Matkamessuilla vilkas viikonloppu – Toivottavasti kotimaan matkailu piristyy.

Blogi, sunnuntaina 18.01.2015

Tammikuun perinteen mukaan tänä viikonloppuna Messukeskuksessa vietetään Matkamessuja. Arkipäivät olivat olleet vielä hieman rauhallisempia, mutta viikonloppuna vilskettä on riittänyt. Ja kun itse messuilla kiersin niin oli mukava kuulla, että pientä piristymistä on nähtävissä heti alkuvuodesta viime vuoteen verrattuna kotimaankin matkailussa. Toivottavasti tähän osaltaan vaikuttaa myös yritysten edustuskulujen vähennyskelpoisuuden palauttaminen. Se oli iso virhe viime vuodelle ja vei maastamme matkailualalta työpaikkoja ja ravintoloita ja muitakin matkailualan kohteita. Esimerkiksi yksin Pohjois-Suomen matkailukeskuksissa myynnin pudotus oli jopa 20–30%. Verovähennysoikeuden poistaminen vähensi alan työllisyyttä 1 500 henkilöllä. Nyt onneksi tämä virhe siis korjtaan.

Samaan aikaan myös Venäjän talouden heikko tilanne ja ruplan heikkeminen yhdessä Ukrainan kriisin kanssa ovat leikanneet venäläisten yöpyjien määrää viime vuonna noin 15 prosentilla. Ja näyttää siltä, että tämä kehitys ei nyt ainakaan kasvuksi käänny. Siksi tarvitsemme uusia matkailijoita koko maahan ja ennen muuta nyt pikaisesti Imatran ja Lappeenrannan alueille, Tahkon alueelle ja myös Lappiin. Mutta on totta, että tämä lasku näkyy kaikkialla Suomessa. Toivottavasti uusia matkailijaryhmiä löytyy siis ulkomailtakin ja tämän eteen on nyt tehty monella rintamalla työtä.

On esitetty myös alkoholiveron kevennystä ravintoloille ja itse uskon, että se olisi kaiken kaikkiaan nyt järkevää. Juomakulttuuriamme voisi kehittää pois kotisohvalta viron tuliaisista ravintoloihin missä juominenkin tapahtuu valvotusti. Ja yleensäkin nyt olisi syytä pohtia koko alkoholinverotusta niin että verotulot eivät kaikki valuisi kiihtyvällä tahdilla Viroon ja ulkomaille. Ja samalla korjata virheet uudesta mainontalaista. Tähänhän itse tein jo korjausesityksen missä some-mainonta ja myös kuljetusautojen mainokset sallittaisiin kotimaisillekin jakeluautoille. Olen siis itse nostanut käden tässä virheen merkiksi ylös. Uusi alkoholilaki on siis tulkinnoissa mennyt liian pitkälle eikä enää palvele tarkoitustaan. Aiheestahan on puhuttu julkisuudessa paljon ja itsekin hieman jouduin siihen puuttumaan, kun esimerkiksi Perussuomalaisten Tom Packalen haukkui hallitusta alkoholimainonnan tiukennuksista. Samalla hän jätti kertomatta, että itse hän kannatti eduskunnassa alkoholimainnonan täyskieltoa. Siis keskusta ja perussuomalaiset olivat vielä paljon tätä nyt jo ylitiukaksi haukuttua mainontalakia tiukemman lain kannalla.

Mutta Matkamessuille ehtii vielä tänään. Messuilla upeasti esillä mm. säveltäjämestari Jean Sibelius kuin totta kai kotikuntani Loppikin Marskin Majan johdolla. Isoja osastoja paljon ja myös Ulkoministeriö ja Tulli mukana kertomassa toiminnoistaan matkailijoille. Jos tänään pohditte mitä tekisitte niin minun menovinkkini on Matkamessut. Paljon nähtävää ja koettavaa ja siihen Matkamessujen maailmanympärysmatkaan menee aikaa nopeasti ainakin koko päivä.

….

Kello 21.27 ja päivä paketissa. Tänään monenlaista ohjelmaa ja vähän ulkoiluakin. Nyt kun enää ei ole yhtään vapaapäivää ennen vaaleja niin täytyy käyttää kaikki hetket mitä vapaana on myös hyödyksi tuon liikkumisen ja ulkoilunkin kautta. Tänäänkin hauskaa menoa isomman lapsemme kanssa hurjissa lumisissa mäissä.

Mutta voisin nyt siis hieman paljastaa tulevaakin. Eli lasikaupunki Riihimäki saa nyt uuden tapahtuman, kun maaliskuun 28. päivänä järjestän ystävieni kanssa Lehmushovissa Lasia ja Muotia -tapahtuma. Tapahtuma on siis kunnianosoitus suomalaiselle osaamiselle ja kivijalkakaupalle. Ystäväpariskuntamme osti upean vanhan lasitehtaanjohtajan talon joitain vuosia sitten ja nyt hieno talo tekee paluun. Tapahtuman paikkana siis Lehmushovi ja ohjelmaa myös viereisellä Lasistudio Mafka & Alakoskella. Lehmushovissa päivän aikana kaksi suomalaiseen osaamiseen ja suunnitteluun ja kivijalkakauppaan tukeutuvaa muotinäytöstä ja sen lisäksi mm. muotisuunnittelija Jukka Rintalan shop ja taidetta ja tietenkin Lehmushovin Kahvilakin. Laittakaapa siis päivämäärä nyt jo kalenteriinne ylös ja seurailkaa ilmoittelua ja myös tätä blogiani. Ja myös Facebookissa jo tapahtumallamme omat sivut: Lasia ja Muotia Lehmushovissa 28.3.2015.

Upeaksi on Lehmushovi jälleen laitettu ja maaliskuussa kaikki sitten valmista. En malta millään odottaa tätäkin tapahtumaa. Siitä tulee hieno ja sellainen missä on jotain vanhaa, jotain uutta ja siis totta kai myös hieman sinistäkin.

….

Huomenna sitten ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen kanssa Hausjärvelle. Siellä ympäristöpolitiikkaa käsittelevä kahvitilaisuus kello 11.30-12.30. Tervetuloa siis Hausjärven kunnantalolle mukaan!

 

 

 

Kommentit