hengen katsomoaluetta käyttää ja jopa sisätiloissakin tehdä loosseja, mutta kun ei.

No, hyvä, että edes jokunen katsoja mukaan saadaan ja näin myös hieman tuloja raviseuroille ja raviradoille. Hieno ilta eilen ja myös upeita juoksuja. Ja olihan se hienoa kokea paikan päällä kun ”ex-loppilainen” Voima-Simo juoksi entisen isäntänsä ja kasvattajansa Jari Nylundin ajamana makeaan voittoon entisellä kotiradallaan.

Kävimme myös kunnanhallituksen varapuheenjohtajan Eeva Pyhälammin ja kunnanjohtaja Mikko Salmelan kanssa lomittamassa Lopen Kunnan -nimikkolähdön voittajan. Loppi on vahva hevoskuntakin ja haluamme aina olla mukana myös Riksun Kesäraveissa. Hevostalous on tärkeä osa elävää maaseutua ja sitä me haluamme myös osaltamme olla vaalimassa.

Riksussa raveja vielä tulossa eli lähtekääpä kaikki mukaan. Seuraavan kerran Riihimäellä ravataan torstaina 9.7.2020 klo17.30 ja sitten…

sunnuntai 26.7.2020 klo18
sunnuntai 16.8.2020 klo17
sunnuntai 23.8.2020 klo17

Ja toivottavasti saamme näitä tapahtumien rajoituksia myös purettua. Maalaisjärkeä pitäisi näissäkin käyttää ja sallia eikä Säätytalolta ministeripöydästä sanella miten tapahtumia Kesä-Suomessa tehdään. Paras osaaminen on nimittäin siellä missä tehdään.

Kello 20.01 ja vielä Pekan päivän kahvit ja mansikat. Pekkalassa, kun aina kolmanneksen vuodesta asumme ja paikan rakensi rakas Pekka-eno. Eikä tässä kai ollaa Pekkaa pahempia itsekään.

Mukavaa Pekan päivää kaikille. Hieman antoi taivas myös vettäkin. Sopi hyvin kahden viikon hellejakson perään.

Kommentit