Marskin Majan perinteinen kevätlounas ja pitkän valtuustokauden viimeinen valtuusto

Blogi, maanantaina 15.05.2017

Tänään oli jälleen hieno päivä. Päivällä sain perinteisesti osallistua Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajan perinteiselle Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrothin aikanaan aloittamalle Kevätlounaalle. En aikanaan osannut edes haaveilla tai kuvitella, että joskus olisin tässä pöydässä syömässä, kun nuorukaisena sain Ehrnrothin isännöimiä lounaita valokuvata. Nyt monena vuonna olen saanut olla pöydässä kutsuvieraana ja kiitollisena sen kutsun olen aina vastaan ottanut. Nykyisin isäntänä on Merivoimien komentaja Veijo Taipalus ja tänäänkin pöydässä arvokas kunniavierasjoukko ja herkkuina Majan Herrojen perinteisiä Marsalkan lempiruokia. Tämän kevätlounaan aivan erityiseksi tekee myös se, että vain tämän yhden kerran vuodessa juhlapöytä katetaan itse Marskin Majan tupaan.

Tänä vuonna pöydässä myös erityistä juhlavuutta, kun majan alkuperäisen isännän Gustav Mannerheimin syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta. Muisto ja kiitollisuus elää ja sitä vaalitaan.

Kannattaa muuten vaikkapa kesän aikana koko perheen voimalla tai vaikkapa jopa isovanhempien kanssa tehdä retki Lopelle Punelian rannalle. Marskin Maja on erityisen upea vierailukohde ja majan ruokapöydän herkut jotain aivan ainutlaatuista. Tervetuloa käymään.

….

Aamulla ennen Marskin Majaa kävimme Riihimäen seudun kansanedustajien kanssa vierailulla Lopen Ampumaradalla. Tällä kertaa kevätkohteenamme minun kutsumana Loppi ja teemana seutukuntamme matkailu-, luonto- ja eräteemat. Ampumaradalta muu joukko suuntasi vielä Riihimäen kaupunginjohtajan Sami Sulkon kanssa Räyskälän Lentokentälle, kun minä suuntasin tuonne Marskin Majalle.

Lopen Ampumaratayhdistyksen puheenjohtaja Kari Kuparinen esittelee 2021 radan laajennus ja rakentamishanketta.

Uusiutunut Loppi Tutuksi -esite on kerännyt yksinomaan kiitosta. Hieno tietopaketti kotikunnasta. Kiitos Tuula Pirinen ja Jyrki Käki ja muut esitteen tekijät. Postissa tulossa myös jokaiseen talouteen ja myös kaikille vapaa-ajanloppilaisille.

Lopen Ampumarataa kehitetään ja laajennetaan edelleen. Tähtäimessä 2021 ja silloin Lopella ammottavat SM-kilpailut. Samana vuonna Sako täyttää pyöreitä ja myös Metsästäjäliitto eli upeat juhlakilpailut tulossa. Nyt rataa rakennetaan lisää ja kehitetään myös oheispalveluita ja nykyisin rata pyörii hienosti ammuntamaksuilla ja sitä on pystytty vuosittain myös rakentamaan koko ajan. Nykyisin rata palvelee pääasiassa meitä loppilaisia mutta myös koko ajan myös kasvavaa ns vierasampujien joukkoa. Hieno rata ja mikä tärkeää myös ympäristöarvot huomioon otettu. Niin ja pari viikkoa sitten esitin saamani palautteen perusteella, että radalle hommattaisiin myös liikuntasetelien sähköinen lukija ja sellainen pitäisi nyt saada jo tälle suvelle käyttöön eli ei muuta kuin kokeilemaan.

Riihimäen seudun Kolmikon kanssa tänään keskustelussa laajemmin myös seutukuntamme erä-, luonto- ja matkailuteemat. Meillähän on Lopella radan lisäksi valtavan upeat erämaa-alueet ja mahdollisuudet luontomatkailuun. Riihimäellä sitten Erämessut, Metsästysmuseo, Metsästäjäliiton keskustoimisto ja paljon kaikkea muuta. Tätä kokonaisuutta nyt olisi tarkoitus kehittää ja yhteistyötä myös laajentaa. Toivottavasti tässä Räyskälän Lentokenttä jatkossa yhä tärkeämmässä ja monipuolisemmassa käytössä ja toivottavasti myös Riihisalo ja Räyskälän Leirikeskus saavat uutta tuulta purjeisiin ja kaiken tämän rinnalla lukuisat vuokramökit ja matkailukohteet. Nyt vain seuraava vaihde päälle ja yhteistyöllä.

….

Extra-pitkän valtuustokauden viimeinen kokous

Illalla sitten sain johtaa päättyvän valtuustokauden viimeisen kokouksen. Tämä kausi siis puolivuotta normaalia pidempi kun kuntavaalien aika siirtyi tänne keväälle.

