Me suomalaiset arvostamme kotimaista ruoantuotantoa.

Blogi, perjantaina 07.03.2014

Maataloustuottajien keskusliiton MtK:n yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa teettämä tutkimus suomalaisen ruuan arvostuksesta yllättää positiivisesti. Me suomalaiset tuemme kotimaista ruuantuotantoa yhä yksimielisemmin (91%) kun edellisinä vuosina. Osansa kannatuksen kasvuun on varmasti tuonut globaalit ruokaturvallisuuteen liittyvät kysymykset, osittain taas tiedon sekä raaka-aineisiin kohdistuneen mielenkiinnon lisääntyminen kuluttajien keskuudessa. Aivan varmasti Euroopan lihasotkut ja tahallisesti hämärretetyt ruoan tuotantoketjut herättävät itse kussakin epäilyksiä ja hämmennystä. Haluammeko syödä sellaista mitä ei edes ole tarkoitettu ihmisten ruoaksi tai syödä sitä mitä emme ole edes ostaneet. Makkarassa on siis kaikkea muuta kuin sitä mitä meille on myyty. Oli niin tai näin, uutinen on hyvä. Meillä on Suomessa onneksi vahva yhteinen näkemys siitä, että omaa alkutuotantoa tarvitaan ja se toimii samalla vahvana viestinä tuottajillemme Suomalaiselle ruualle on kuluttajia myös tulevaisuudessa.

Suomalaiset ruuantuottajat tekevät hyvää ja arvokasta työtä. Ja todella kovaa ja raskasta työtä. Maitotilalla esimerkiksi ollaan kiinni 24/7 ja vain tyytyväiset ja hyvin hoidetut lehmät lypsävät hyvin. Itse olen päässyt seuraamaan läheltä maidontuotantoa omalla kummitilallani Portaankorvassa. Siellä Liisan ja Pekan johdolla tehdään hienoa työtä ja jälleenbyhden lehmän 100 000 rajan rikkominen kertoo siitä, että lehmät voivat hyvin. Ja ei ole kuin hetki kun vasta juhlimme edellisen lehmän, Rouva Myyn, satatonnareita. Nostan kyllä hattua todella korkealle. Ja vuosittain olen kiertänyt lukuisilla muillakin tiloilla ja ne nostavat entisestään arvostustani suomalaisen ruuantuotantoa kohtaan ja sen tekijöitä kohtaan.

MTK:n tutkimuksessa selviää myös se, että me suomalaiset uskomme yhä vahvemmin suomalaisen ruuan turvallisuuteen. 79 % vastaajista kertoo pitävänsä kotimaista ruokaa turvallisempana kuin Euroopan unionin ulkopuolelta tuleva ruoka. Viime vuonna vastaava luku oli 74%. Epäilys ja pelko suomalaisen ruuan turvallisuudesta ovat siis hyvin vähäistä.

Suomalaista elintarviketuotantoa ei ole ilman omaa maataloustuotantoa. Maataloustuotantoamme ei ole ilman kattavaa tukijärjestelmää. Tutkimuksen tuloksista on pääteltävissä, että yhä useampi suomalainen suhtautuu maataloustukiin suopeasti. Yhteiskunnassa vallitsee ymmärrys siitä, että tuottaja tarvitsee korvauksen työstään ja laadukkaalla kotimaisella ruualla on hintansa.

Aiheen kääntyessä Euroopan unionin harjoittamaan maatalouspolitiikkaan kurssi muuttuu. Noin puolet suomalaisista arvioi, että jäsenyytemme EU:ssa ei ole edistänyt maatalouttamme. Ja vain alle viidennes pitää EU-jäsenyyden vaikutusta maatalouteen myönteisenä.

Ja tässä ruokakampanjani puolivälissä on hyvä muistuttaa siitäkin, että yksi tärkein tukija suomalaiselle puhtaalle ruualle olemme me suomalaisen ruuan käyttäjät. Ostopäätöksillä tuemme sitä, että jatkossakin Suomessa tuotetaan hyvää ruokaa ja sitä myös kodin pöytään saamme.

….

Nyt Mäntyniemeen. Aamukahvipöydässä keskustelut Tasavallan Presidentti Sauli Niinistön kanssa Ukrainan kriisin tilanteesta ja varmasti myös muut ulkopolitiikan ja turvallisuuspolitiikan ajankohtaiset asiat nousevat keskusteluun. Mäntyniemeä kohden…

….

Kello 14.17 ja hetki sitten eduskunnan päivä päätökseen. Mäntyniemen aamukahvit olivat jälleen erinomaiset. Perustuslaki toimii nykyisen presidentin aikana esimerkillisesti. Yhteys siis eduskuntaankin mutkaton ja saumaton. Nämä ovat siis tahtokysymyksiä miten asioita halutaan hoitaa. Eduskunnassa sitten vielä ympäristövaliokuntam luonnonsuojelulain parissa ja ulkoasiainvaliokunta ja niiden perään täysistunto. Ja mahtuihan päivään vielä Tampereen teksnillisen yliopiston TTY:n hallituksenkin vierailu eduskuntaan. Puheenjohtaja Mikko Rahikainen on loppilainen ja entinen oppilaani ja olikin mukava ottaa vastaan tällainen porukka. Sain heitä moikkaamaan vielä tamperelaisen kollegani Sofia Vikmanin kuin myös Ben Zyskowiczinkin. Nyt hetki töitä työhuoneessa ja illalla sitten Emma Gaalaan kutsuvieraaksi. Upea päästä juhlistamaan kulttuurikummini Cheek upeaa juhla. Sellaiseksi Jaren kohdalla tämä ilta varmasti muodostuu.

 

Kommentit