MASSAGLOBBAUSTAPAHTUMA EDUSKUNTATALOLLA Timo Heinonen tapasi vaalipiirin globbajia

Uutiset, perjantaina 25.05.2007

Perjantaina 25. toukokuuta eduskunnan lisärakennuksen puiston valtasivat massaglobbaajat. Kyseessä ei ollut mielenosoitus, vaan kansanedustajille tarjottiin mahdollisuus tavata ja keskustella vaalipiirinsä äänestäjien kanssa. Aiheina olivat niin maailmanlaajuiset ongelmat kuin kansalliset tulevaisuuden haasteet.

– Tämäntyyppiset tilaisuudet ovat yksi hyvä tapa pitää yhteyttä. Nytkin paikalla oli asiallisesti omaan asiaansa suhtautuvia ihmisiä. He kertoivat omia näkemyksiään asiallisesti ja olimme monesta asiasta samaa mieltä ja joistakin erimieltäkin. Sekin sallittiin. Kun näin toimitaan niin tervetuloa jatkossakin ja itsekin olen käytettävissä, kehui kansanedustaja Timo Heinonen tilaisuuden kulkua.

Tilaisuuden tarkoituksena oli saattaa kansalaiset ja päättäjät yhteen keskustelemaan avoimesti globaaliin köyhyyteen ja eriarvoisuuteen liittyvistä kysymyksistä. Keskusteluissa esille nousi mm. ilmastonmuutos, kehitysrahat, kauppapolitiikka. Mutta myös lasten ja naisten oikeudet Suomessa ja maailmalla. Myös julkinen liikennesai on keskustelussa oman tärkeän osansa.

– Siitä olin tyytyväinen, että hämäläiset globbaajat toivat esille hyvin sen, että ei riitä että puhutaan vain 0,7 prosentin tavoitteesta, jos muut päätökset ovat ristiriidassa köyhyyden vähentäminen tavoitteen kanssa. Tämä usein unohtuu ja moni toimii täysin ristiriitaisesti. Hienoa, että asia nyt nostettiin esille.

Tapahtuman järjestäjänä toimi maailmanlaajuinen globbarit-verkosto, jonka tavoitteena on luoda päättäjille poliittista painetta, jotta Suomi olisi aktiivinen epäkohtien ja köyhyyden poistamisessa maailmalla. Tapahtuman antina globbajille oli niin sanottu lupauskortti, jossa kansanedustajaa pyydettiin lupaamaan ainakin yksi tapa, jolla hän voi toimia oikeudenmukaisuuden eteen. Aiheina lupausvaihtoehdoissa olivat muun muassa naisten ja lasten aseman parantaminen sekä ympäristökysymykset.

Timo Heinonen tapasi tuulisessa Pikku Parlamentin puistossa globbaajia niin Kanta-Hämeestä kuin Pirkanmaaltakin. Viileä sää ei osallistujia haitannut, ja keskustelu oli tiivistä mutta hyväntahtoista. Keskustelu pyöri muun muassa energiakysymysten ympärillä.

– Kävimme todellakin hyvän keskustelun energiapolitiikasta. Toi esille omia näkökantojani ja yhtämieltä olimme siitä, että uusiutuvia energiamuotoja on syytä kehittää ja tukea. En kuitenkaan ollut valmis sulkemaan pois puhdasta ydinvoimaakaan perusenergiantuotannon saralta. Korostin sitä, että mieluummin ydinenergiaa Suomen voimaloista kuin Venäjältä. En myöskään kannata tietulleja, mutta Matkakeskukset ja julkisen liikenteen suotuisa kehitys saavat minulta kaiken tuen. Töitä riittää.

Tapahtuma jatkui aina pitkälle iltapäivään kello kahteen, ja järjestäjät seurasivat päivän aikana, montako kansanedustajaa paikalla kävi. Tapahtuman lopetuksena ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen sai erityishuomion globbaajilta, jotka vaativat Väyryseltä tekoja.

Eduskunnan massaglobbaus oli osa globbarien eli Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan koordinoiman valtakunnallisen vaikuttamisverkoston toimintaa, jonka tavoitteena on nostaa kehityskysymykset yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Kommentit