Kiitimme tänään Lopen valtuutettuja hyvästä ja sitoutuneesta työstä kotikunnan hyväksi. Meitä jo parikymmentä vuotta hommissa olleita palkittiin myös Kuntaliiton Hopeisin 20 vuoden ansiomerkein. Kiitos ja harvoin niitä näin nuorille annetaankaan. Olen otettu ja kiitollinen ja lupaan jatkaa kuntatyötä myös alkavalla vaalikaudella täysillä ja tosissaan.

Valtuuston puheenjohtajana oli helppo kiittää valtuutettuja ja kunnanhallitusta hyvästä työstä. Kunnan talous on pidetty tasapainossa ja sanana vaatimus pitää olla myös nyt aloittavalla uudella kunnanhallituksella. Kunnanhallituksen puheenjohtajan Marja Peltomäen johdolla talous on pidetty kunnossa vaikka isoja investointeja on tehty ehkä enemmän kuin koskaan ennen yhden vaalikauden aikana. Isot saappaat nyt uudelleen täytettävänä kun Marja jää valtuustosta pois ja toivottavasti yhtä hyvä ja vastuullinen tekeminen ja taloudenkin pito jatkuu. Tulokset on pakko pitää plussalla jatkossakin ja velkamäärää pitää pystyä myös lyhentämään.

Uuden kunnanhallituksen tärkein tehtävä on nyt saada väkiluku jälleen kasvamaan ja kuntaan lisää elinvoimaa ja palveluita. Ja yhtenä isona mm. lääkäripalveluiden varmistaminen, mutta myös uusia yrityksiä Na työpaikkoja. Tätä silmällä pitäen päättävän kunnanhallituksen perintö on mitä parhain. Nyt vain pitää saada valmiit tontit tuottamaan ja käyttöön. Näitä tavoitteita valtuuston kanssa tulemme linjaamaan mahdollisimman pian.

Tänään päätöksen useampi pitkä kuntapäättäjäura. Aimo Alho, Raili Vuorinen, Seppo Kuparinen ja Kari Maunula jäivät vaaleista pois. Heidän kaikkien työ Lopen eteen on ollut poikkeuksellisen suuri ja merkityksellinen. Vaaleissa päättyi myös pitkään mukana olleen Eeva Saharin valtuustoura. Eeva myös ollut todella kauan ja monessa mukana ja ansaitsee suuren kiitoksen. Kuten myös kaikki nyt ainakin toistaiseksi viimeisen valtuuston kokouksensa istuneet. Arvostan todella korkealla jokaisen joka antaa näin paljon oman kotikuntansa eteen, että lähtee mukaan vaaleihin ja käyttää kymmeniä ja kymmeniä iltoja ja satoja ja satoja tuntejaan iltaisin Lopen hyväksi. Aina ei näissä tehtävissä kiitosta saa ja vaikeitakin asioita joudutaan tekemään, mutta itse arvostan heitä kaikkia ja haastan kaikki yhdessä kehittämään rakasta kotikuntaa. Keinoja on monia ja erilaisia ja kuntavaalitkin taas neljän vuoden päästä 🙂

Iso kiitos vielä kunnanjohtaja Karoliina Frankille ja koko johtoryhmälle hyvästä työstä ja talouden erinomaisesta pidosta Pekka Leppäselle. Ja lopulta sen isoin työn tekevät meidän erinomaiset työntekijät päiväkodeissa, kouluissa, hoivakodeissa, keittiöissä, huolto- ja kunnossapitotöissä ja monissa muissa. Kiitos ihan jokaiselle Lopen Kunnan työntekijälle. Välillä hyvinkin niukoilla henkilöresursseilla ja muillakin resursseilla on tehty erinomaisen hyvää työtä. Kiitos!

Itselläni näin päätökseen jo viides valtuustokausi. Mukana siis jo nyt 20,5 vuotta. Niistä 16,5 kunnanhallituksen pöydän ympärillä ensin hallituksen varapuheenjohtajana neljä vuotta ja sitten 10,5 vuotta jo valtuuston puheenjohtajana ja välissä kaksi vuotta kunnanhallituksenkin johdossa. Monenlaista on näiden vuosien varrella nähty ja koettu. Paljon olen saanut ja paljon olen myös antanut. Yhtään hetkeä en pois antaisi ja olen varma, että oikein nyt toimittaessa Lopella on edessä hyvät vuodet ja tulemme olemaan vahva ja elinvoimainen kunta 2019 aloittavassa uudessa Hämeen Maakunnassa. Tässäkin valmistelutyössä pitää nyt onnistua hyvin ja lupaan siinäkin antaa osaamiseni täyteen käyttöön.

Kiitos siis tästä vaalikaudesta ja tästä päivästä. Meille kultainen on tämä Loppi!

 

 

Kommentit